Banner

Happy New Ears - Lars Horntveth

Markus Niementhaler - 11 oktober 2004


Theater Antigone, Kortrijk, 6 oktober 2004

Mijn vrouw verklaarde me net niet gek (al lag het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde instelling wel binnen handbereik) toen ik haar meldde dat ik afgelopen woensdag naar een optreden zou gaan in Kortrijk. Uiteindelijk mocht ik dan toch gaan, maar niet zonder eerst te beloven ook even binnen te springen bij Broeder Isidoor, om voor volgende zomer een rijkelijke oogst af te smeken… De man voor wie we twee en een half uur in de wagen zaten (avondspits op de Brusselse ring inbegrepen) was dan ook niet niemand. Lars Horntveth, de man die woensdagavond geprogrammeerd op Happy New Ears, is niet alleen lid van het ongelooflijk fantastische Jaga Jazzist, maar als solo-artiest nog volop in de running voor de titel van Plaat van Jaar. Horntveth, een prille twintiger met een staat van verdienste om u tegen te zeggen, luidde dit jaar dan ook de lente in met zijn debuut-cd Pooka: de perfecte soundtrack bij het ontwaken van de natuur en de eerste zonnige dagen van het jaar.
Tijdens deze 'Lars Horntveth presents Pooka'-tournee laat de Noor zich vergezellen door schoon volk, letterlijk en figuurlijk. Wie de muziek maar niks vond, kon zich altijd vergapen aan het door enkele vrouwelijke schoonheden bevolkte strijkerensemble, of aan de enthousiaste contrabassist die bij momenten enkele paragrafen uit de Kamasutra leek uit te testen op zijn instrument.
Spilfiguur was uiteraard Lars Horntveth himself. Met een gammele acoustische gitaar, drie saxofoons en een laptop was hij het die de nummers op gang trok. Voor echte verrassingen zorgde hij niet, want de acht tracks van Pooka passeerden in de originele uitvoering de revue, zij het in een andere volgorde. Een aanpak die evenwel loonde, want hoe vaak komen andere bevlogen genieën niet op het idee om voor hun optredens slechts een handvol songs uit te werken en uit te rekken, met een slaapverwekkende vertoning voor gevolg? What you hear is what you get, moet hij dan ook gedacht hebben, in de wetenschap dat nog heel wat mensen niet vertrouwd zijn met zijn werk en een optreden als dit een ideale publiciteitsspot is.
Toch werd het ook voor de mensen die 'Pooka' al wel in huis haalden, een heel fijne ervaring. De muziek van Horntveth - een amalgaam van filmmuziek, kamermuziek en elektronica - klonk live nog warmer dan op de plaat. Natuurlijk waren er hele stukken muziek voorgeprogrammeerd op de laptop, toch waren het de muzikanten die het meeste werk verrichten op het podium. De sfeer was gemoedelijk en Horntveth kwam heel bescheiden en sympathiek over, al gaven zijn bindteksten (in krakkemikkig Engels) me soms even het gevoel dat ik beland was in een voorstelling van Jeugd en Muziek. Hoogtepunten waren er niet. Het hele optreden was één lang hoogtepunt. Begonnen werd met 'Pooka' (een nummer waarbij je duizend-en-een scenario's voor tekenfilms zou kunnen bedenken) en eindigde met 'The Joker', niet alleen op de cd maar ook woensdag in Theater Antigone het indrukwekkendste stuk.

Na een optreden dat veel te vlug voorbij was, werd het podium geruimd voor de officiële top of the bill, het Sun Ra Arkestra, een stelletje ongeregeld dat jazz beschouwt als een reis door de ruimte. Ik ben helemaal geen jazzkenner, maar wat ik opving van deze twaalfkoppige band deed me eerder denken aan een circusorkest, dat het nummertje met de olifanten mocht begeleiden…
E-mailadres Afdrukken
 
Happy New Ears - Lars Horntveth

Recensies:
Pooka

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST