Banner

Zga + Auktyon + Iva Nova

Cies van de Kwies - 05 december 2005


Vooruit, Gent, 03/12/05

Aangezien ze elk jaar wel een frisse keuze weet te maken uit exotische geluiden, in het kader van hun Progress-festival nog eens naar de Vooruit afgezakt. Drie Russische bands op het podium. We werden alvast verwelkomd met een vodka om de kou weg te spoelen.

Zga staat beschreven als Ruslands (en nu Litouwens) oudste experimentele groep. Live het best te omschrijven als Einstürzende Neubauten , maar dan zonder de duivelse bezetenheid van Blixa Bargeld. We telden 4 muzikanten, waaronder de stichter Nick Sudnick, die zelf vreemde instrumenten bouwt van springveren en auto-onderdelen en die met hamers bewerkt. Een andere drummer martelde dan weer het klassiekere slagwerk, terwijl zijn twee collega's met bas, viool en trombone hun gang gingen. Instrumentele noise die met momenten best te genieten viel, maar soms ook wat langdradig uitviel. Al bij al toch abstracte muziek van het stevigere soort.

Auktyon uit St-Petersburg was blijkbaar 20 jaar geleden een legendarische punkband en dé muzikale belichaming van de glasnost. Ze werden dan ook in de sovjetdagen verboden of geboycot, wat hun populariteit alleen maar vergrootte. We zagen een achtkoppige band opkomen die meteen alle registers opentrok en een soort ska-rock bracht met blazers en twee hyperkinetische zangers. Het geheel had iets van Ivan-Bregovic-meets-Madness-op-vodka. Een feestorkest van de bovenste plank dus, waarbij zanger Oleg Garkusha tussen de nummers door in het Russisch er onverstoorbaar op los begon te ratelen, tot groot jolijt van de aanwezige Russen. Eens benieuwd wat hij te vertellen had. De bende beknibbelde duidelijk niet op de tijd: lang uitgesponnen nummers waarop het wel vrolijk weghossen was, maar die toch allemaal een beetje op elkaar leken, vooral als je geen Russisch begrijpt.

De avond was nog lang niet gedaan toen in het Vooruitcafé Iva Nova van wal stak, vier madammen die volgens de flyer onder de noemer "folkpunk" vielen, maar die helaas vanavond in de folk bleven steken. De naar mijn vermoeden traditionele liederen kwamen maar zelden echt van de grond, misschien mede door de wat te lichte bezetting met akoestische gitaar en accordeon. Er was veel goodwill voor nodig om hier de Russische Pogues in te horen, maar je hoorde ons achteraf niet klagen: er was veel drank en exotisch volk in de buurt, nasdrovje!
E-mailadres Afdrukken
 
Zga + Auktyon + Iva Nova

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST