Banner

De Tempeliers- Thé Lau & Prima la Musica

Stefan 'Dreambro' Meyfroodt - 09 november 2004

Gegeven: Leuven, een kleine, goed bewaarde kerk op een frisse herfstavond. De rauwe breekbaarheid van de muzikale god van Nederland, Thé Lau, verzoent zich met de heldere klaarte van een gerenommeerd Vlaams kamerorkest.
Prima La Musica, dat was inderdaad het motto van deze unieke concertreeks. De première van hun programma 'De Tempeliers' op 29 oktober opende de oren van velen: Lau's Nobelprijswaardige teksten naakt gezet naast rechttoe rechtaan strijkers met piano en harp, de mysticiteit die de akoestiek in een kerk zo kenmerkt als drager.
Dijken van songs à la 'De god van Nederland', 'Open', 'Vrienden',... het hartverscheurend knap gebrachte 'Feest'... In Leuven schenen ze hun natuurlijke habitat pas echt te vinden. Af en toe verliet Thé het podium en bracht het ensemble werk van klassieke grootmeesters Britten, Mahler, Mozart en de recentere componist Arvo Pärt.
Een zich blauw applaudisserend publiek vroeg meer en kreeg een erg mooie toegift, ingeleid door de dichter Thé Lau, die voor één keer niet zong maar reciteerde. De setting was perfect voor de uiterst rake tekst van 'De Beschaving': "En een barbaar doet wat? Vormt een orde en brandt plat. En ik zeg: dit is de beschaving, dit is mooi en groots ...".
'Blauw' zette voorspelbaar een punt achter de avond. Niet de beste keuze, maar ongetwijfeld incontournable op een concert van Lau. Alleen de belichting was een storend element. Een paar sfeerspots hier en daar zouden de mystiek van het geheel nog versterken. Vervang dan nog die versleten kerkluidsprekers door degelijk materiaal, en alle elementen zijn aanwezig voor een legendarisch liveconcert.
Ondergetekende kijkt dan ook reikhalzend uit naar de release van de captatie ervan.

Deze voorstelling kan je nog tot februari 2005 in verschillende Vlaamse kerken gaan bewonderen.
E-mailadres Afdrukken
 
De Tempeliers- Thé Lau & Prima la Musica

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST