Banner

10 jaar Duyster (The Low Anthem, Lou Barlow, Isbells)

Kristof Vande Velde - foto's: Jan Van den Bulck - 01 februari 2010
AB, Brussel, 30 januari 2010

Er zijn weinig (radio)formats die zo goed werken als datgene dat de laatste twee weekuren mag afsluiten op Studio Brussel. Recent onderzoek toonde aan dat geen enkel ander radioprogramma in Vlaanderen zo'n hoge tevredenheidscijfers scoort als Duyster. Als dat geen pluim op de hoed van Eppo en Ayco is. Niemand die het dan ook verbaasde dat de AB in maximumcapaciteit volliep voor het mini-festivalletje waarmee Duyster zijn tiende verjaardag vierde.

Liefst zes bands hadden de eer mee te feesten, op een party die al om 17 uur begon. Iets te vroeg voor ons schema, waardoor we Brown Bird moesten skippen en onze avond inzetten met de grootste Belgische indiesensatie van het laatste half jaar: Isbells. Het was de eerste keer dat we het viertal rond Gaëtan Vandewoude live aan het werk zagen, maar twijfel was nergens nodig want toen de band 'B.B. Chevelle' inzette, viel alles eensklaps mooi op zijn plaats. Heel mooi zelfs want het werd direct een van de hoogtepunten dankzij een heerlijke samenzang en sfeerschepping. 'Without A Doubt' kreeg een "Italiaans tintje", wat voor ons niet echt had gehoefd. Ook 'As Long As It Takes' bracht Isbells in een licht alternatieve versie en beslist een goede. 'Reunite' werd zelfs twee keer gebracht, met een leuke, interactieve versie in de bisronde. Toch was het 'Time's Ticking' dat met zijn eenvoud en falsetstemmen voor het hoogtepunt van de set zorgde. Jep, ook live zit Isbells bijzonder snor.

Met Lou Barlow stond zelfs een bescheiden legende op de affiche, al is zijn werk met pakweg Sebadoh, The Folk Implosion of Dinosaur Jr. wellicht bekender dan zijn soloproject. Barlow, krullen voor de ogen, begon er alleen aan met Sebadoh-song 'Skull' en bracht ons solo drie heerlijke folksongs, waaronder ook 'Too Pure', die schitterenden in al hun soberheid. Het ging er soms wat steviger aan toe wanneer zijn begeleidingsband The Missing Men zich bij Barlow had gevoegd, iets wat niet door iedere Duyster-fan in onze omgeving in dank werd afgenomen. Onterecht want Barlow liet niet merken dat het zijn eerste halte van de Europese tournee was en maakte indruk met songs als 'Gravitate' en 'Don't Apologize'.

Omdat we hadden gehoopt Fanfarlo in de Club te kunnen meepikken, hadden we naar Ayco's raad geluisterd en waren we wat vroeger uit de grote zaal vertrokken om aan de trap naar Fanfarlo een kleine volksmassa aan te treffen. Verder dan vier meter zijn we niet geraakt dus hebben we enkel van horen zeggen dat we dit beter niet hadden gemist. Gelukkig kon iedereen beneden wel binnen, want The Low Anthem bracht een hemelse set die we niet snel zullen vergeten. Die was heel wat ingetogener (en ook wel wat beter) dan enkele maanden geleden op Crossing Border, alsof de Amerikanen aan het thema van de avond hadden gedacht. Naast een greep songs uit 'Oh My God, Charlie Darwin' bracht The Low Anthem ook verschillende traditionals, waaronder een fantastisch mooie versie van 'Sally, Where'd You Get Your Liquor From?'. Ben Knox Miller hield het hoogtepunt aan door zijn kopstem te testen op 'Charlie Darwin', waarin de band nogmaals de kracht van samenzang onderstreepte.

Toen het ernaar uitzag dat The Low Anthem hun bluesrocksongs in de kast zouden laten, werd de contrabas ingeruild voor basgitaar en brachten ze er toch twee. Jocie Adams kreeg haar gesmaakt solo-zangmoment in 'Home I'll Never Be' en ook 'The Horizon Is a Beltway' bracht de AB aan het bewegen, net als de basdrum die aan de druk tenonder ging. Niet getreurd want de band had in de bisronde nog twee ballads op het programma: een geweldig 'Cage this Songbird' en een al even overweldigend 'This God Damn House', mét originele gsm-interactie. Kwestie van deze Duyster-viering bijzonder gepast af te sluiten (als we even vergeten dat we niet meer bij De Portables binnen konden). Topavond!

Meer afbeeldingen TLA - Lou Barlow - Isbells
E-mailadres Afdrukken
 
10 jaar Duyster (The Low Anthem, Lou Barlow, Isbells)

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST