Banner

Holy Fuck

Vincent Van Peer - 05 december 2010
TRIX, Antwerpen, 3 december 2010

In de Chateau op Pukkelpop is Holy Fuck om half twee 's nachts nooit echt tot ons doorgedrongen. Achteraf konden wij nog net noteren: "Een verregaande staat van vermoeidheid zorgde ervoor dat wij een kwartier voor het einde alweer richting tent strompelden, maar tegen dan hadden wij al lang in het snuitje dat Holy Fuck er ook live staat." Na hun passage in Trix blijkt dat die indruk toch iet of wat gerelativeerd moet worden. Ons slapende, doch immer alerte oor ving gelukkig ook nog de volgende detailkritiek uit de lucht: "Alleen kon hun vooral op percussie steunende elektronica af en toe wat meer diepgang gebruiken." Wat structuur hier en daar zou de songs ook deugd doen, blijkt nu.

De set begon nochtans sterk met een kwartiertje zacht uitdijende noisewolken die meteen een bescheiden hogedrukgebied boven het publiek legden. Mede door het gebruik van een speciale microfoon waardoor kreten bijna gaan klinken als apengekrijs deed dat stukje erg denken aan Fuck Buttons, en laat dat nu net dé livegroep van het jaar zijn. Daarna ging het echter steil bergaf. Ja, af en toe konden topnummers uit 'Latin' soelaas brengen, en ja, af en toe hadden de Holy Fuckers de juiste sound beet, maar de stukken rond die zeldzame hoogtepuntjes raakten zodanig kant noch wal dat de fun er voor ons al redelijk snel af was.

Dat live experimenteren met je eigen nummers wel degelijk opzwepend en opwindend kan werken voor een elektronisch groep (of, in het geval van Holy Fuck, een halfelektronische groep die wel werkt als een elektronische groep), bewezen dit jaar reeds Flying Lotus, Nosaj Thing en onlangs nog een schitterend Caribou (in de AB). Dat zoiets ook niet altijd pakt, weten we nu ook weer: Holy Fuck verviel te vaak en te lang in vlakke, houterige en saaie jams, met als dieptepunt een hemeltergend banale rocker in het midden van de set.

Kortom: Holy Fuck mist live iets, al is het maar een warme, gelaagde sound. Vergelijk het met een feestje dat je alleen maar kan meemaken aan de andere kant van een stevige muur: het lijkt wel plezierig daarbinnen, maar je maakt er geen deel van uit en het doet je volstrekt niets. Misschien dat sommige dappere zielen daar nog op zouden beginnen dansen, maar vroeg of laat bollen wij het toch liever af.

'Latin' is uit bij Young Turks.
E-mailadres Afdrukken
 
Holy Fuck

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST