Banner

Hard-Fi

Xavier-Pascal de Baerdemaecker d'Overyse - 09 maart 2006


Botanique, Brussel, 05/03/06

Terwijl op talloze zomerfestivals landgenoten als Franz Ferdinand, Bloc Party en Maxïmo Park het mooie weer maakten, moest de internationale carrière van Hard-Fi eigenlijk nog beginnen. Toch waren het allesbehalve nobodies die in juli met het puike album 'Stars on CCTV' voor de dag kwamen. De groep - afkomstig uit Staines, West-Londen - werd in 2002 opgestart door zanger-gitarist Richard Archer, nam in 2004 al in eigen beheer een eerste minialbum op en bouwde op het thuisfront sindsdien een stevige fanbasis en dito livereputatie op. Voldoende om ook de platenfirma's warm te maken om het viertal een serieus contract onder de neus te duwen, en hen de mogelijkheid te bieden in ideale omstandigheden een debuutalbum op te nemen.

En ja, ook Hard-Fi sloot zich aan bij de grote massa die haar inspiratie niet alleen haalde uit late jaren '70 en vroege eighties, maar ook uit recentere genres. In plaats van voorbeelden als The Clash en The Specials gewoon na te apen, sprongen Archer en co net iets creatiever om met hun invloeden. Ze moffelden hier en daar snuifjes Madchester, jaren '90-Britpop en zelfs Daft Punk in hun songs, wat resulteerde in een plaatje dat veel minder gedateerd klinkt dan de worpen van hun leeftijdsgenoten. Sinds de release van 'Stars on CCTV' is de band haast onafgebroken on the road geweest in Europa en in de Verenigde Staten (weliswaar zonder bassist Kai Stephens, die wegens een vroegere veroordeling geen visa kreeg en werd vervangen door Jamiroquai-bassist Nick Fyffe). In oktober speelden ze al in de Club van de Ancienne Belgique, afgelopen zondag lukte het hen nu ook de Orangerie van de Botanique te doen vollopen.

Als opwarmer werden The Mighty Gordinis aangetrokken, een Belgische surfband die oprees uit de as van The Vice Barons. Naar onze bescheiden mening had dit 'machtige' collectief ook niet misstaan op één of ander burgemeestersbal of op een zijpodium van een gratis stadsfestival, voor de Botanique waren hun broekspijpen net iets te kort (en duurde hun eentonige set net iets te lang). Lang duurde het dus niet voor we weer in de bar rondhingen.

Iets over negen besteeg Hard-Fi de bühne. Er werd meteen flink van jetje gegeven met het erg Clashy 'Middle Eastern Holiday', maar toen al werd duidelijk dat de band een hele show lang met één serieuze handicap zou dienen te kampen: de oververmoeide stem van Archer. De even coole als charismatische frontman (bij wie Alex Turner dringend eens in de leer mag gaan) compenseerde dat evenwel door zijn expressieve mimiek, en met zwaaiende armbewegingen en vu(r)ige blikken richting fans probeerde hij de zaal toch nog te overtuigen van zijn goede intenties. Ook al bleef Archers stem vaak ergens haperen tussen Shane MacGowan van The Pogues en Grover van Sesamstraat, louter muzikaal was Hard-Fi erg goed op dreef in de Orangerie. Kai Stephens en Steve Kemp vormden een uiterst betrouwbare ritmesectie (bassist Stephens was zondag zelfs ook de betere zanger), Ross Philips een gitarist die efficiëntie verkoos boven notenneukerij en Archer was aldoor aan de winnende hand in de duels die hij voor de micro uitvocht met zijn melodica.

Al bij al was onze balans na een uurtje Hard-Fi positief. Wanneer we abstractie maken van Archers stemproblemen, hoorden we in de eerste plaats stevige, maar plaatgetrouwe uitvoeringen van de songs van 'Stars on CCTV'. De singles 'Cash Machine', 'Tied Up Too Tight' en 'Hard to Beat' (Clash-meets-Daft Punk) waren netjes verdeeld over de set: eentje vooraan, eentje tussenin en eentje achteraan. Ook leuk was de dubby versie van The White Stripes' 'Seven Nation Army'.
Nadat de band het podium verliet had het ons geenszins verbaasd indien ze de obligate bisronde zouden laten vallen. De beste songs waren trouwens al aan bod gekomen en Archers stembanden waren toch al aan flarden gezongen. Dat de groep dan toch nog terugkeerde voor eerder flauwe versies van songs als 'Move On Now' en de titeltrack van de cd, was dan ook een beetje een anticlimax.
E-mailadres Afdrukken