Banner

Red Sparowes + Ef

Kristof Vande Velde - foto's: Jana Van Nuffel - 02 juni 2007Cactus@MaZ, Brugge, 30 mei 2007

In het aangename post-rocktweeluik dat Cactus deze lente presenteert, was het de beurt aan Ef en vooral Red Sparowes om het feestje van vorige week te evenaren. Eigenlijk zouden we moeten zeggen: "overtreffen", want kwalitatief gezien staat dit voorprogramma verder dan Transit en halen de Amerikanen van Red Sparowes het van de Britten van 65daysofstatic. Op het podium werd de tweekamp echter gewonnen door 65dos, want waar de Britten over de gehele lijn overtuigden, deed Red Sparowes dat niet.

Maar eerst het voorprogramma. De nogal metroseksuele Zweden in onderlijf van Ef werden bij de release van hun meest recente 'Give Me Beauty... Or Give Me Death' in Vlaanderen grotendeels over het hoofd gezien, maar hebben via internet en optredens intussen een bescheiden plaats veroverd aan het post-rockfirmament. Ze begonnen eraan met twee nieuwe nummers die weinig anders toonden dan dat we van hen kennen: van sfeermomenten met strijkstok op gitaar, mandoline, cello en zang naar dreunen van jewelste. En als het kan zo contrastrijk mogelijk. Je kan niet van deze Zweden beweren dat ze muzikaal geen indruk kunnen maken, denk maar aan het straffe slotstuk van afsluiter 'Tomorrow My Friend'. Toch lijken ze in hun jeugdig enthousiasme te veel hooi op de vork te willen nemen, waardoor de subplots belangrijker worden dan de eigenlijke verhaallijn. Dat heeft als nadelig effect dat het bezwerende karakter dat je van een live post-rockgig mag verwachten, nauwelijks tot stand komt.

Wie een sterke plaat als Every Red Heart Shines Toward The Red Sun aflevert, creëert erg hoge verwachtingen voor de optredens die erop volgen. Te hoog, zo bleek, want Red Sparowes was 'gewoon goed', maar de superlatieven lieten ze in LA.

Een en ander heeft er mee te maken dat dit de voorlaatste halte was van een vermoeiende Europese trektocht. Bij de meeste nummers, en dan vooral de betere songs van de twee platen, konden de lange delen net wat zuiverder en overtuigender. Versta ons niet verkeerd: de psychedelische, door metal beïnvloede geluidsmuur stond er en in combinatie met de knappe visuals van instortende gebouwen of Chinese politieke ontmoetingen, was de totaalervaring voor de toeschouwer behoorlijk straf. Toch kwam je na elke song tot de vaststelling dat het nóg sterker had gekund.

Met het plotse begin van opener 'Buildings Began to Stretch Wide Across the Sky' zette Red Sparowes onmiddellijk een bewonderenswaardig staaltje neer. De geluiden die Greg Burns uit zijn pedal steel kreeg, waren dan wel psychedelisch knap, met zijn metalen vingerhoed is dat toch geen stoer instrument te noemen. Dit nummer mocht dan wel eensklaps in werking geschoten zijn, de overgangen tussen de volgende nummers waren steeds behoorlijk rommelige, geïmproviseerde delen met elektronica, die de gitaristen toelieten een snaar te vervangen of hun instrument te stemmen. Met 'A Message of Avarice Rained Down and Carried Us Away' als tweede nummer, laste Red Sparowes een vroeg rustmoment in. De meest straffe intro van de avond was toch wel het daaropvolgende, erg sterke 'Like the Howling Glory of the Darkest Winds'. Jammer genoeg hield de verwachte topkwaliteit niet het hele nummer aan, zodat een gedeeltelijk hoogtepunt wellicht een passende omschrijving is. Na het bekende 'Alone and Unaware, the Landscape Was Transformed In Front of Our Eyes', was het wachten op het slotstuk van bisnummer 'The Sixth Extinction Crept Up Slowly' om ons nog eens naar een andere wereld te blazen.

Was Red Sparowes een onbekende band geweest, waar je zonder verwachtingen heen trekt, dan hadden we wellicht geen moord en brand geschreeuwd. Wanneer je naam zo groot is dat een gewoon goed optreden als een lichte teleurstelling overkomt, dan ben je in principe goed bezig. Dat de afwerking in Brugge hier en daar haperde, doet geen afbreuk aan het feit dan een van de meest indrukwekkende post-rockformaties ter wereld voor ons stond te spelen. En nu terug naar LA voor nieuw materiaal, jongens!

E-mailadres Afdrukken
 
Red Sparowes + Ef

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST