Banner

Kristin Hersh + The McCarricks

Kristof Vande Velde - 17 maart 2007



Kristin Hersh was naar Gent gekomen om het publiek triest te maken. Aan het 'goed' op de vraag hoe het met hen ging, wilde de Amerikaanse wel eens iets veranderen. Voor ze overging tot haar eigenaardige poging, had de Handelsbeurs een afspraak met twee van haar bandleden.

The McCarricks
, een Londens duo bestaande uit Martin en Kimberlee McCarrick, gingen recht tegenover elkaar zitten, gezicht naar elkaar, zijkant naar het publiek. Zij links, hij rechts. Zij viool, hij cello. Achter hen zorgden videobeelden voor verdere aankleding en communicatie met de toeschouwers. Zo lazen we bij elk nummer de titel en componist en was elke song voorzien van behoorlijk conventionele visuals.
Wie afgaand op dit beeld een klassiek besnaard voorprogramma had verwacht, mocht nog eens raden. De zaal vulde zich namelijk met midtempo elektronica, die steeds als onderlaag voor de strijkers fungeerde. Het was vooral haar viool die vrij spel kreeg en voor de melodische hoogstandjes moest zorgen, want de cello was voornamelijk een begeleidingsinstrument. Niet alleen sprong die er minder prominent uit omdat gelijkaardige klanken in de achtergrondelektronica zaten, ook bespeelde Martin zijn cello vaak als rockinstrument, zoals we van Apocalyptica gewoon zijn.
Het resultaat was behoorlijk aardig te noemen en had een grote soundtrackfactor. Denk aan een versnelde Max Richter zonder piano, The Kronos Quartet of een light versie van Rossz Csillag Alatt Született van Venetian Snares. Dat het niet zo sterk was als deze namen is, gezien hun vrij prille bestaan, niet geheel onlogisch. Mits wat meer variatie in opbouw (en niet steeds rust-climax-rust) en een derde groepslid met laptop die de elektronica 'live' brengt, komt het misschien nog goed met deze The McCarricks.

"Are you sure?"
vroeg Kristin Hersh toen ze voor de tweede keer voor een bisnummer terugkwam. 'Cottonmouth', een Throwing Muses nummer, was de enige song die Hersh alleen zou brengen, want hoewel ze officieel soloartieste is, liet ze zich begeleiden door 50 Foot Wave (bas en drum) en The McCarricks. Deze laatsten zorgden ervoor dat enkele van de oudere nummers, zoals 'Gazebo Tree', 'Your Dirty Answer,' 'Liserine' en 'The Letter'. een interessant nieuw strijkersjasje kregen.
Zoals verwacht was voornamelijk 'Learn to Sing Like a Star' de inspiratiebron voor de setlist. Het begon allemaal stevig én goed met 'Day Glo' en ook het daaropvolgende 'Wild Vanilla' kon ons overtuigen. Telkens Hersh een langer instrumentaal gedeelte had, stapte ze een paar passen achteruit om haar elektrische gitaar alle aandacht te geven. Het was diezelfde gitaar die er deels voor verantwoordelijk was dat het optreden met 'Nerve Endings' en 'Under the Gun' een snel dipje kende. Het was pas na 'Ice', vijf nummers verder, doch gelukkig met akoestisch instrument, dat ze het verkeerde geluid opmerkte. "Did that sound really bizarre?" Ja, Kristin. "It's when your g-string is messed up that you're in trouble," grapte ze er nog snel bij. Jammer genoeg was ook het vocaal geluid van Hersh zelf niet altijd optimaal. Haar griepje bleek moeilijk volledig weg te steken. Het gebrek aan enthousiasme, goesting om erin te vliegen, had daar wellicht ook mee te maken en dankt ze ook aan haar verlegenheid.
Het was zeker niet allemaal kommer en kwel, wat ook haar man en twee zonen aan de zijkant van het podium konden bevestigen. Het gebrek aan backing vocals maakte een aantal nummers wat minder af - 'Your Ghost' klinkt uiteraard beter met Michael Stipe - maar haar toestand belette Hersh niet bij momenten stevig de keel open te sperren, zoals bij het sterke 'Your Dirty Answer' en een ontroerend mooie versie te brengen van 'The Letter'.

Neen, Kristin Hersh heeft ons in de Handelsbeurs niet volledig overtuigd. Je hoeft uiteraard niet indrukwekkend te zijn om een goede indruk na te laten en grotendeels liep het allemaal behoorlijk gesmeerd. Had haar gezondheid meegezeten, hadden we wellicht een grotere Hersh gezien. Ach, ze komt wel terug naar België, wanneer we opnieuw op de eerste rij zullen staan.

E-mailadres Afdrukken
 
Kristin Hersh + The McCarricks

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST