Banner

De 11 van 2011

Redactie - 10 januari 2011Bij het aanbreken van een nieuw jaar is het altijd met enige nieuwsgierigheid uitkijken naar het talent dat de muziekmoot zal overvleugelen. De jaaromwenteling is maar net achter de rug - de lijstjes zijn gepasseerd - en de blik wordt gericht op wat nog komen mag. enola laat alvast de kans niet liggen om even te turen in de glazen bol: welke artiesten worden toonaangevend in 2011? De redactie heeft enige tijd gepuzzeld en gediscussieerd over een definitieve lijst maar het resultaat is onbetwistbaar: dit zijn de 11 van 2011!

1. James Blake

Geloof ons, we beroepen ons niet op profetische kwaliteiten om James Blake uit te roepen tot nieuw godenkind van de elektronica. Eén beluistering van 's mans in 2010 verschenen ep's en 'Limit To Your Love', de vooruitgestuurde single van z'n debuut, was voldoende. Op z'n eerste tracks bouwde de jonge Brit nog verder op de erfenis van Burial, maar met 'CMYK' en 'Klavierwerke' hees Blake het soulgenre de 21ste eeuw in. Het is een evolutie die vele artiesten in hun hele carrière niet doormaken, Blake deed er een jaartje over. Wie op zo'n kort tijdsbestek zo vaak van muzikale schutkleur verandert zonder geforceerd te klinken, moet wel een goudhaantje zijn, toch? Laten we dan ook voor een keertje de hyperbolen niet schuwen: 2011 wordt het jaar van James Blake, misschien wel de Mark Hollis van zijn generatie. Hebben we uw aandacht getrokken? Goed zo, want James Blake is die nieuwsgierigheid meer dan waard! (sv)

http://www.myspace.com/jamesblakeproduction

2. How to Destroy Angels

Trent Reznor is een bezig bijtje - of een hongerige pitbull, zo u wil. Nog geen jaar na het (voorlopig?) laatste optreden van Nine Inch Nails, kon u al luisteren naar het debuut van zijn nieuwe project How To Destroy Angels - naar goede gewoonte overigens volledig gratis te downloaden. Deze titelloze EP haalde niet het niveau van de gemiddelde NIN release, maar deed toch voldoende stof opwaaien. Samen met Atticus Ross en vrouwlief Mariqueen Maandig slaagde hij er dan ook in om voldoende fris uit de hoek te komen. Verder componeerde hij, wederom samen met Ross, de filmscore voor 'The Social Network', waarvoor de heren nog niet zo lang geleden een Golden Globe nominatie in de wacht sleepten. Of ze deze ook weten te verzilveren, valt nog af te wachten - tot 16 januari om precies te zijn. Hoe dan ook schijnt het een boeiend jaar te worden, want naar alle waarschijnlijkheid ligt ergens begin 2011 het eerste full album van How To Destroy Angels in de rekken. Wij verheugen ons al op de ongetwijfeld pikdonkere soundscapes en knetterende elektronica, met hopelijk een hoofdrol voor het betoverende stemgeluid van zangeres Maandig. En als het nieuwe materiaal voldoende kans heeft gekregen om te rijpen, zal het vast en zeker zonder blozen naast pakweg 'Year Zero' kunnen prijken in uw cd-collectie. (bk)

http://www.howtodestroyangels.com

3. The Rural Alberta Advantage

The Rural Alberta Advantage, dat is een mondvol band, jazeker! En wij raden u aan uw tongspieren al duchtig te oefenen om de roepnaam van de Canadezen tegen de lente volleerd uit de strot te krijgen. Hun tweede album 'Departing' ligt namelijk op 1 maart in de winkel en als het een beetje meezit krijgt dit muzikaal hyperkinetische trio eindelijk de Europese bijval die het verdient. In Canada en Amerika hebben ze de klim naar grotere concertzalen al ingezet en wij mogen hopen dat ze hier alvast de kleine zalen laten vollopen dit jaar.
Voor diegene die de zoete honing van 'Hometowns' nog niet geproefd heeft, een kleine samenvatting van The Rural Alberta Advantage: nasale stem Edenloff, retestrakke drumsectie, rauw en een flinke scheut Neutral Milk Hotel. Om het alvast eens te proberen voor het maart wordt, raden wij de onweerstaanbare lel "Drain The Blood" aan. (tm)

http://www.myspace.com/theraa

4. Brother

Het is ondertussen 20 jaar geleden dat in Manchester de grootste britpopact ooit, het weergaloze Oasis, het daglicht zag. Nu de Gallaghers elkaar definitief met rust willen laten - een aantal felle uitspraken in de media niet te na gesproken - staan in Slough (u kent het als een grauw, industrieel gehucht dat de achtergrond leverde van The Office) vier jonge kerels te trappelen om in hun voetsporen te treden: Brother. Anders gezegd: britpop met een gezonde dosis eigendunk en een orgineel geluid dat een boel ambitie verraadt. Zane Lowe pikte hun single 'Darling Buds Of May' op omwille van de ongeforceerde stijl en dichtte hen alvast een grote toekomst toe: 'It is safe to say that if Britpop is going to make a revival then Brother are the band to start it off.' Vooralsnog vinden wij dat iets te enthousiast, maar na het ter ziele gaan van Oasis is het momentum alvast gekomen om de britpop nieuw leven in te blazen - of dacht u dat Beady Eye dat zou doen? Eerste halte: een platenlabel vinden. Tweede halte: de Brusselse Botanique inpalmen op 7 april. Beluistert u alvast hun single, liefst op repeat. (sk)

http://www.acidlove.net/

5. Behemoth

Er broeit iets in Gdansk, een halfgod van het duister wordt getergd door een vervloeking. Er werd vorig jaar bij Nergal, van de Poolse groep Behemoth, leukemie vastgesteld. Gelukkig kwam er kort voor de feestdagen het bericht dat er een beenmergdonor was gevonden. Eind 2011 zal Behemoth, net als zijn collega-fabeldier de Fenix, herrijzen en harder, sterker, overtuigder en demonischer tekeergaan dan voorheen. Behemoth, met de iconische Nergal als drijvende kracht, is als extreme metalband reeds doorgegroeid naar de absolute top van de huidige generatie. De kracht die de man uit het overwinnen van deze proef zal halen maakt hem en zijn band als het ware onsterfelijk. Het eerstvolgende album zal op alle vlakken de nieuwe maatstaf zijn voor alles wat extreem en occult in metal is. (svh)

http://www.behemoth.pl/

6. Serpentcult

'Weight of Light' van Serpentcult was een bijzonder overtuigend doomproject. Traditioneel en verfrissend tegelijk maar bovenal meeslepend en energising. Bij de start van het creatieve proces voor de opvolger 'Raised by Wolves' kreeg het succesverhaal een dramatische wending. De band scheidde van wat hun in de eerste plaats uniek maakte: zangeres Michelle. Hoe moet het verder? Enkel Serpentcult kent het antwoord. Volgens een aantal vage berichten op MySpace wordt het volgende album alvast niet instrumentaal en komt er ook geen nieuwe zanger: dat schept ruimte voor speculatie. Verwachtingen ook. De band kende een snelle groei onder de vleugels van het het erg gewaardeerde Rise Above label. Wordt 'Raised by Wolves' hun zwanezang of tonen de volgroeide welpen hun tanden en scheuren de clichés van de doommetal luidruchtig aan flarden, wat alleszins hun betrachting lijkt te zijn. (svh)

http://www.myspace.com/serpentcult

7. Star Slinger

Geen haan die er vooralsnog naar kraait, en tóch zijn wij ervan overtuigd dat Star Slinger nog Grote Dingen gaat doen. De warme sampledrift van The Avalanches in een zwoele tango op het strand met James Blake, aangezwengeld door de krakende warmte van een oude soulplaat: dat is Star Slinger in een notendop. Zwoel, gecontroleerd en toch hyperaanstekelijk. 'Volume 1' was een vergeten parel, nieuw materiaal zit in de pijplijn en wij op het puntje van onze stoel. 'Volume 2' kan er niet snel genoeg zijn! (vvp)

http://www.starslinger.net/

8. Tennis

Bij enola houden we van een goeie portie lo-fi dirtpop. Ramen van de redactie open, de zon in de ogen, wat ruis op de plaat, en fijne deuntjes die onze oren binnendrijven. Tennis houdt zowat het midden tussen de beiden vorig jaar doorgebroken Beach Fossils en Best Coast. Midden januari brengen ze hun debuutplaat uit. Check alvast hun MySpace voor een aperitiefje. Ons konden de hapjes meer dan bekoren, en we vermoeden dat hun full length debuut ons niet op onze honger zal laten zitten. Het duo (man- en vrouwlief) vond zijn inspiratie voor hun plaat op een desolate zeiltocht langs de East Coast van de VS. Afgesloten van de wereld konden ze hun ideeën de vrije loop laten, los van invloeden van buitenaf, en zo hun eigen sound ontdekken. Eat that, Bon Iver. (bm)

http://www.myspace.com/tennisinc

9. Odd Future Wolf Gang Kill Them All

Odd one out in dit lijstje is waarschijnlijk Odd Future Wolf Gang Kill Them All. Een tienkoppig collectief die donkere en vaak geweldige (in beide betekenissen van het woord), maar even vaak humoristische hiphop maakt. Nog opmerkelijker: ze zijn allen tussen de 16 en 20 jaar oud. Odd Future gooide al verschillende mixtapes, solo albums en EP's op het net via hun blog, en creëerden daarmee heel wat buzz. Een officieel debuut is er echter nog niet, en of dat er het komend jaar van komt is op dit moment nog twijfelachtig (er wordt gefluisterd dat er één van de members op bootcamp zit, gestuurd door zijn moeder toen zij ondekte waar haar zoon mee bezig was), maar dat deze jongens nog van zich zullen laten horen in 2011 is zeker. (bm)

http://oddfuture.tumblr.com/

10. Zola Jesus

De Amerikaanse Nicka Danilova - artiestennaam Zola Jesus - was al van kinds af aan gefascineerd door muziek in al haar facetten. Ze was jarenlang bezig met het zingen van opera's maar gaf die hobby uiteindelijk op en startte Zola Jesus. Wie houdt van dramatiek met de grandeur van Kate Bush, lage keyboards en een klok van een stem (denk Florence Welch, maar dan epischer) zal bij haar 'Stridilum EP' zeker niet op z'n honger blijven zitten. 2011 wordt volgens ons Het Jaar Van De Grote Doorbraak voor deze jonge blondine, vooral gezien het feit dat ze met 'Stridilum' een iets wijder publiek opzoekt, minder donker en iets toegankelijker dan haar voorgaande werk. In huis halen die handel! (ec)

http://www.myspace.com/zolajesus

11. Memoryhouse

Als je weet dat Memoryhouse zichzelf heeft vernoemd naar het gelijknamige Max Richter-album, dan weet je eigenlijk al een beetje welk vlees je in de kuip hebt. Memoryhouse probeert de sfeer die Max Richter uitstraalt in zijn muziek te vermengen met het tastbare, directe van de popmuziek. Wat ontstaat is een soort muzikale versie van een herinnering: vluchtig, dromerig en zwevend, suggestief en genuanceerd, maar op geen enkel moment écht concreet. Hun sound is licht vergelijkbaar met die van het vorige jaar zo gesmaakte Beach House. In onze review van hun vorig jaar uitgebrachte EP 'The Years' schreven we al dat de droompop van Memoryhouse eventjes nodig heeft om zich ten volle te ontplooien. Dat was meteen ook het grootste tekort aan het vier nummers tellende mini-album: er was niet genoeg tijd om te betoveren. Dat treft, want in 2011 staat hun debuut album op stapel. We durven hopen dat ze daarop wel uitgebreid de tijd zullen nemen om hun luisteraars te betoveren. (bm)

http://www.myspace.com/wearememoryhouse


Andere namen om zeker in 't oog te houden:
Dom, Balam Acab, Wise Blood, Greatest Hits, Big Troubles, oOoOO, Freddie Gibbs, Vondelpark, Cults, Blondes, Games, The Vaccines, Warpaint, Big K.R.I.T., Girl Unit, Jamie Woon en Gauntlet Hair.

E-mailadres Afdrukken
 
De 11 van 2011

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST