Banner

The Flaming Lips + Stardeath and White Dwarfs

Tine Maesen - foto's: Robin Dua - 11 november 2009
AB, Brussel, 9 september 2009

Voor al uw kinderpartijtjes, gevuld met ballonnen, confetti en sfeervolle muziek, nu beschikbaar 'Flaming Lips'!
Hoewel ze eerder dit jaar nog hun aanwezigheid op dat ene kinderfeestje van formaat Rock Werchter lieten voor wat het was, gaven ze afgelopen maandag in volle glorie present in de AB.

Maar eerst mocht het kleine neefje van Wayne Coyne met zijn band Stardeath and White Dwarfs compleet uit hun dak gaan in jaren '70 psychedelica. Hij had in navolging zelfs lollig ome Coyne een groen, strak seventies turnpakje aangetrokken en vond het nodig om op witte kousjes over het podium te hupsen. Zijn bandleden leken echter niet van dezelfde planeet te komen op het gebied van kledingaangelegenheden, maar lieten zichzelf van hun beste rockkant zien. Het was loeiharde muziek ondersteund door overdreven veel stroboscoopeffecten. Maar deze band zal altijd bijblijven als de band die met een geweldige cover het podium ruimde voor de koningen van het feest; 'Borderline' van Madonna!

Flaming Lips zullen om heel andere redenen een onuitwisbare indruk achterlaten. Ook dit keer waren de ingrediënten die hun optredens legendarisch maken allemaal aanwezig.
De roadies en het geluidspersoneel werden voor de gelegenheid in een doorsnee oranje wegwerkerspakje gehesen en waren in tegenstelling tot het gemiddelde gemeentepersoneel dat in uw straat een gat in de weg dient te vullen, wel uitermate actief. Het voor de 'Embryonic'-tournee knaloranje (gemengd met een vleugje gele) podium moest namelijk in gereedheid gebracht worden onder het motto "overdaad schaadt, maar niet bij Flaming Lips". Ze werden daarbij voortdurend op hun vingers gekeken door een al strak in het grijze pak zittende Wayne Coyne die als een zenuwachtige pinguïn van de ene kant de andere kant van het podium, euh..., ijsbeerde.

Mr. Coyne was zelfs zo vriendelijk om - niet om de verrassing te verklappen, maar toch - het publiek op de eerste rijen te waarschuwen dat wanneer ze hun pintje niet binnen de 6 minuten zouden leegdrinken, ze het ergens achteraan in de zaal in druppeltjes zouden moeten gaan zoeken. De ballon waarin Coyne gebruikelijk over zijn publiek holt, zat namelijk ook maandagavond in hun pretpakket.
Terwijl hij rustig zijn avondwandelingetje in een opblaasbare bal klaarmaakte, kwamen zijn bandleden uit de pulserende en eveneens oranje-rode vagina op het reusachtige scherm tevoorschijn.

Een hele batterij aan fotografen, AB-medewerkers en andere mensen die zichzelf bereid vonden om in een bloedheet yeti- of schaapjespak te hijsen, werden alvast het podium opgeduwd om het spektakel van ballonnen en confetti helemaal in te leiden. Ohja, het openingsnummer was dan ook nog eens 'Race for the Prize'. Voltreffer. Zeker wanneer nog geen paar minuutjes verder al de 'Yeahyeahyeah Song' klaar staat.
Maar inderdaad, men vergeet al eens dat het hier om een band gaat, wiens laatste plaat bol staat van de psychedelica. Net die plaat die ergens in het getouwtrek van lovers en haters zit, werd in de AB voorgesteld. Er kwamen niet bijster veel nummers uit het nieuwe album en als ze dat deden, werd er toch nog met enige terughoudendheid gereageerd. Behalve dan op 'I Can Be a Frog' want dat werd gretig door de hele zaal meegezongen. Het is dan ook een weggever van formaat.

Ergens tussen de King Kongs, opblaasbare vlinders en oranje hulpmiddelen allerhande, haalden de Lips met zoektochten naar oortjes de vaart zelf uit hun concert met nummers als 'Convinced of the Hex', 'Morning of the Magicians' en 'Evil'.

Gelukkig kwam 'Yoshimi' net op tijd om het hoekje piepen en sleepte menig zangtalent (dat, laten we wel wezen, niet altijd van Coyne zelf komt) uit het publiek. En eindigen deden ze uiteraard in stijl met 'She Don't Use Jelly' en nog eens een hoop ballonen om de hele ballonindustrie een jaartje zoet te houden. Uiteraard kwamen ze nog eens terug en dat met 'Do You Realise?' onder de arm.

Het kleinste kind kan vaststellen dat Flaming Lips als geen ander een zaal kunnen entertainen en dan doet het er allemaal niet meer zo veel toe hoe de setlist nu precies in elkaar zat. Al zijn we toch blij dat ze hun Yoshimi niet zijn vergeten.

Meer afbeeldingen The Flaming Lips
E-mailadres Afdrukken
 
The Flaming Lips + Stardeath and White Dwarfs

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST