Banner

Giant Sand + Thalia Zedek

Cies van de Kwies - 05 oktober 2004


Handelsbeurs, Gent, 04 oktober 2004

De avond begon met de voor mij onbekende Thalia Zedek, de frontvrouw van de underground postrockband Come. Een sobere combinatie van gitaar- drums- viool die toch een unieke sound opleverde, die ik nog het best als 'Duyster-muziek' kan omschrijven. Thalia bleek een aangename verrassing te zijn, slowcore en een karaktervolle stem die het midden hield tussen Patti Smith en Nico. Echt wel het betere singer-songwerk met een donker kantje.

De zaal liep ondertussen een stukje voller voor de rootsrockers van Giant Sand. Howe Gelb is een rockicoon die al sinds eind jaren '80 mee het gezicht van lo-fi rock heeft bepaald. De begeleidende slidegitaar zorgde voor het country-effect en deed op momenten denken aan hun spin-off groep Calexico, die het dan weer wél gemaakt heeft bij de massa. Howe was duidelijk in goede doen, vroeg of er suggesties waren, maakte grapjes, en experimenteerde volop met een dubbele microfoon en een draadloos exemplaar. Hij gromde en mompelde als Lou Reed, maar behield steeds zijn gevoel voor humor.
We kregen voornamelijk nummers uit zijn laatste plaat 'It's All Over.. the Map', geproduced door John Parish. Wat eraan te horen was: meestal donkere introverte songs waar meerdere lagen gitaar de muziek toch complex en genietbaar genoeg maakten. Ironie was nooit veraf, bijvoorbeeld als Gelb in een oud Sand-nummer vrolijk over NY zong, en "but there's something missing" eraan toevoegde. In het laatste halfuur bracht hij enkele 'bekendere' nummers: 'Man on Memphis', 'Graveyard', 'Big Rock'. Je zag dat er een groep stond te spelen die er plezier aan beleefde om negro-spirituals (het publiek werd gevraagd om voor koor te spelen), vettige bluesrock en experimentele mandoline-distortion (!) door elkaar te gooien. Een leuke gimmick waren de filmprojecties op het plafond boven het publiek: een volledige zaal die naar een spelende bluesbejaarde staat te gapen, je moet het maar verkocht krijgen.
Een veelzijdig concert in alle betekenissen van het woord dus.
E-mailadres Afdrukken