Banner

Godspeed You! Black Emperor

Didier Vanoverbeke - 04 februari 2011

Het herrijzen van Canadees monument Godspeed You! Black Emperor heeft de muziekwereld niet onberoerd gelaten. Naast de gelatenheid die na al die jaren speculatie zeker voelbaar was, bleek de modale collega-journalist die zich tussen de toeschouwers voor de reünieconcerten begaf meer dan eens enkel in staat de muziek als voorbijgestreefd of - met neergelaten mondhoeken - netjes gespeeld te omschrijven. Misschien is het een verzoening met de tijdsgeest, het terugkijken op jeugdzonden met wrange spot. En toch: voor die laatste vloedgolf op Europese bodem - en misschien is het nu wel voor eens en altijd voorbij - in de knusse vertrekken van de 4AD mochten het mondmasker en de antiseptische zeep gerust worden opgeborgen.

Zelfs het weer zat mee: het was die avond bar koud en de voorhoede van de komende storm liet zich reeds opmerken. Woordspelingen troef als GY!BE na de eeuwig durende drone van wal stak met 'Gathering Storm'. Na twee maanden van onafgebroken optreden vielen weinig foutjes te verwachten, en die waren er ook nauwelijks. Er werd met daadkracht en zonder godsvrees geschreeuwd met gitaren en gehamerd met drumstokken. Voor iemand die een kleine zeven jaar geleden - reeds na de splitsing - voor het eerst naar 'Lift Yr. Skinny Fists Like Antennas to Heaven!' begon te luisteren, blijven momenten als deze erg bijzonder; ik kan me voorstellen dat zij die er al goed 7 jaar eerder bij waren het nog veel dieper voelden gonzen.

Uit de vermelde plaat kregen we maar liefst drie stukken te horen (goed voor ongeveer 3/4 van het materiaal); 'Gathering Storm' vormde met 'Monheim' (de pakkende intro van Murray Ostril bleef intact) de kern van de eerste helft van de set. Dat alles was, zo bleek achteraf, niets vergeleken met het stuk dat op de reünietournee vaste kost is gebleken: het briljante 'Albanian'. Dit nummer zwelt aan, beginnend met dreigende dulcimers tot de ritmische onderbouw de massa in beweging dwingt. Het is haast donkere klezmer, en eens je als toeschouwer denkt de eindmeet gehaald te hebben, valt er nog een tweeledige aanval (of catharsis, zo u wil) te doorstaan.

'Albanian' was het orgelpunt van de avond, en vermoedelijk ook van de tournee in het algemeen. Het was dan ook moeilijk deze kanjer navolging te geven, vooral wanneer het lichaam beseft dat we amper halfweg zijn en de hitte in de zaal op de gemoedstoestand inbeukt. Het werd dus een uitputtingsslag die ook even projector Karl Lemieux in de fout dwong (klassevol opgevangen door muzikaal tijd te rekken). Tijd om de oorbescherming bij te stellen, de ledematen te stretchen en stevig op de tanden te bijten.

Nochtans waren de nummers die volgden uiteraard kleppers. Ook al heb ik geen hechte band met 'Yanqui U.X.O.' en het daaruit afkomstige 'Rockets Fall on Rocket Falls', de uitvoering mocht er zeker wezen. Echt genieten werd het bij klassieker 'Moya'; de formule is bekend, de verrassingen zijn nergens te bespeuren, en toch blijft het zich autonoom bewegende haar niet uit. Met een laatste krachtinspanning sleurde ik me door een indrukwekkende 'Sad Mafioso', waarbij vooral de uitspattingen van noise lang bleven nazinderen. De conclusie was toen reeds duidelijk: Godspeed You! Black Emperor zou als eerste de aftocht blazen, maar zij hadden een vernietigende klap uitgedeeld.

Het publiek in de zweterige 4AD was beleefd (en voornamelijk op leeftijd), de band speelde hard doch secuur, de reacties waren gematigd enthousiast. Misschien was dit toch niet het gedroomde epische einde van een Europese tournee in kleine zaal, maar Montréals meest controversiële exportproduct heeft niets meer te bewijzen. Zij die aanwezig waren (enigen onder hen blijkbaar vanwege hitsig geretweet) zullen gewoon blij geweest zijn deze verbazend mobiele zuil nog eens van dichtbij te hebben gezien. Nu vertrekt het zwijgzame collectief naar Amerika en Azië; wij, de toeschouwers, moesten murw maar gelukkig regelrecht de storm in.
E-mailadres Afdrukken
 
Godspeed You! Black Emperor
4AD, Diksmuide / 40941

Recensies:
God's Pee (Godspeed You! Black Emperor) :: Allelujah! Don't Bend! Ascend!
Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra :: Kollaps Tradixionales
Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra :: Kollaps Tradixionales
Thee Silver Mount Zion Memorial Orchestra & Tra-la-la Band :: 13 Blues For Thirteen Moons
Hrsta :: Ghosts Will Come And Kiss Our Eyes
Hrsta :: Stem Stem In Electro
Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band :: Horses In The Sky
The Silver Mt. Zion Reveries :: The ''Pretty Little Lightning Paw'' EP
The Silver Mt. Zion Orchestra & Tra-la-la Band :: ''This Is Our Punk-Rock'', Thee Rusted Satellites
Godspeed You! Black Emperor :: Yanqui U.X.O.

Interviews:
A Silver Mt. Zion :: ''Er is geen happy end voor muzikanten''
Hrsta :: “Ik zie mezelf een nummer van Françoise Hardy brengen”
A Silver Mt. Zion :: ''Muziek maken die niet commercieel wil zijn is al een politieke daad vandaag''

Live:
Godspeed You! Black Emperor :: 30 oktober 2015, Trix
Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra :: 27 februari 2014, Botanique
Godspeed You! Black Emperor :: 7 november 2012, Cirque Royale
Godspeed You! Black Emperor :: 15 januari 2011, Cirque Royale
Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra :: 2 april 2010, Botanique
Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra
Thee Silver Mountain Elegies Play War Radio :: 13 oktober 2005, Vooruit

Onbeperkt houdbaar:
Godspeed You Black Emperor! :: Lift Yr Skinny Fists Like Antennas To Heaven! (2000)

Nieuws:
Godspeed You! Black Emperor maakt opnieuw een vuist
Halleluja, de grote terugkeer van Godspeed You! Black Emperor op plaat!
Godspeed You! Black Emperor kruipt opnieuw het podium op (!)

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST