Banner

Band of Skulls

Kristof Vande Velde - 17 januari 2010

Botanique, Brussel, 14 januari 2010

Kort maar krachtig, dat is de indruk die het nieuwbakken Britse trio Band of Skulls achterliet in de Witloofbar van Botanique. Band of Skulls is een van die bands die het aan het maken is, of dat wordt toch door music marketeers uitgeschreeuwd. Op basis van hun debuut 'Baby Darling Doll Face Honey' lijkt ons dat een stap of twee te vroeg. Op basis van hun doortocht in Brussel willen we daar al een halve stap afnemen. Want we hebben ons niet verveeld, daar beneden in Botanique.

Band of Skulls is zo rock als rock zijn kan: een bebaarde drummer (Matt Hayward), die de ene mokerslag na de andere uit zijn brede torso perst, een vrouwelijke bassist (Emma Richardson), die ook nog een aardig stukje kan zingen, en een ruige frontman (Russell Marsden), inclusief halflang blond haar voor de ogen en volle baard. Ook muzikaal kregen we met vette riffs, groovy baslijnen en ophitsende ritmes enkel elementen waarvoor rock is uitgevonden.

Het drietal uit Southhampton trakteerde een nagenoeg volgelopen Witloofbar op hun betere songs in de eerste sethelft. Zo werd geopend met het hoekige 'Light of the Morning', dat met zijn duidelijke White Stripes-stempel de juiste sfeer onmiddellijk naar het publiek overbracht. Omdat goed begonnen half gewonnen is, volgde direct het erg leuke duet 'I Know What I Am', op plaat misschien de beste song en ook in Brussel een aanstekelijke bewegingsimpuls en een overduidelijk topmoment.

De grote zwakte aan de set van Band of Skulls werd de geringe lengte want na een goede veertig minuten, in de vorm van negen songs, en géén bisronde, gaven de Britten er al de brui aan. Toch hebben we liever een korte set zonder zwaktes dan een langere met laagtepunten. En dat bracht Band of Skulls ons eigenlijk. Hun songs zijn nergens wereldschokkend maar de positieve elementen van nummers als 'Patterns' en 'Blood' kwamen dankzij de energie en overtuiging van de band live beter tot uiting, waardoor ze het albumniveau overstegen.

De nieuwe Britse band to be toonde ons in een korte set vooral waarin ze goed in zijn: aanstekelijk rocken en een zaal in beweging krijgen. Het trio heeft zeker zijn weg nog te gaan, maar zou deze zomer niet misstaan in de Club van een weide in Hasselt. Mark our words!
E-mailadres Afdrukken