Banner

Konfrontationen 2013

18-21 juli 2013, Jazzgalerie Nickelsdorf

Guy Peters - foto's: Steven Merckx - 21 juli 2013

Groeten uit Nickelsdorf in Burgenland, die Sonnenseite Österreichs. Nadat we hier vorig jaar zowat het meest memorabele en unieke festival uit meer dan twintig jaar concertbezoek mochten meemaken, was een terugkeer in 2013 een vanzelfsprekende zaak. Met een veelbelovende line-up als die van dit jaar ziet het er bovendien naar uit dat Konfrontationen een topeditie zal meemaken.

Het festival is intussen trouwens al aan z’n 34e editie toe. Het voortbestaan ervan hing regelmatig aan een zijden draadje, maar van makkelijke toegevingen, laat staan een verwaterde programmatie, is geen sprake geweest. Sinds 1980 passeert hier al de wereldtop van de improvisatie, met vooral de Europese tenoren, maar ook een resem vertegenwoordigers van de Amerikaanse avant-garde. Bill Dixon, John Carter, Roscoe Mitchell, Peter Brötzmann, Evan Parker… ze waren hier allemaal, en velen van hen meerdere keren. Het is bovendien een festival dat recente evoluties nauw op de voet volgt. Zo kwamen kleppers als Vandermark en Gustafsson hier spelen voor hen elders een platform gegund werd, kreeg de experimentele elektronica al vroeg een voet tussen de deur en is het tot op vandaag een uitgelezen evenement om aanstormende artiesten te ontdekken. Het Deense Selvhenter, vier jonge vrouwen die slechts één langspeler en een handvol optredens op de teller hebben, gaat hier ongetwijfeld zieltjes winnen.

Maar er valt meer te beleven, veel meer. Verdeeld over vier dagen vallen er een stuk of twintig sterk uiteenlopende concerten mee te pikken. De meeste daarvan in de tuin van de Jazzgalerie van organisator Hans Falb, terwijl voor een drietal concerten verhuisd wordt naar het Kleylehof, in het midden van de glooiende velden een paar kilometer verderop. Op de slotdag vindt er naar goede gewoonte ook een concert plaats in de lokale Evangelische Kirche. Dat duoconcert van Isabelle Duthoit (zang/klarinet) en trompettist Franz Hautzinger zal aansluiten bij een traditie van meer ingetogen middagconcerten. Vorig jaar was het kerkconcert van Ab Baars, Meinrad Kneer en Billy Elgart nog een van de festivalhoogtepunten.

Er zal echter ook een paar keer volumineus uitgehaald worden. Als het festival geopend wordt door de noise-uitspattingen van Selvhenter, dan heeft Mats Gustafsson, hier sinds jaren kind aan huis, z’n Fire! Ensemble op sleeptouw genomen voor het slotconcert. In die band zitten met o.m. Martin Küchen, Sten Sandell, David Stackenäs en Goran Kajfes heel wat kleppers van het hoge Noorden. Daartussen passeren nog enkele radicale experimentalisten en grondleggers als John Butcher, Joëlle Léandre, Paul Lovens, Eddie Prévost, Evan Parker en Alexander Von Schlippenbach, waarvan er heel wat zullen aantreden in een eerbetoon aan de overleden Lawrence ‘Butch’ Morris. In die bezetting komen muzikanten van minstens drie generaties en een stuk of acht nationaliteiten aan bod. De spirit van het festival zal daar misschien het meest voelbaar zijn.

Ken Vandermark is ook nog eens present, deze keer met zijn keihard swingende DKV Trio, terwijl Necks-drummer Tony Buck op zaterdagavond in dialoog gaat met Christian Fennesz en bassist Joe Williamson. En verder wordt het vooral ontdekken wat een hele hoop minder bekende namen zullen brengen: zo staat bassiste Rozemarie Heggen (ooit nog lid van The Ex) er met een kwintet, wordt er een vlammende trioperformance aangekondigd van rietblazer Marco Eneidi en passeren namen als Werner Zangerle, Franz Hautzinger en het klarinettrio Paed Conca, Michael Thieke en Hans Koch (samen Porta Chiusa). Kortom: te veel om in een handomdraai uit de doeken te doen. En dan kan je iets verderop in een schuur nog terecht voor allerhande geluidskunst.E-mailadres Afdrukken