Banner

Bedroom Community Labelnight

Max Dedulle - 13 april 2007valgeirsigurdsson.jpgValgeir Sigurðsson is dan wel niet meteen een naam die snel een belletje zal doen rinkelen, het palmares van de IJslandse producer oogt toch indrukwekkend. In zijn Greenhouse Studios zat hij al achter de knoppen bij onder meer Björk, Sigur Rós, Bonnie 'Prince' Billy en de fantastische nieuwe CocoRosie. De productie van 'Volta', de binnenkort te verschijnen nieuwe plaat van Björk, liet hij onder meer aan Timbaland over, om zich te kunnen concentreren op zijn eigen projecten. Zo hield hij onlangs zijn eigen platenlabel boven de doopvont, Bedroom Community geheten. Hoewel er nog maar twee cd's door dit label gereleased werden, was dit reden genoeg voor de organisatoren van het Domino-festival in de Ancienne Belgique om Sigurðsson & friends een hele avond hun gang te laten gaan.benfrost.jpgDe spits werd afgebeten door Aussie Ben Frost. En hoe! Zijn extreem donkere, minimalistische electronica was, mede dankzij de krachtigste subwoofer die we ooit gevoeld hebben, een fysieke ervaring in de meest letterlijke zin. Frost en zijn driekoppige band maakten van de ABClub de grootste PowerPlate ter wereld gone bad. Het optreden barstte van de ingehouden spanning en dreiging, en greep je naar de keel op een manier waarop zijn nochtans niet onverdienstelijke debuutplaat 'Theory of Machines' dat nooit zou kunnen. De niet al te nuchtere man op de eerste rij wist na een kwartier nog maar half waar hij was, en om eerlijk te zijn gold voor ons min of meer hetzelfde. Frosts set duurde slechts een klein halfuurtje, maar meer zou gewoon niet gezond geweest zijn.
nicomuhly.jpgGelukkig voor ons murw geslagen gestel bracht Nico Muhly een kwartiertje later iets helemaal anders. Zijn werk combineert de ritmes van Radiohoofd Thom Yorke's solowerk met de sprookjesachtigheid van Joanna Newsom. Het resultaat was bijna klassieke muziek, zeker toen Muhly zijn violiste het podium op riep. Het optreden had wat tijd nodig om op gang te komen, en de Amerikaan had het soms lastig om boeiend te blijven. Op plaat wordt dit uitstekend opgevangen door de medewerking van Antony (die volgens ons zelfs de Gouden Gids melancholisch en intens zou kunnen zingen), maar zonder de New Yorkse reus was zijn set bij momenten wat saai, vooral tijdens de zuivere pianonummers. Naar het einde toe werd Muhly echter steeds beter en meeslepender. Vooral het laatste nummer, het weelderig georchestreerde 'Clear Music', was een fragiel pareltje.

Tot slot van de Bedroom Community-Labelnight gunde oprichter Valgeir Sigurðsson het publiek nog een sneak pre-listening van 'Ekvílibríum', zijn in december te verschijnen soloplaat. Hiervoor riep hij de hulp in van een vijfkoppige band, die naast Nico Muhly en diens violiste bestond uit een celliste, een drummer en een pianiste. Het was pas hun vierde optreden samen, maar daar was hoegenaamd niéts van te merken. Net als zijn kersvers label is zijn muziek erg veelzijdig, wat zich zowel uitte in naar Massive Attack neigende triphop als in trage soundscapes. De mooie visuals maakten het helemaal af. De aardig volgelopen ABClub reageerde heel enthousiast, en vroeg achteraf om bisnummers. Helaas moest Sigurðsson met de glimlach toegeven dat hij gewoon nog niet meer nummers voor zijn soloplaat af had. 'But thanks for asking!'

We kunnen het hem niet kwalijk nemen. Tenslotte is hij verantwoordelijk voor het samenbrengen van drie onderling uiteenlopende artiesten op een klein label met potentieel. Bedroom Community kan nog niet teren op een indrukwekkende catalogus, maar deze labelnight deed ons vol spanning verlangen naar wat nog komen gaat.

E-mailadres Afdrukken
 
Bedroom Community Labelnight

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST