Banner

Girls In Hawaii + V.O.

Kristof Vande Velde - 01 juni 2008
AB, Brussel, 30 mei 2008

Op het reeds lang uitverkochte optreden van Girls In Hawaii waren we niet alleen. Vier verschillende radiostations (Studio Brussel, Pure fm, een Franse en een Zwitserse zender) zonden het concert live uit, wat een beeld geeft over het belang van deze Waalse band bij ons en op haar buitenlandse afzetmarkten. Na een hele reeks haltes in de vooral zuidelijke en oostelijke delen van Europa, waarvan een groot aantal uitverkocht, en met intussen bijna 35.000 exemplaren van hun 'Plan Your Escape' verkocht, kwamen de zes nog eens naar huis waar hen zoals verwacht een meer dan enthousiast welkom te wachten stond.

Ook bij het voorprogramma bleven we binnen de grenzen en dit met het Brusselse V.O., geesteskind van Boris Gronemberger. Met acht stonden ze op het grote podium en al snel had de band te kampen met technische problemen. Dat maakten ze snel goed met een mooi 'Horses', dat Gronemberger vreemd genoeg tijdens de song correct uitsprak maar aankondigde als "horsies". Bijzonder sfeervol, en onder meer door koperblazers en warme synths, waren 'Constant Changes' en 'Sample Song'. Het experimentele 'Those Things in the Box' vonden we dan weer vrij ergerlijk.

De bescheiden hysterie, al werd die nooit zo overweldigend als enkele maanden geleden in het Koninklijk Circus, begon al toen Girls In Hawaii het podium betrad en nam nog toe toen ze er met single 'This Farm Will End Up In Fire' aan begonnen. De jongens moesten er nog wat inkomen en 'Here Comes the Sun' liep al wat gesmeerder, maar het was vooral 'The Fog' dat het dak van de AB er een eerste keer afblies, geholpen door een zware beat.

'Fields of Gold' kreeg een extra psychedelisch en noisy gitaarlaagje, 'Casper' werd bedankt met een bijzonder lang applaus maar miste die magische touch die het op 'From Here To There' wel heeft. 'Road to Luna' kreeg erg veel overtuiging mee en 'Bees and Butterflies' werd in een rockversie aan een dubbele snelheid gebracht. Het grootste herkenningsapplaus was er dan weer voor het zalige 'Organeum', dat een zeskoppig achtergrondkoortje als versterking kreeg. We waren een uur en vijftien songs ver en Girls In Hawaii verdween voor een eerste keer in de coulissen.

Maar liefst zeven bisnummers konden er af. Aangezien ze heel wat verwachte songs nog niet hadden gebracht, niet zo verbazend. Na een erg naar Grandaddy neigend '9.00 AM' was de introductie van An Pierlé en Koen Gisen de grote verrassing van de avond. An ging - uiteraard - aan een piano zitten en ging op 'Shades of Time' de vocale strijd aan met Antoine en Lionel. Nog beter was het daarop volgende An Pierlé-nummer, dat ingetogen begon maar fantastisch losbarstte.

'Grasshopper' werd een feestje, 'Plan Your Escape' een rustmoment, akoestisch gebracht door enkel zangers Antoine en Lionel. De bom hield Girls In Hawaii voor hun tweede bisronde met een door een zware bas gedomineerde, schitterende versie van 'Flavor'.

Enkele maanden geleden heeft Girls In Hawaii een perfecte prestatie neergezet in het Koninklijk Circus, iets wat ze in de AB jammer genoeg niet konden herhalen. Dit neemt niet weg dat we nog steeds een band zagen die realiseert wat we weinig andere Belgische bands hen zien nadoen. Quelle grandeur!

'Plan Your Escape' van Girls In Hawaii is uit bij Bang!
'Obstacles' van V.O. is uit bij Matamore.


E-mailadres Afdrukken