Banner

Gabriel Rios + The Bear That Wasn't

Quincy Cloet - foto's: David De Vleeschouwer - 17 december 2009

Nee. In tegenstelling tot wat u misschien denkt, verschijnt het nieuwe album van Gabriel Rios pas in februari. Toch werd de goedlachse Puerto Ricaan geprogrammeerd door het Depot om enkele dagen voor de kersttijd nog de (geslaagde!) programmatie van 2009 af te sluiten. Het was tevens een uitgelezen kans om al enkele nieuwe nummers van 'The Dangerous Return' aan een (beperkte groep) luisteraars voor te stellen. Slechts 300 tickets waren beschikbaar voor een gezellige avond met Gabriel Rios en gingen in een mum van tijd uit de deur.

De vrieskou werd al getrotseerd om ook het voorprogramma, genaamd The Bear That Wasn't aan het werk te zien. Singer-songwriter Nils Verresen trekt al een poosje het hele land door met zijn fiets en verblijft daarbij elke dag van het hele jaar (365 dagen) bij een andere gastvriendelijke persoon die voor een nacht een bed (of vloer) ter beschikking stelt. Net zoals Rios verschijnt zijn album ook in de eerste helft van 2010.

Het volk stapte aarzelend naar het podium toe om in een intieme setting (de rest van de zal werd afgeschermd met zwarte doeken) de op gitaar begeleide nummers van Verresen te aanhoren. De jonge Belg toonde zich zeer verdienstelijk met gevatte teksten en een bijna foutloos gitaarspel. De gezongen onderwerpen varieerden van Eurodisney tot een pluchen beer ('Tony the Lion') maar zijn schijnbaar ludieke herinneringen aan de kindertijd wisten meermaals een glimlach op de vele gezichten in het publiek te toveren. Met slechts één instrument bleef Verresen soms binnen een te beperkt kader maar verraste dan enigzins met het overtuigende 'Raindrop Ballad'. Wederom uitblinkend met een spitsvondige tekst die de eenvoudige akkoorden moeiteloos overstijgde. Tot de spijtige constatatie van velen was dat kleine half uurtje al redelijk snel voorbij. Een Gouden Beer mag het dan wel nog niet zijn, het geheel was vrij meeslepend en aangenaam om te beluisteren.

Gabriel Rios
nam direct de touwtjes in handen en koos er voor om het publiek warm te maken met wat bekender werk. Een betere start kon men niet inbeelden dankzij de legendarische Hendrix-song 'Voodoo Chile'. Het nummer werd in een blueskleedje gestopt en op bijzonder sobere en intense wijze gebracht waarbij de fantastische stem van Rios zich genadeloos tussen de kleine menigte verspreidde. 'Broad Daylight' liet ook niet lang op zich wachten en Rios toonde zich als een uitstekend animator en bespeelde zo gemakkelijk het publiek, dat zonder veel moeite het refrein meefluisterde.

Enkele nieuwe nummers kwamen vervolgens aan bod en gingen op hetzelfde elan verder. 'Gulliver' klonk misschien een beetje te herkenbaar maar overtuigde enigszins omdat het makkelijk bleef hangen. Niettemin was het 'Orion' dat met de hoofdprijs ging lopen. Een zeer beweeglijk en vlot tempo zonder ook maar één seconde te vervelen.

Rios wist ons ondertussen te vertellen dat zijn nieuwe album geen Spaanstalige nummers zou bevatten maar compenseerde dat met een kort Latijns-Amerikaans intermezzo. Vooral het grappige (maar voor deze recensent volstrekt onbegrijpbare) 'El Ratón' had enkele leuke melodische wendingen en bood een surplus ten opzichte van de vorige songs dankzij de ritmische assistentie van Kobe Proesmans, die samen met Jef Neve het trio op het nieuwe album vervolledigt. Tijdens het optreden speelde Proesmans tevens op de ukelele tijdens het voortreffelijke 'Angelhead' dat veel leek weg te hebben van een dromerige lullaby.

'Natural Disaster' was de afsluiter maar nadien kwam Rios nog terug om een drietal korte (eerder improvisaties dan) nummers te spelen. Zijn zogenaamde "sad song" op het einde had weinig invloed op de opgewekte stemming onder het publiek.

Het valt nog af te wachten hoe de rest van het instrumentarium op het nieuwe album zal ingevuld worden. Gabriel Rios toonde in het Depot nog steeds zijn charme en entertainmentcapaciteiten niet te hebben verloren. Misschien te kort om een diepe indruk na te laten, maar als generale repetitie doorstond het de test met glans.

Meer afbeeldingen Gabriel Rios - The Bear That Wasn't
E-mailadres Afdrukken