Banner

The Pet Shop Boys

Laura Van Eeckhout - 16 december 2009


Vorig jaar sloop Travis op de valreep nog het eindejaarslijstje voor optredens van ondergetekende binnen met een voortreffelijk decemberconcert in de Ancienne Belgique. Dit jaar doen de Pet Shop Boys exact hetzelfde met een compleet anders, maar minstens even geslaagde show in de Antwerpse Lotto Arena.

Door alle clichégrapjes over het betrekkelijk hoge gaygehalte van Pet Shop Boys, vergeet men wel eens wat voor goede muziek Neil Tennant en Chris Lowe wel degelijk in zich hebben. Die kwaliteit dreef al van bij de start van het concert naar boven. Ingezet werd er met een resem nieuwe songs (van op het eerder dit jaar verschenen en onvergeeflijk onderschatte 'Yes'), waarvan vooral single 'Love Etc' en 'Pandemonium' indruk maakten volgens het vertrouwde Pet Shop Boys-recept: een onweerstaanbare mix van catchy pop en dansbare, maar toch niet platte elektronica.

Jammer uiteraard dat het bij een deel van de nieuwe songs nog wat stil bleef, terwijl voorgenoemde twee nummers en 'All Over The World' er gelukkig wél in slaagden de zaal in beweging te krijgen. En het spreekt voor zich dat Pet Shop Boys ook voldoende hitmateriaal in pacht hebben om het vuur, eens aangewakkerd, laaiend te houden. 'Go West' was de eerste grote klepper die afgevuurd werd, daarna volgden nog 'New York City Boy', 'Always On My Mind', 'Suburbia', 'What Have I Done To Deserve This?', 'It's A Sin'…u kent ze allemaal, en we breken bij deze dan ook de eindeloze opsomming aan onverslijtbare superhits af vooraleer de dag alweer om is.

Ondanks dat indrukwekkende oeuvre zitten de Pet Shop Boys niet stil. Niet alleen verrassen ze zoals eerder gezegd met een handvol steengoede nieuwe nummers, ook het showelement speelt een belangrijke rol bij een optreden van de Boys. Drie danseressen en één danser - stuk voor stuk adembenemende atleten - gaven de hele avond, temidden van een speciale kubusconstructie het beste van zichzelf, nu eens verkleed als eh, geometrisch wezen met kubushoofd, dan weer als flatgebouw. Zelfs de roadies die werden ingeschakeld om de constructie steeds weer in de juiste positie te krijgen, hadden een speciale klederdracht meegekregen. Alle lof ook voor de sublieme outfits van Tennant en Lowe zelf.

Een andere verrassende wending was de cover van Coldplays 'Viva La Vida', verwerkt in 'Discoteca' en 'Domino Dancing'. U kan het tafereel al indenken: de Lotto Arena transformeerde terstond in de Werchterweide- en camping na de gesmaakte passage van Chris Martin en co. Ja, inclusief de 'wooohooowooohooowoooo's'.

U kan wel raden dat het publiek na zo'n show sméékte om meer. Er volgden gelukkig maar liefst twee bisrondes: de eerste bestond uit 'Being Boring' en - uiteraard - 'West End Girls'. De tweede was het kerstcadeau van de Pet Shop Boys aan het Antwerpse publiek: hun kerstsingle 'It Doesn't Often Snow At Christmas', inclusief de vier dansers verkleed als shakende kerstbomen. 'Fabulous!' was het etiket dat Neil Tennant zelf de avond opkleefde, wij volgen hem daar volledig in.
E-mailadres Afdrukken