Banner

HEALTH

Vincent Van Peer - 03 november 2010


Een optreden waarover we kort kunnen zijn, is dat van HEALTH afgelopen donderdag in Brussel; een korte, spijkerharde en energieke set van drie kwartier die toch niet écht wilde voorbijrazen. 'Get Color' van vorig jaar koppelde briesende noise, frenetieke mathrock en schuimbekkende hardcore aan dromerige melodieën die niet zouden misstaan in een chillwave-nummer. Goeie trip, alleen was het soms iets te veel noise en iets te weinig melodie. Eerder dit jaar werd dat euvel van de baan geholpen met 'Disco 2', hun tweede remixplaat (artiesten zoals Gold Panda, Salem en Crystal Castles haalden nummers door de mangel) en voor de tweede keer op rij een beter album dan het origineel. Dat HEALTH er met het nieuwe 'USA Boys' hun beste nummer tot op heden opzwierden, hielp natuurlijk.

Live stond het viertal er ietwat ongeïnteresseerd bij en ook hun muziek mankeerde een zekere gusto, een welgemikte trap richting onderbuik en een gevoel van ongemaskeerde goesting. Op momenten - vooral bij het geweldige 'USA Boys' - klopte het plaatje en slaagde de heren erin om hun op gitaarlawaai gestoelde noisecore harmonieus te verzoenen met elektronica-elementen en de passend ijle stem van zanger Jake Duzsik. De jongens hebben altijd beweerd meer te willen zijn dan zomaar een schreeuwende bende lawaaimakers en wanneer subtiele songtexturen de wall of sound komen doorprikken, lukt hen dat erg goed. Alleen vallen ze net iets te vaak in de put die ze zo graag willen vermijden en doen ze net dat: hun gitaar krijsend molesteren met wat stevig dreunende percussie die fel naar de voorgrond wordt gemixt - opwindend voor vijf minuten, misschien, maar verder wat oppervlakkig.

HEALTH heeft bakken potentieel en hun recente output in combinatie met hun voorliefde voor elektronische arrangementen doen het beste verhopen voor de toekomst. Maar dan mogen ze niet al te bang zijn om de volumeknop ook eens een tikje naar beneden te draaien, hun gitaren een keer heel te laten en volop te kiezen voor een meer gelaagde, volwassen livesound dan simpelweg "total annihilation" - Crystal Castles vindt dat evenwicht bijvoorbeeld consequent wél. Dat de heren van HEALTH dat evengoed zouden moeten kunnen, bewijzen ze niet alleen in de beste momenten op 'Get Color', maar ook in de melodieën die andere artiesten uit hun werk weten te halen. Benieuwd wat dat gaat geven voor de toekomst.
E-mailadres Afdrukken