Banner

De festivalzomer van 2011 - deel 2

Redactie - 27 mei 2011

De zomermaanden. Een moment van welverdiende rust of de ideale gelegenheid voor een bakvakantie aan de Costa del Sol. Lange en zonnige dagen, rijkelijk voorzien van spijs (it's BBQ-time) en drank (een cocktail in elke hand). Voor de gemiddelde lezer heeft de zomer enkel positieve connotaties. Niet bij enola. Gedurende de komende maanden trekken onze Chinese vrijwilligers erop uit om in binnen- en buitenland het beste van de festivalzomer in kaart te brengen. Om toch zelf even te ontspannen en tegelijk in kaart te brengen wat er zoal in het muzieklandschap beweegt. Met een scherpe pen bespreken wij de kleppers van formaat, al laten we het niet na om getalenteerde jonkies wat aandacht te geven. We presenteren alvast een selectie van festivals, in een driedelige special, met zowel grote attracties als kleine evenementen om in de agenda te noteren. Lees hier deel 1. Vandaag deel 2!

Gent Jazz

7-17 juli, Gent
http://www.gentjazz.com

De stad Gent profileert zich sinds een aantal jaren prominenter als oord van cultuur en hoge kunsten. Toen het Blue Note Festival zich een aantal jaren terug herdoopte tot Gent Jazz, kwam die verandering niet geheel onverwacht. Het programma van 2011 brengt een aantal zekerheden en een paar leuke verrassingen met zich mee.

Twee oude krakers gaan met het gros van de aandacht lopen: Sonny Rollins en B.B. King. Dat Gent Jazz erin slaagde om beide grootmeesters te strikken voor hun affiche mag op zijn minst op een klein applausje onthaald worden. Naast wat nostalgie is er uiteraard nog voldoende ruimte voor een aantal nieuwe geluiden uit de jazzwereld. Wat is zeker de moeite? Breng gerust een bezoekje aan de optredens van Dave Holland, Mavis Staples, Michel Portal en Philip Catherine. De exoten onder ons kunnen dan weer uitkijken naar 16 juli. Op die avond serveert Gent Jazz Nouvelle Vague, Raphael Saadiq en Gotan Project. Jazz en meer, voor jong en oud. (qc)

Cactus Festival

8-9-10 juli, Minnewaterpark, Brugge
http://www.cactusfestival.be

Cactusfestival staat steevast op het programma van iedere liefhebber van de betere muzieknoten. Vorig jaar werd het nog terecht gekroond tot 'beste kleine festival van Europa', maar echt klein is het allang niet meer te noemen. Het Brugse Minnewaterpark verkoopt de laatste jaren steeds quasi uit en het is er een overheersende, maar nog steeds bijzonder gezellige drukte. Maar hoe kan dat ook anders, met ook dit jaar weer klinkende namen als Bryan Ferry, Lamb, Mogwai en Iron and Wine op het programma? Toch staat Cactus nog steeds garant voor het familiefestival bij uitstek, en kunt u uw kleine koters gerust bekertjes laten verzamelen in de mensenmassa. Of ze gewoon op uw schouders nemen voor de muzikale ervaring die hun jonge leven zal tekenen, aan u om te beslissen. (svd)

Dour

14-17 juli, Dour
http://www.dourfestival.be

Net als Pukkelpop vorig jaar, zou Dour Festival deze zomer wel eens voor de allereerste keer kunnen uitverkopen. De laatste jaren lokte het festival, ondanks de vuile wc's, luidruchtige campings en bijwijlen verdacht schuimbekkende festivalgangers, steeds meer volk. Dat niet alleen omdat de verhalen over die drek en drugs zwaar overdreven zijn, maar evengoed omdat de organisatie elk jaar een onmetelijk uitgebreide en gevarieerde line up weet te verzorgen.

Jaren geleden ontdekten wij er The National en Bright Eyes en ook dit jaar een waslijst aan jonge, beloftevolle groepen op de affiche. Maar ook echte klassiekers - of moeten we zeggen oude rotten - als Public Enemy, Papa Roach en Suede maken hier hun opwachting. Persoonlijk kijken wij het meest uit naar de reünie van Pulp, om met Jarvis Cocker en co. luidkeels nineties anthem 'Common People' over de weide te doen schallen. Verder weet Dour Festival elk jaar wel een occasionele glimlach op onze lippen te toveren door bands met de meest bizarre namen te programmeren. Of wat dacht u van Totally Enormous Extinct Dinosaurs, Spank Rock, Uncommonmenfrommars, of Dananananaykroyd? (aw)

Rock Herk

15-16 juli, Herk-De-Stad
http://www.rockherk.be

Een vijver, goedlachse en vriendelijke Limburgers en geen duit die uit uw zak hoeft te komen om door het ingangspoortje van Rock Herk te raken. Dit is een laid back en rustig festival dat zijn tijd altijd ver vooruit is. Zo zagen wij er drie jaar geleden nog The National passeren voor een handvol mensen.

Om maar te zeggen dat u zich als de wiedeweerga naar Herk moet begeven alvorens u als een zot achter uw computer op de refresh button zit te duwen om toch maar tickets te kunnen bemachtingen voor pakweg Two Gallants, Blood Red Shoes en The Sore Losers. Op vrijdag kan u er dan weer terecht om eens wat stevige danspassen te zetten. (tm)

Gentse Feesten

16-25 juli, Gent
http://www.gentsefeesten.be

Samen met het Bierfeest van München vindt het grootste volksfeest van Europa nog altijd bij ons plaats. Theater, dans en drank kenmerken deze jaarlijkse tiendaagse, maar toch is het vooral muziek die dagelijks duizenden mensen naar de Gentse binnenstad lokt. De grote pleinen vormen dan het habitat van grote publiekstrekkers als Sam Gooris en Eddy Wally op deze 168ste editie.

Wie wat dieper graaft, vindt ook heel wat cafés met een aangepaste programmatie. Topper is de Kinky Star waar dagelijks drie doorbrekende bands het beste van zichzelf geven. In het Baudelopark kijken we dan weer uit naar het jaarlijkse concours De Jonge Wolven. Check zeker ook de programmatie van de Charlatan, het Laurentplein en de zovele andere gezellige locaties! (kvv)

Boomtown

19-23 juli, Gent
http://www.boomtownlive.be

Al verschillende jaren is Boomtown een festival tijdens de Gentse Feesten dat steeds meer tot de verbeelding spreekt. De organisatie ligt onder meer in handen van Democrazy en Handelsbeurs, waarbij deze laatste de deuren opent, maar ook de Kouter het schouwspel wordt van vijf dagen festivalplezier. Acts op de Kouter zijn dan nog eens helemaal gratis.

En het festival blijft maar groeien want deze zomer staan liefst vijf podia klaar om artiesten op te vangen. Nog niet alle namen zijn bekend, maar het wordt weer een straffe mix van nationale (The Bony King of Nowhere, Steak Number Eight, A Brand,...) en internationale (Josh T. Pearson, Deerhoof, Architecture in Helsinki,...) namen. Meer dan 50 bands op 5 dagen. U weet waarheen tijdens de Gentse Feesten! (kvv)

Casa Blanca

3-6 augustus, Hemiksem
http://www.casablancafestival.be

In de schaduw van de abdij van Hemiksem ligt een weiland dat voor het achtste jaar op rij voor een halve week omgetoverd wordt tot het Casa Blanca-festival. Ook dit keer zullen de drie podia bevolkt worden door het kruim van het Belgische/Nederlandse muziek- en comedylandschap. Dus wanneer u niet genoeg kan krijgen van de nieuwe John Lennon sound van Bent Van Looy, de breekbaarheid van Marble Sounds, de onverstaanbare vuilbekkerij van De Jeugd van Tegenwoordig of graag eens hysterisch lacht om Nigel Williams of Bart Birker dan bent u in Hemiksem aan 't goede adres.

Bent u daarentegen nogal claustrofobisch aangelegd en worstelt u bij wijlen met een hardnekkige agorafobie, dan blijft u beter thuis naar de radio luisteren want Casa Blanca is door zijn €0,0-prijskaartje en uitstekende line-up de laatste twee jaar uitgegroeid tot een festivalgangermagneet. Dus calculeer wel even in dat u een half uur zoet bent om voor uw vrienden een pintje te gaan bestellen en nog eens een half uur om het pintje terug te geven aan de ToiToi. (tm)

U kunt ook deel 1 en deel 3 lezen!

E-mailadres Afdrukken
 
De festivalzomer van 2011 - deel 2

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST