Banner

Boombox

Girls In Hawaii + Merz

Pieter Colpaert - foto's: Jonah Rys - 23 juli 2008
Ook voor de laatste dag van het sympathieke indoor-festival Boombox hadden de organisatoren een sterk en gevarieerd programma klaar. Enerzijds Merz, een zeer getalenteerde Britse singer-songwriter die niet vies is van een likje elektronica, maar voor velen waarschijnlijk nog een nobele onbekende is. Anderzijds Girls In Hawaii, de Waalse poprocktrots die momenteel met hun nieuwe, ijzersterke 'Plan Your Escape' de zomerfestivals afdweilen. Alle elementen voor een geslaagde avond waren dus aanwezig.

Jammer genoeg stelde Merz enigszins teleur. Het is natuurlijk geen pretje om je set te moeten spelen terwijl de zaal nog maar net goed aan het vollopen is en het publiek zelfs bij de meest intieme nummers rustig blijft doorpraten. Sterke songs had hij nochtans genoeg en hoewel hij er zelf zin in leek te hebben, kwam het optreden nooit echt van de grond. Bovendien klopte de geluidsmix niet helemaal: de drums stond heel wat te luid, waardoor veel finesses in de songs verloren gingen.
Ondanks deze mankementen vielen er ook genoeg mooie momenten te rapen: het energieke 'Many Weathers Apart', het vrolijke 'Lucky Adam', waarbij Merz voor de eerste keer dan toch het publiek op zijn hand leek te krijgen, en als hoogtepunt het bloedmooie 'Presume Too Much'. Merz is absoluut een naam om te onthouden, al zien we dit optreden vooral als een gemiste kans.

Het grootste deel van het publiek bleek echter voor Girls In Hawaii te zijn gekomen, die een zeer sterke live-reputatie te verdedigen hadden. De heren trapten, blakend van zelfvertrouwen, direct af met vurige versies van 'This Farm Will End Up In Fire', gevolgd door 'Sun Of The Sons' en bewezen door het vele touren al een goed geöliede machine te zijn geworden, zonder aan overtuigingskracht te moeten inboeten. Getuige hiervan bijvoorbeeld het intense samenspel tussen de muzikanten bij 'The Fog' en 'Road To Luna'. Aan de muziek zelf viel niets op te merken, maar we hebben ons wel vaak geërgerd aan de nietszeggende visuals en de zwakke lichtshow, waardoor de groep vaak lange tijd in het duister bleef.

Het was onze Girls zelf ook niet ontgaan dat net zij, dé Waalse band van dit moment, mochten aantreden op onze nationale feestdag. In aandoenlijk slecht Nederlands en Engels riep frontman Lionel dan ook op tot een grote "party for Belgium !" en zweerde ons "niet zonder al die geweldige Vlaamse muziek te kunnen leven". Sympathieke jongens, en het publiek had blijkbaar ook wel oor naar deze oproep en toonde zich enthousiaster bij elk nummer. Met ziedende versies van 'Birthday Call' en 'Flavor' werd het concert uiteindelijk op een climax besloten, wat door alle aanwezigen met een luid en gemeend applaus beloond werd. De groep kwam nog even terug voor een uiterst charmante cover van Spinvis' 'Voor Ik Vergeet', in verrassend mooi Nederlands (met dank aan het spiekbriefje van Lionel, weliswaar).

Terwijl de rest van de groep het podium verliet, bleven de twee zangers Lionel & Antoine nog even voor een laatste toegift: een ingetogen versie van 'Plan Your Escape', waardoor wij met een goed gevoel het Gentse nachtleven konden induiken.
Waarvoor dank, Waalse vrienden.
E-mailadres Afdrukken