Banner

Baroness + Amen Ra + Battlefields

Jeroen Buts - foto's: Jana Van Nuffel - 24 juni 2008
Organisatie Vk*

Als een mens net vier weken op zijn gat heeft moeten zitten om de saaiste, sufste 18e eeuwse literatuur te blokken, is er niets beter om de lichaamssappen terug te doen stromen dan een avondje headbangen. Een donker, omgebouwd metrostation onder de Brusselse spoorwegen en drie verschillende bands die een amalgaam van underground metal derivaten te berde brengen, kan daarbij verschrikkelijk goed helpen. Vooral als een van die bands als Baroness door het leven gaat.

Dat is echter niet om te zeggen dat het dubbele voorprogramma niet het vermelden waard was: Amen Ra is al meer dan gekend om hun verpletterende liveverschijningen, maar het Amerikaanse Batllefields moest, eenmaal op gang gekomen, zeker niet onderdoen. Uit het verrre westen geïmporteerd door de bende van Ra, schuimen ze tesamen nog even Europa af, en dat bracht hen gisteren tot in de Récyclart - een zaal die qua sfeer en locatie gemakkelijk de meest rebelse kraakpanden van de hele Vlaamse 'scene' overtroeft. Als openers van die avond gaf Battlefields meteen te kennen dat ze zich van hun meest zware, overdonderende kant zouden laten zien - hun meer sferische passages gingen helaas ietwat verloren in het gedreun. Dat deerde echter weinig, aangezien zowel de zanger als de gitarist begenadigd zijn van een stemgeluid dat Beëlzebub groen zou doen uitslaan, en omdat vooral de latere nummers in de set - waaronder het krachtige 'Intimations of Antiquity'- van inspirerende, melodieuze maar ook dreunende baslijnen voorzien waren. Naar alle waarschijnlijkheid een band om naar uit te kijken voor de toekomst.

Sinds de ietwat minder vlotte maar niet minder indrukwekkende set in Theater Antigone in Kortrijk, is de set van Amen Ra wat veranderd in volgorde, maar tevens ook heel wat vlotter en strakker geworden. Zo opende 'Silver Needle.Golden Nail' niet meer de set, maar haalden Colin en co. wat nummers uit de oude set alvorens het nieuwe album weer op de voorgrond te brengen met onder ander 'De Dodenakker' als hoogtepunt. Qua geluid zat alles ook wat strakker dan in Kortrijk, en dat is dan ook iets waar men zich bij de Vk*, en dus ook in hun aanverwante zalen, gelukkig weinig zorgen over hoeft te maken. Amen Ra's donkere geluid bleek ook meteen het perfecte tegengewicht te zijn voor het meer opzwepende showmanschap van Baroness.

Wie al eens naar Baroness' 'Red Album' geluisterd heeft, kan onmogelijk weerstaan aan een kans om dit viertal eens aan het werk te zien, al is het maar om met eigen ogen te kunnen getuigen dat ze dit vakmanschap ook live kunnen leveren. Wie er donderdag bij was, kan daarvan getuigen, en meer zelfs, want zanger/gitarist (en huisschilder) John Baizley is een energiebom die in z'n eentje genoeg ambiance levert om rusthuis De Gezapige Zolder in lichterlaaie te zetten. Toen het optreden losbarste op de tonen van 'Rays on Pinion', live nog net dat tikkeltje ruiger dan op plaat, maakte ik mezelf meteen de belofte hun volgende optreden in België absoluut en zeker mee te maken. Ik was er zelfs van overtuigd dat ik hier geen band, maar de reïncarnatie van de goddelijke Muze zag spelen. Die eerste vlaag van voodoo magie werd pas doorbroken toen tijdens 'Isak' Baizley's gitaar plots volledig wegviel - alle lof gaat naar de band die daarna gewoon het nummer volledig bleef doorspelen tot hij terug kon inpikken op het einde. Hoewel het optreden hierdoor gereduceerd werd van Goddelijke naar Gewoon Heel Goed (het viel ons plots op dat de tweede gitaar veel te stil stond bijvoorbeeld) kon de avond sowieso niet meer stuk, zeker niet na die geïnspireerde versie van 'Grad' op het einde. Dat er maar weinig nummers uit de vorige platen ten tonele werden gebracht (wij misten vooral 'Cavite') kan men berouwen, maar met zo'n dijk van een plaat, die live nog heel wat krachtiger wordt, nadert dat aan heiligschennis. Wij hopen in elk geval dat we de jongens uit Savannah nog ettelijke keren op de betere podia mogen zien verschijnen.
E-mailadres Afdrukken
 
Baroness + Amen Ra + Battlefields

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST