Banner

DUNK!FESTIVAL

Acht niet te missen bands

Lennert Hoedaert - 12 mei 2015

Kent u een festival waar de beste internationale post-rock en post-metal gecombineerd worden met overdreven veel gezelligheid, lokale bieren, een fantastische catering en vriendelijkheid? Het Zottegemse Dunk!festival is zo’n festival om te koesteren. Uit de meer dan 30 bands die van donderdag tot zaterdag zullen aantreden in Velzeke, kozen wij voor u acht niet te missen acts.

Celestial Wolves - donderdag - 16h30

De jonge post-rockband uit Sint-Lievens-Houtem maakte twee jaar geleden zijn debuut op Dunk!festival en is sinds de release van zijn debuut Wood For Wood niet meer weg te branden uit de scene. Na een tour in Engeland, heel wat optredens in Vlaanderen en enkele line-upwissels, is de band momenteel bezig met de opnames van een tweede plaat. En de nieuwe nummers klinken zwaarder, duisterder en complexer dan ooit. Dunk! krijgt ze in avant-première. U bent dus gewaarschuwd.

Wang Wen - donderdag - 19h30

Post-rock uit China: het bestaat. En Wang Wen is zelfs een van de meest prominente instrumentale bands uit het Land van de Draak. Opgericht in 1999 in Dailian, een drukke luchthavenstad in het noordoosten van China, door twee muzikanten die toen zot waren van The Smashing Pumpkins, werd Wang Wen gauw beïnvloed door bands als Tortoise, Mogwai en (uiteraard) MONO. Ze hebben intussen al acht albums uit en lijken helemaal iets voor fans van subtielere post-rock. Getuige de mix van zeemzoete en tragische melodieën in "Lonely God".

MONO - donderdag - 23h50

Hebben deze Japanners nog een introductie nodig? Het post-rockinstituut bewijst zich album na album met groots openbloeiende instrumentale rock. Getuige de laatste plaat The Last Dawn/Rays Of Darkness. En ze blijven maar de wereld rondtouren -- vorig jaar in december nog te zien in Brugge -- en imponeren met majestueuze optredens. Hun geheim? Beukende drums, een pulserende bas en de hard-zacht dynamiek als geen ander in de verf zetten. Als u ze toch nog niet gezien hebt: elk optreden is een emotionele rollercoaster. Houdt die zakdoekjes maar al gereed.

The Ocean - vrijdag - 21h30

Met The Ocean heeft Dunk!festival een legertje post-metalveteranen bevestigd. De Duitse band werd in 2001 opgericht en stond dus ooit mee bovenaan de scene met Isis, Cult Of Luna en Pelican. Het is een tijdje stil geweest rond de band, en er zijn behoorlijk wat nieuwe bandleden gepasseerd, maar in 2013 sloeg de band keihard terug met Pelegial, dat constant zweeft tussen progressieve metal en zachtere post-rock. Luister maar eens naar "Mesopelagic: Into The Uncanny".

Caspian - vrijdag - 23h50

Sommigen zullen zich wellicht nog de indrukwekkende orkaan van geluid herinneren die in 2011 in Zottegem passeerde. Dat was dus Caspian die uit de States kwam overgewaaid. De band heeft er echter een moeilijke tijd opzitten. In 2013 stierf hun bassist Chris Friedrich plots op 32-jarige leeftijd. Maar de band deed nadien moedig voort, releasete een fel gesmaakte EP en deed zelfs opnieuw luttele tours (waaronder met 65daysofstatic). Caspian staat vandaag nog altijd voor harde gitaarerupties, keiharde drums, een stomende baslijn en vooral sfeer, véél sfeer. Toch nog niet bekend met deze band? "Moshka" is een luistertip.

Ilydaen - zaterdag - 13h00

Een band die wel eens het verschrikkelijke label ‘progressieve post-rock’ krijgt. Hoe dat precies klinkt, moet u live aan den lijve ondervinden. Dat de band meer aansluit bij de hardere en energieke kant van post-rock is wel duidelijk te horen. Ilydaen bestaat al sinds 2009 en bracht vier platen uit, maar is hier allesbehalve bekend. Maar misschien kunnen deze Luikenaars, die al door Europa trokken met The K., de ontdekking van deze Dunk!editie worden?

Innerwoud - zaterdag - 18h40

Soundscapes en subtiele melodieën geproduceerd door een contrabas? Het staat vast dat Innerwoud een van de specialere bands van Dunk!festival wordt. Een genre op dit pareltje van het Gentse label Consouling Sounds kleven, is dan ook zeer moeilijk. Is het moderne klassieke muziek? Ambient? Drone? Het zal vooral een diepe luisterervaring worden die je niet vaak op festivals zal horen en naar verluidt grijpt het geheel bij de keel. Het nummer "Sterveling" is gratis beschikbaar op de Bandcamp van Innerwoud.

French Teen Idool - zaterdag - 22h40

Voor de niets ontziende stormram genaamd Amenra (voor de eerste keer op Dunk!festival) het festival afsluit, mag Andrea Di Carlo met zijn instrumentaal soloproject u eerst doen wegdromen met zijn etherische soundscapes. Het hoeven immers niet altijd zware of duistere gitaren te zijn. French Teen Idol baadt dan wel een typisch melancholische mood zoals post-rock, maar het feit dat zijn muziek gebaseerd is op beats en samples, maakt hem toch een a-typische band voor Dunk!festival. Luistertip: het nummer LDA van zijn laatste wapenfeit Four Three Three.

En als het weer het toelaat, spelen thisquietarmy en Jo Quail nog exclusieve shows in het bos vlakbij het festivalterrein. Een dagticket kost 40 euro in voorverkoop, 50 euro aan de kassa. Voor een combiticket betaal je 90 euro in voorverkoop, 100 euro ter plaatse. Tickets zijn te koop via de website van het festival.

E-mailadres Afdrukken
 
DUNK!FESTIVAL

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST