Banner

Het 2011 van de redactie

Redactie - 31 december 2011De beste albums van 2011 volgens de enola-redactie:

1. Bon Iver: Bon Iver

"Justin Vernon is niet meer de introverte snarenplukker in z'n besneeuwde blokhut, maar ook met een band achter hem blijft de man even betoverend en intimistisch klinken. Bon Iver is een blijver!"

2. James Blake: James Blake

"Met de term 'postdubstep' is het hedendaagse muzieklandschap weer wat meer verkaveld, maar trek je vooral niet te veel aan van het hokje waarin James Blake wordt ondergebracht. De zuivere magie van deze vernieuwende, maar tegelijkertijd tijdloze plaat is het enige wat telt."

3. Girls: Father, Son, Holy Ghost

"Als één van de meest getalenteerde genieën uit de rockgeschiedenis heeft Owens zijn plekje in ons hart alvast meer dan verdiend."

4. PJ Harvey: Let England Shake

"Eén lange rouwstoet langs een smeulend slagveld. De oorlogspoëzie van PJ Harvey zuigt het merg uit de botten!"

5. Ane Brun: It All Started With One

"'It All Starts With One' is als een vijfenveertig minuten durende hemelse droomslaap, waarin weinig of niets lijkt verkeerd te gaan. Tien nummers uit een Scandinavische massief gehouwen en meesterlijk geslepen tot glimmende diamanten. De perfecte popplaat? Het komt gevaarlijk dicht in de buurt."

6. Feist: Metals

"Met het weerbarstige, verweerde 'Metals' maakte Feist geen gemakzuchtige herhalingsoefening van 'The Reminder'. De Canadese deerne wijkt af van haar platgetreden paden, maar het songmateriaal is ijzersterk als vanouds."

7. Laura Marling: A Creature I Don't Know

"Laura Marling bevestigt gewoon opnieuw dat ze de crème de la crème van een nieuwe generatie folkartiesten is. Emotioneel bevlogen, en dat op zo'n jonge leeftijd. Een spitse pijl door het hart en voorgoed veroverd door Marling."

8. Balam Acab: Wander/Wonder

"Alec Koone heeft met 'Wander/Wonder' een ijl, echoënd en etherisch geluidsdeken gemaakt dat zonder blozen naast de beste elektronicaplaten van het jaar mag gaan staan."

9. Destroyer: Kaputt

"Destroyer schept kunst uit kitsch. Met z'n dwarsfluitsolo's en zeemzoetige synths kon 'Kaputt' een draak van een album worden. Het werd de meest hypnotiserend mooie plaat van het jaar!"

10. A Winged Victory for the Sullen: A Winged Victory for the Sullen

"'A Winged Victory for the Sullen' klinkt van de eerste tot de laatste noot zoals je dat zou verwachten. Niets meer, maar zeker ook niets minder. Voor fans van het genre wordt het dus smullen en wie niet houdt van subtiliteit en contemplatieve klankaquarellen dient zich te onthouden. Zielenzalf van de bovenste plank!"

11. EMA: Past Life Martyred Saints

"Uiteindelijk is het Generatie X all over again, maar iemand die afwisselend herinnert aan Nick Drake, Sonic Youth, Elliott Smith, Kurt Vile en Cat Power, die mag nog zo veel miserie op onze schoot werpen, wij zullen haar áltijd in de armen sluiten en luisteren, luisteren, luisteren. Omdat het ons wél gelukkig maakt."

12. Josh T. Pearson: Last of the Country Gentlemen

"Tijdens een bijna spirituele queeste naar verlossing lonkt Josh T. Pearson ons in de donkerste krochten van zijn ziel, waar zijn innerlijke demonen (liefdesverdriet, eenzaamheid en verlangen) proberen om aan de hand van hartverscheurend beklijvende composities ook van onze geest bezit te nemen."

13. The Black Keys: El Camino

"Diep vanbinnen zullen Dan Auerbach en Patrick Carney twee gereïncarneerde katoenplukkers blijven, maar verder bouwend op het succes van voorganger 'Brothers', hebben ze met hun meer gestroomlijnde geluid alle potentieel om verder te groeien tot één van de succesvolste bands in de rock 'n roll.

14. Colin Stetson: New History Warfare Vol. 2: Judges

"Het is een ingenieus werkstuk geworden, niet enkel van uitstekende kwaliteit, maar ook een serieuze oplawaai aan alles wat fraai en zelfgenoegzaam is. Het meest innovatieve album van 2011."

15. Elbow: Build A Rocket Boys!

"Minder instant-genietbaar dan z'n voorganger, maar de nieuwe Elbow bloeit uiteindelijk ook even majestueus open. Guy Garvey en z'n kornuiten zijn tot geen middelmaat in staat!"

16. Florence + The Machine: Ceremonials

"'Ceremonials' is all killer, no filler."

17. Kate Bush: 50 Words for Snow

"Het feit dat Bush nog steeds met ijzersterk én divers werk op de proppen komt, is niets minder dan een geschenk van een muzikale godin (in de meest heidense betekenis die er op Wikipedia te vinden is)."

18. M83: Hurry Up, We're Dreaming

"We kunnen dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat de nieuwe M83 allicht nog minstens enkele jaren zal meegaan."

19. The Field: Looping State Of Mind

"The Field opzetten is een ervaring. Want dat is nog het belangrijkste: het is geweldig plezant om 'Looping State of Mind' nóg maar eens op het maximumvolume door uw autospeakers te laten schallen. Het gebeurt maar zelden dat intelligentie en toegankelijkheid zomaar hand in hand tussen de groeven van uw vinylplaat dartelen, maar hier is het net zo."

20. Bloodiest: Descent

"Hoe Relapse er toch steeds in slaagt klasbakken te ontdekken is een raadsel. Wel een feit is dat, met een goed duwtje in de rug, dit septet uit Chicago ook buiten de Amerikaanse grenzen muziekliefhebbers zal verbazen."

E-mailadres Afdrukken
 
Het 2011 van de redactie

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST