Banner

Joan As Police Woman

Tom De Moor - 18 september 2006


Handelsbeurs, Gent. 15/09/2006

De Gentse Handelsbeurs wilde het nieuwe seizoen met een klap ingaan en dus werd een beroep gedaan op de indie-hype die Joan As Police Woman heet. Geen slechte keuze, integendeel zelfs. Joan Wasser trainde zich bij groepjes als The Dambuilders en Those Bastard Souls, verdiende haar sporen als muzikante bij enkele moderne iconen en trapte, gewapend met deze ervaring, met 'Real Life' dit jaar de deuren naar een groter publiek open. Aangezien een deel van de stunt inhield dat het concert voor een spotprijsje werd aangeboden, gingen de tickets op een drafje de deur uit en mocht la Wasser het podium betreden voor een mooi gevulde zaal, waarvan ze meteen een warm onthaal in ontvangst kon nemen. Als wederdienst bood ze zichzelf aan (geen slechte deal) op piano en gitaar. Joan As Police Woman was voor de gelegenheid dus een one-woman-show, maar daar zal je geen kat over horen klagen (kan u zich de andere bandleden voor de geest halen zonder snel de achterflap van 'Real Life' te gaan raadplegen?).

Op een podium is Joan Wasser een wandelende contradictie: tussen de nummers door komt ze over als een eersteklas giecheltrut (hoewel ik moet toegeven dat deze act mijn lachspieren ook wel wist te raken), maar eenmaal ze een song aanvat, is ze een en al passie en gedrevenheid. Joan stak van wal op de vleugelpiano en als startschot koos ze meteen voor een nieuw nummer: 'To Be Lonely', een melancholische ballade die het gebrek aan herkenbaarheid wist goed te maken door direct naar de keel te grijpen. Meteen viel op hoe sterk de zangeres kan opgaan in haar pianospel. Het instrument was dan ook verantwoordelijk voor vrijwel alle hoogtepunten van de avond, en zo waren er wel wat. 'Save Me' klonk live nog sensueler dan op plaat en verantwoordde Joan's verschrikkelijke keuze van schoeisel door de ondingen in te zetten om enkele muzikale accenten te beklemtonen. Pareltjes 'Real Life' en 'Anyone' boden ook live kwaliteit en 'Flushed Chest', een op het album weinig memorabel nummer, klonk paradoxaal genoeg akoestisch voller en gaf zo meer blijk van karakter. Ook was het een zeer blij weerzien met de debuutsingle 'My Girl' van de vrijwel onbekende EP, een ontroerend traag nummer. De afsluiter van de avond was ook meteen een climax: als uitsmijter stelde Wasser het spiksplinternieuwe wiegelied 'To Survive' voor, meteen dé reden om te beginnen watertanden voor de opvolger van 'Real Life'.

De gitaar was iets minder aanwezig, maar stond toch ook garant voor enkele fijne momenten. Dan denk ik meteen terug aan de pseudo-afsluiter 'We don't Own it' (net tevoren kondigde Wasser de bisnummers al aan), 'Christobel' en Bowie-cover 'Sweet Things'. Spijtig genoeg ging de nochtans puike single 'Eternal Flame' de mist in door het te monotone getokkel. En met deze volta zijn we aanbeland bij de minpunten, want hoewel het concert in zijn geheel zeker boven de middelmaat scoort, waren er toch enkele knelpunten in de set. Naast 'Eternal Flame' bewandelde ook die andere release, 'The Ride', een bochtig pad en verwarde Wasser hier aan het einde even een sterke stem met een luide stem. Nieuweling 'Are You not Furious?', een protestsong over de gouvernementele wanpraktijken, was door de te prominente en opgejaagde muzikale inkleding het dieptepunt van de avond. De meeste missers zijn natuurlijk te wijten aan het voorlopig nog beperkte oevre van Joan As Police Woman: om een set te vullen moet ze bijna haar volledige repertoire naar voren brengen en vooral in akoestische versie vallen enkele nummers daarbij door de mand.

Toch waren de schoonheidsfoutjes geen pretbederver voor het optreden. Al bij al is Joan Wasser een klassemuzikante, een bedreven songwriter en een gepassioneerde zangeres. Door 'Real Life' is ze misschien iets te snel tot de top gaan behoren, waardoor ze live torenhoge verwachtingen moet zien waar te maken. Met een ruimere backcatalogue en dus meer keuzemogelijkheden zal ze later ongetwijfeld de perfecte set kunnen spelen. Deze avond was al een voorsmaakje van wat ons te wachten staat en een bewijs van talent en veelzijdigheid.
E-mailadres Afdrukken