Banner

De festivalzomer van 2011 - deel 1

Redactie - 21 mei 2011

De zomermaanden. Een moment van welverdiende rust of de ideale gelegenheid voor een bakvakantie aan de Costa del Sol. Lange en zonnige dagen, rijkelijk voorzien van spijs (it's BBQ-time) en drank (een cocktail in elke hand). Voor de gemiddelde lezer heeft de zomer enkel positieve connotaties. Niet bij enola. Gedurende de komende maanden trekken onze Chinese vrijwilligers erop uit om in binnen- en buitenland het beste van de festivalzomer in kaart te brengen. Om toch zelf even te ontspannen en tegelijk in kaart te brengen wat er zoal in het muzieklandschap beweegt. Met een scherpe pen bespreken wij de kleppers van formaat, al laten we het niet na om getalenteerde jonkies wat aandacht te geven. We presenteren alvast een selectie van festivals, in een driedelige special, met zowel grote attracties als kleine evenementen om in de agenda te noteren. Vandaag deel 1!

Primavera Sound Festival

25-29 mei, Barcelona (Spanje)
http://www.primaverasound.com

Amper tien jaar na haar eerste editie is het Primavera Sound Festival uitgegroeid tot één van de grootste én belangrijkste festivals van Europa. Grootste troeven zijn de locatie (Parc del fòrum, een architectonisch hoogstandje nabij de jachthaven, zo'n 6km van het centrum van Barcelona), de prijs (vroege vogels die hun ticket bestellen voor de line up bekend wordt gemaakt, betalen slechts €100) en de namen, vanzelfsprekend. We overdrijven niet als we de woorden hallucinant goed en uiteenlopend in de mond nemen, surf zelf even naar de site en veeg het kwijl van je kin bij het zien van zoveel moois.

Vorig jaar triomfeerden ze al met de return van Pavement, dit jaar wist de organisatie Pulp te strikken. Met 8 podia (waarvan enkele beheerd door onafhankelijke curatoren zoals ATP en Pitchfork) is de keuze vaak hartverscheurend hard, daarenboven heb je in de historische Poble Espanyol nog een side event op 25 en 29 mei met als meest uit het oog springende acts Echo and The Bunnymen performing 'Heaven Up Here' & 'Crocodiles' en Mercury Rev performing 'Deserter's Songs'. Wie erheen trekt kan er best meteen een verblijf van een weekje aan koppelen zodat je onderwijl nog een beetje kan citytrippen.

Voor de luie klikkers geven we nog een handvol namen mee: The National, Belle and Sebastian, Low, Swans, Interpol, Grinderman, Big Boi, DJ Shadow, Kurt Vile and The Violators, Deerhunter, James Blake, Einstürzende Neubauten, Sufjan Stevens, Odd Future, Animal Collective, Pissed Jeans, Salem, PJ Harvey. En dat is nog maar het begin. Wij keren over een week of twee terug met een, hopelijk, euforisch verslag. (ec)

Openluchttheater Rivierenhof

juni - september, Antwerpen
http://www.openluchttheater.be

Ok, Openluchttheater valt niet categoriek onder de noemer 'festivals', maar het is wel gegarandeerd een hele zomer lang amusement. Van juni tot en met september kan u hier, als een bang haasje achterna gezeten door de stilte-jager, komen aankloppen en uw heil zoeken in het sferische bos dat het amfitheater van het Rivierenhof omgeeft. Neem een kussentje uit het rek en nestel u met een versgemaakte mojito op een van de bankjes.

Alleen al voor de omgeving zou u richting Antwerpen moeten trekken, maar de muziek is uiteraard ook een goede reden. Mocht u 'Simple' van Daan nog willen zien dan bent u eraan voor de moeite, alsook voor het feest van Manu Chao, Dinosaur Jr., Caro Emerald, CocoRosie, Arno en Sinead O'Connor hebben wel nog tickets voor u in de aanbieding. (tm)

Graspop Metal Meeting

24-25-26 juni, Dessel
http://www.graspop.be

Het grootste metalfestival van België wordt traditioneel gezegend met bakken regen ofwel een alles verzengende hitte. Die hitte kan wel eens een goede voorbereiding zijn op de hel waar menig optredende band graag over mag zingen. Een weersvoorspelling voor dit jaar kunnen wij niet geven, wel voorspellen wij veel deinende zwarte vlekken voor uw ogen met een wilde haardos erboven, het gezamenlijk verzetten van liters bier en heftige feestjes op en voor elk van de drie podia. De headliners zijn naar goede gewoonte gevestigde waarden als Judas Priest en Ozzy Osbourne, maar wij willen u graag enthousiast maken voor enkele kleinere beloften.

Kylesa deed vorig jaar de pers gezamenlijk klaarkomen met hun debuut, nu mogen ze het waarmaken op het podium. Triptykon is ook een vette to do. Dit zijproject van Celtic Frost is al even sterk als het origineel. Het mysterieuze gezelschap Ghost staat dan weer garant voor podiumspektakel. Thrashlegende Kreator blijft een dikke aanrader, vooral omdat thrash dikwijls ondervertegenwoordigd blijft op Graspop. Verder op de affiche veel bekende namen waarvan u natuurlijk zelf het beste weet wat de onmisbare favorieten zijn. (sb)

Rock Werchter

30 juni-3 juli, Werchter
http://www.rockwerchter.be

Een festival als Rock Werchter, dat al vier keer tot beste festival ter wereld gekroond werd, hoeft eigenlijk geen introductie meer. Ondanks het jaarlijks terugkerende geweeklaag over stijgende ticketprijzen - om van de prijs voor een pintje nog maar te zwijgen - blijft het festival jaar na jaar uitverkopen. De massa blijft toestromen op de festivalweide en wij met hen, want ook dit jaar zorgde Schueremans voor een line up om duimen en vingers en voor de slangenmensen onder ons ook tenen bij af te likken.

Voor elk wat wils lijkt steeds meer de leuze van Rock Werchter, en dat merken we al op de eerste festivaldag. De nostalgici kunnen donderdag uit de bol gaan op de nu metal van Linkin Park, terwijl de pioniers in de Marquee kunnen ontdekken of James Blake zijn reputatie ook live weet waar te maken. Nog meer puberpret op vrijdag met Jimmie Eat World in de Marquee, maar ons vind u die dag op post aan de Main Stage, waar achtereenvolgens The National, Arctic Monkeys en Kings of Leon ons van onze sokken dan wel uit onze sandalen zullen blazen.

Ook op zaterdag heeft het hoofdpodium heel wat moois te bieden met Elbow, PJ Harvey en Portishead op kop. Jammer dat we ons vooralsnog niet in twee kunnen splitsen, want ook Bright Eyes die in de Marquee ten dans speelt, lijkt ons onmisbaar. Op zondag tenslotte veel jonge beloftes, waaronder The Vaccines en Tame Impala, al kunnen de bebaarde mannen van Fleet Foxes en de roedel oude wolven van Grinderman ons zeker ook bekoren. (aw)

Main Square Festival

1-3 juli, Arras (Frankrijk)
http://www.mainsquarefestival.fr

Ergens tussen Brussel en Parijs ligt de citadel van Arras, werelderfgoed en sinds vorig jaar het decor van dit unieke festival in Noord-Frankrijk. Drie dagen lang zijn 40.000 bezoekers welkom op wat in een aantal jaar tijd een van de grootste Franse festivals is geworden. Dat het op een steenworp van België ligt, maakt het voor ons des te interessant.

Niet alleen de data lopen opvallend gelijk met die van Rock Werchter, ook de affiche vertoont grote gelijkenissen (dankzij dezelfde organisator). De prijs daarentegen, ligt een stuk lager. Van 1 tot en met 3 juli kan je er op 2 podia genieten van onder meer Queens of the Stone Age, Beady Eye en Eels (vrijdag), Arcade Fire, The National en Fleet Foxes (zaterdag) en PJ Harvey, Portishead en Coldplay (zondag). Zowaar een uitstap naar ons zuidelijke buurland waard! (kvv)

Les Ardentes

7-10 juli, Luik
http://www.lesardentes.be

Amper zes edities ver, en toch is Les Ardentes nu al een klassiek zomerfestival in wording. De locatie van het festivalterrein, middenin het Luikse Parc Astrid de Coronmeuse aan de randen van de Maas, draagt daar enkel toe bij. De organisatie verzorgt bovendien uw eetlust op zijn wenken. Op de camping is er een speciale barbecuezone voorzien waar je zelf je vlees kan roosteren of desgewenst snacks aankopen, en tijdens de festivaldag kan je op La Route des Saveurs smullen dat het een lieve lust is.

Maar u gaat natuurlijk voor de muziek, en daar kan u in Luik niet over klagen. Credo: vier dagen rock, electro, hip hop , techno, drum 'n bass en alles daartussen. Pleitbezorgers van dienst zijn onder meer Mr. Oizo, Dr. Lektrolouv, Limp Bizkit, Triggerfinger, Wu-Tang Clan, Agnes Obel, Kele, Darkstar, The Subs, Avi Buffalo, Snoop Dogg en Arno - afin, voldoende feestmateriaal om u vier dagen de voeten van onder het lijf te dansen. En doe ons één plezier: vergeet These New Puritans niet. (sk)

U kunt ook deel 2 en deel 3 lezen!

E-mailadres Afdrukken
 
De festivalzomer van 2011 - deel 1

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST