Banner

Ben Harper & The Innocent Criminals

De Muziekfriek - 19 oktober 2003


19 oktober 2003
Brussel - Vorst Nationaal


In mijn top 10 van beste concerten ooit staat onder andere het optreden van Springsteen in Rotterdam in '86 ('Tunnel of Love'-tour), het Clapton-optreden in Vorst Nationaal in 1990 ('Journeyman'-tour), het optreden van Travis in de AB vorig jaar ('Invisible Band'-tour) en ... het optreden van Ben Harper & the Innocent Criminals in Vorst Nationaal van 19 oktober. De man is dus in goed gezelschap.
Dat heeft te maken met de ideale backing group, die The Innocent Criminals zijn: de capriolen op bass van Juan Nelson (lekkere solo in 'Brown Eyed Blues'), de percussie-toeren van Leon Mobley, de krachtige drums, de mooie opvulling door de keyboards, het stevige gitaarwerk van Mark Ford, het klopte allemaal als een bus. Maar ook het publiek deed meer dan zijn duit in het zakje. Het is niet eenvoudig om een Belgisch publiek warm te krijgen. Ben Harper slaagde daar op één of andere manier wonderwel in. Was het de soulvolle stem (prachtige cover van Marvin Gaye's 'Sexual Healing' - of is dat dan toch een nummer van Ben Harper)? Was het de magische muziek, die toch niet zo voor de hand ligt om een publiek uit de bol te doen gaan? Wie zal het zeggen? Wat ik wel weet, is dat ik gisteren een magische avond heb beleefd.
De setlist was ook al perfect opgebouwd. Geen overbodige mannetjesputterij zoals op de live-plaat, maar een songkeuze met uitschieters als 'Excuse Me, Mr' (in reggaeversie), 'Ground on Down', 'Steal My Kisses' in de hoofdmoot en 'Another Lonely Day' en afsluiter 'With My Own Two Hands' in het bisgedeelte. Voeg daarbij de charismatische zanger die Ben Harper is en ik kom superlatieven tekort om dit concert zelfs maar bij benadering te omschrijven.
Als je er niet bij was, kan je je niet voorstellen hoe enthousiast het publiek reageerde. Het podium trilde van opwinding, hetgeen ook de heren Innocent Criminals niet onbewogen liet. Volgende keer dat optreden zeker niet missen dus.

http://www.benharper.net

In samenwerking met De Muziekfriek
E-mailadres Afdrukken