Banner

Het weekend van Zottegem en Brugge

Nick Delafontaine / Jan Van den Bulck - 06 juli 2010


Cactusfestival: 9-11 juli

Sinds jaar en dag is het Cactusfestival in Brugge een van de zekere hoogtepunten van de zomerfestivals, dat weekend na Werchter. Ook dit jaar slaagden de organisatoren er in om een erg verscheiden affiche samen te stellen die absolute wereldtoppers combineert met opkomend talent, Belgische gevestigde waarden en een geut eigenzinnige kruiden.

Op vrijdag trapt I Am Kloot af, een band die altijd nipt onder de radar is blijven vliegen, maar daar wel een consistent motherfucker is gebleken. De melancholie die Manchester altijd heeft gekenmerkt (zie ook: Joy Division, The Smiths) op een hopelijk zonovergoten dag in het Minnewaterpark, dat moet gensters geven. Verder mogen in volle formatieperiode de Walen van Ghinzu de rode loper uitrollen voor Vlaamse topper Absynthe Minded. Daarna mijmert de immer kosmopoliete Regina Spektor ons de vaak uit de oren, om David Gray ze vervolgens opnieuw door merg en been ons hart in te laten chansonnieren. In Ierland, land van U2, The Pogues en Sinead O'Connor heeft hij met 'White Ladder' overigens de best verkopende plaat ooit op zijn naam staan, 6 miljoen Ieren can't be wrong.

Op zaterdag moet Cactusfestival concurreren met zijne purperen hoogheid op de festivalwei van Werchter, maar de organisatoren bieden met Elvis Costello in het Minnewaterpark een antwoord dat er mag staan. Costello is sinds jaar en dag een erg grote meneer, geen festival is zijn evolutie van postpunkwoede naar alle mogelijke genres meer op het lijf geschreven dan Cactus. Costello speelt er samen met zijn akoestische Sugarcanes de hemel open, ondergetekende zag hem voorheen één keer op een festival, en werd danig van zijn sokken geblazen.

En dan te bedenken dat Costello maar een van de namen op de affiche is die zaterdag. De revival van K's Choice mag dan al niet aan iedereen besteed zijn, wij zijn alvast eens benieuwd. Met Balthazar zet Cactus dezelfde dag een van vaderlands meest belovende bands op de affiche, met Black Mountain een band die anno 2010 dichter bij Pink Floyd komt dan welk geluid dan ook, The Australian Pink Floyd Show incluis, en met Balkan Beat Box dat soort band dat op Cactus een forum krijgt waar we de organisatie elk jaar opnieuw dankbaar voor zijn. Tel hier José James, die op zijn eentje evenveel passie weet te prediken als Prince zo'n goeie honderd kilometer verder, en Jamie Lidell wiens onbreekbare funk al gerodeerd zal zijn door een acte de présence in het voorprogramma van eedergenoemde, en je weet dat die zaterdag op Cactus wel eens zo'n dag voor de annalen kon worden.

Op zondag speelt Alela Diane ten dans, en geloof ons, daar kijken wij harder naar uit dat naar onze eerste pint die dag. Vooral omdat Jon Spencer daarna komt meespelen met Heavy Trash, een combo waar naar we hebben horen waaien zelfs Keith Richards wild van is. Van hem is de uitspraak dat Jon Spencer een van de weinigen is die niet vergeten zijn de Roll in Rock-'n-Roll te zetten. Het Nigeriaanse Seun Kuti & Egypt'80 toont hoe Cactus haar geschiedenis eert, en het trio Admiral Freebee - Tori Amos (met twee nieuwe albums onder de arm) - Macy Gray (van in de tijd toen R&B nog origineel en steengoed was) zou op geen enkel festival misstaan. Tel er de Noren van The Low Frequence In Stereo en het Britse Fiction Plane bij op en je weet dat je yet again een heel gevarieerde en geslaagde festivaldag staat te wachten.

Cactusfestival in het meest feeërieke park van Vlaanderens mooiste moet dit jaar de concurrentie aangaan met Prince en de finale van het WK voetbal, maar zoals altijd ment dit festival zijn weg aan de linkerzijde van bovenstaande grote evenementen. Met Elvis Costello heeft de band een antwoord van dezelfde kwaliteit in huis, de affiche is de saus die het geheel zoveel rijker maakt. Aan te raden!

www.cactusfestival.be

Rock Zottegem: 9-10 juli

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 juli is Zottegem even het centrum van de rock-'n-roll in Vlaanderen. De organisatie van Rock Zottegem is er namelijk in geslaagd om nog maar eens met een straffere affiche op de proppen te komen dan voorgaande jaren. Zo hebben ze exclusief voor Vlaanderen The Charlatans, Iggy & The Stooges en PiL kunnen strikken. Toch maar even drie legendarische groepen als u het ons vraagt.

Beginnen doen ze in Zottegem op vrijdag met het jonge geweld van Superlijm, Freaky Age en Balthazar. Benieuwd wat die laatsten live met de nummers van hun eerste langspeler 'Applause' kunnen brengen.

Daarna is het de beurt aan Bent Van Looy en zijn Das Pop die aan een enorm drukke festivalzomer bezig zijn met haltes op zowel Rock Werchter, Rock Zottegem, Dour als Maanrock. Wij waren alvast wild van hun laatste moeizame worp dus dat kan niet missen.

Next up zijn de britten van The Charlatans die deze zomer maar één podium in ons land aandoen. Inderdaad, dat van Zottegem. Niet te missen dus. Vorig jaar had emola trouwens nog een interview met hun frontman, Tim Burgess (hierzo!).

En dan is het tijd voor een levende legende op het podium van Rock Zottegem, de 63-jarige Iggy Pop die samen met The Stooges in het kader van de heruitgave van 'Raw Power' nog eens langs podia wereldwijd trekt om de boel op stelten te zetten. De overleden gitarist Ron Ashton is inmiddels vervangen door Raw Power-gitarist James Williamson, maar The Stooges rocken nog steeds als vanouds. En vrijdag wordt feestelijk afgesloten door DJ Darren Price van Underworld.

Op zaterdag wordt de boel op gang getrokken door nog zo'n Rock Rally-belofte, Steak Number Eight. Met hits als 'Broodje Bakpoa' en 'Licht Uit' is het nu al zeker dat het publiek uit zijn dak zal gaan tijdens de set van The Opposites.

Taylor Hawkins kent de massa natuurlijk van drumwerk bij Foo Fighters, maar bij Taylor Hawkins & The Coattail Riders bewijst hij dat hij meer in z'n mars heeft dan enkel drummen. Een beetje beweging voor het podium kan nooit kwaad, met jeugdhelden Guano Apes en Flogging Molly als grote katalysator. Om daarna rustig te genieten van het intiemere Novastar, dat deze zomer trouwens erg weinig optredens doet.

Toen John Lydon (aka Johnny Rotten) in 1978 uit de Sex Pistols stapte, begon hij met een andere groep die ook muziekgeschiedenis zou schrijven, Public Image Limited of kortweg PiL. Ook zij staan exclusief voor Vlaanderen op Rock Zottegem. Een reünie die je zeker niet wil missen, lijkt ons. Eindigen doen ze in Zottegem met stijl want Daan mag de prachtige affiche feestelijk afsluiten.

Vrijdag gaan de deuren open om 17u30, zaterdag om 15u45.

www.rockzottegem.be

E-mailadres Afdrukken
 
Het weekend van Zottegem en Brugge

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST