Banner

Girls in Hawaii + Calc

Kristof Vande Velde - 18 februari 2008
Zelden hebben we meegemaakt hoe landgenoten voor een rockconcert zo op handen werden gedragen als de hoofdrolspelers van deze avond. Het applaus voor de Fransen van Calc was maar een beleefdheidshulde in vergelijking met de ontlading die het uitverkochte Koninklijk Circus in petto had toen het zestal van Girls In Hawaii het podium betrad. Jongedames tierden in koor "Antoine", zelfs mannen riepen woorden naar het podium in de hoop een blik van hun idolen te kunnen ontvangen. Het was alsof de Beatles zelf op het podium stonden - gelukkig zonder het voortdurende gekrijs - want voor het overwegend Waals en Brussels publiek was er die avond niet één maar zes goden.

Om de zaal in de juiste temperatuur te krijgen kreeg Calc uit Bordeaux voor drie kwartier alle aandacht. Dit was voornamelijk interessant voor de niet-Vlamingen want erg veel Franse rock komt bij ons niet in de rekken. Met vier brachten de Fransen een aangenaam geluid dat zeer dicht aanleunt bij het werk van The Shins en af en toe een zijstapje naar Death Cab For Cutie, met dat verschil dat de lyrics van Calc bijna altijd onverstaanbaar waren. Fransen en Engels, het blijft geen evidente combinatie. Vooral de eerste helft was zeer degelijk, terwijl de tweede bij momenten verzandde in een zee van futloosheid. Dommage!

Wat onmiddellijk opviel bij de eerste tonen van Girls In Hawaii, naast het overweldigende applaus, was dat het geluid echt goed zat. Het podium was bezaaid met televisieschermen die allen simultaan hetzelfde beeld projecteerden als wat we op het grote scherm achter drummer Denis te zien kregen. Tot tevredenheid van het publiek begonnen de zes eraan met eerste single 'This Farm Will End Up In Fire'. Girls In Hawaii speelde ook voor het tweede nummer op veilig met 'Bees & Butterflies', dat de gehele zaal nog uit het hoofd kende van het eerste album. Hoewel, veilig... Het leuke en steeds erg geslaagde wat het zestal met een aantal van hun oudere nummers deed, was een aantal facetten uitvergroten of toevoegen, waardoor de songs een ander jasje om de schouders kregen. 'Bees & Butterflies' kregen we in een stevige rockversie, 'The Fog' werd voorzien van een erg overtuigende en dominante baslijn maar het was vooral 'Flavor' dat ons van verbazing verstilde door zeer donker en psychedelisch uit de hoek te komen met een schitterende en stevige instrumentale finale met gesproken (vervormde) woorden en geschreeuw van Antoine er bovenop.

Als er iets negatiefs aan de avond op te merken was, dan lag dat niet aan de muziek, maar aan de visuals, die vaak al te evident en weinig interessant waren. Beelden van een huis bekeken vanuit verschillende perspectieven horen eerder thuis in een immobiliënkantoor dan op een rockconcert. Gelukkig bleef alles muzikaal wel op niveau, waaronder alle nieuwe nummers, die zeer dicht tegen de albumversie werden gebracht, met uitzondering van een regelmatig opduikend (o.m. 'Fields of Gold') en hoogst interessant psychedelisch geloei.

Tot twee keer toe kwam de band een bisronde brengen en twee keer had die een leuke verrassing in petto. Zo was er het oudere en akoestische 'Dead Bird Song' dat de eerste bisronde mocht inleiden en werd opgedragen aan de Botanique. Met 'Bored' en 'Grasshopper' kregen we nog twee sterkhouders van Plan Your Escape. De tweede bisronde was nog straffer want de zaal werd hysterisch toen 'Short Song for a Short Mind' van de debuutplaat werd ingezet met als klap op de vuurpijl, uit het niets, 'Taxman', de enige cover van de avond. Twintig nummers nadat Girls In Hawaii was opgekomen als waren het The Beatles eindigden ze de avond met een zeer geloofwaardige cover van diezelfde vier uit Liverpool. Wij konden ons geen beter einde voor de geest halen.

Het was duidelijk dat het Belgische publiek, en voor dit eerste Brusselse optreden vooral de fans, lang hebben moeten wachten op speelminuten van hun helden, want de spanning tussen band en publiek was bijzonder groot. Hierbij was het een fantastische verdienste van Girls In Hawaii dat ze elke verwachting moeiteloos inlosten en met de juiste houding een zeer sterke set brachten. Girls In Hawaii trekt nu het buitenland in maar is in april en mei opnieuw in België te zien. Ga gerust een kijkje nemen want je zal het je niet beklagen!

Plan Your Escape is uit bij 62TV/Bang!

E-mailadres Afdrukken