Banner

Zoals verwacht en voorzien

de resultaten van Oscar 2010!

Dennis Van Dessel - 01 maart 2010


Blijkbaar zijn ze daar bij de Academy dan toch even voorspelbaar als iedereen steeds denkt. Met één uitzondering zaten we er in al onze gokken toch wel boenk op, zeker! De Oscars volgden dit jaar naadloos de trends die de voorbije weken in de pers gezet waren (over 'The Hurt Locker' werd er continu geschreven, over 'Avatar' heel wat minder, of het moest over z'n fenomenale omzet geweest zijn), en ook de prijsuitreikingen die al gepasseerd zijn (inclusief de Bafta's en de critici-prijzen) toonden zich alweer een uitstekende barometer. Weinig verrassingen dus, behalve dan voor beste buitenlandse film: iedereen was er van overtuigd dat ofwel Frankrijk met de Oscar aan de haal zou gaan voor 'Un Prophète', ofwel Oostenrijk voor Michael Haneke's 'Das weisse Band', maar verdomd, het was de Argentijnse film 'El Secreto de sus Ojos' dat ermee ging lopen. Haneke heeft alvast beloofd om zijn volgende prent nóg trager en deprimerender te maken, gewoon uit wraak.

Een overzicht van de winnaars:

Beste film:

Avatar
The Blind Side
District 9
An Education
The Hurt Locker
Inglourious Basterds
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
A Serious Man
Up
Up in the Air
Onze gok:
let's face it, alle films waarvan de regisseur niet ook genomineerd is, zijn eigenlijk kansloos. Dus blijven er nog vijf over. Wij zouden ons geld inzetten op 'The Hurt Locker', een film die erg veel buzz rond zich heeft hangen. Van 'Avatar' vermoeden we dat die het zal moeten stellen met enkele technische awards, terwijl Quentin Tarantino... tja, het is gewoon zijn tijd nog niet. Met de volgende, dan misschien wel.
De winnaar: 'The Hurt Locker', omdat... wel, dus om al die redenen die we hadden opgesomd, hè.

Beste regisseur:

Avatar: James Cameron
The Hurt Locker: Kathryn Bigelow
Inglorious Basterds: Quentin Tarantino
Precious: Lee Daniels
Up in the Air: Jason Reitman
Onze gok:
Kathryn Bigelow. Haar ex-man James Cameron was een dikke tien jaar geleden al eens the king of the world, en hoewel de Academy graag de populaire toer wil opgaan, denken we dat ze ook niet openlijk zullen durven beweren dat 'Avatar' de beste film van het jaar is. Als Lee Daniels wint voor zijn jankfestijn 'Precious', dan beginnen we eigenhandig een deadly viper squad om achter hem aan te gaan.
De winnaar: Kathryn Bigelow, die meteen de eerste vrouw werd om een oscar voor regie te winnen. Er kwam al kritiek dat ze alleen gewonnen zou hebben omdat ze "mannelijke" films maakte, maar hey, hoe bekrompen is je blik op vrouwelijkheid eigenlijk als je het alleen maar associeert met jankfilms en romantische komedies?

Beste acteur (hoofdrol):

Crazy Heart: Jeff Bridges
Up in the Air: George Clooney
A Single Man: Colin Firth
Invictus: Morgan Freeman
The Hurt Locker: Jeremy Renner
Onze gok:
Jeff Bridges is één van die veteranen die nooit de erkenning heeft gekregen die hij verdient. Hij is al met een aantal prijzen gaan lopen voor zijn vertolking in 'Crazy Heart' en het is zijn tijd.
De winnaar: Jeff Bridges, en zelden hebben we iemand dat meer gegund.

Beste acteur (bijrol):

Invictus: Matt Damon
The Messenger: Woody Harrelson
The Last Station: Christopher Plummer
The Lovely Bones: Stanley Tucci
Inglourious Basterds: Christop Waltz
Onze gok:
Niet dat we iets tegen Matt Damon hebben - in tegendeel, we love the bastard, maar wat hij in deze categorie komt doen, is ons een raadsel. Hij had in 'Invictus' nauwelijks een personage om te spelen. Anyway, dit is niet eens een echte gok: Christoph Waltz gaat hier met twee vingers in de neus mee lopen.
De winnaar: Christoph Waltz. D'uh.

Beste actrice (hoofdrol):

The Blind Side: Sandra Bullock
The Last Station: Helen Mirren
An Education: Carey Mulligan
Precious: Gabourey Sidibe
Julie & Julia: Meryl Streep
Onze gok:
Sandra Bullock genomineerd voor een Oscar, dat is toch een grapje, niet? Nou, nee. 'The Blind Side' is een zoveelste überamerikaanse, diep inspirerende sportfilm (denk maar aan 'Coach Carter' en wat dies meer zij), die om de één of andere reden de hemel werd ingeprezen. Om u maar te zeggen: Bullock heeft echt een serieuze kans om te winnen. Denk daar maar eens over na: vanaf dat moment zullen we dus moeten spreken over "Oscarwinnares" Sandra Bullock, bekend van 'The Proposal' en 'All About Steve'. Sorry, onze lunch komt even naar boven...
De winnaar: yup, vanaf nu spreken we dus over Oscarwinnares Sandra Bullock. De avond voordien "won" Bullock nog een razzie voor haar rol in 'All About Steve', die ze overigens ook persoonlijk ging ophalen. Een move die respect verdient en de pijn van haar oscarwinst alvast een beetje verzacht.

Beste actrice (bijrol):

Nine: Penelope Cruz
Up in the Air: Vera Farmiga
Crazy Heart: Maggie Gyllenhaal
Up in the Air: Anna Kendrick
Precious: Mo'Nique
Onze gok:
Mo'Nique maakt een degelijke kans in wat allicht een troostprijs zal zijn voor 'Precious'. Mogen wij hier trouwens ook even kwijt dat 'Precious' wellicht de meest over het paard getilde film in jaren is en dat Mo'Nique haar Oscar uitsluitend zal krijgen voor een monoloog die ze op het einde heeft, en die echt het enige moment van de film is die niet fake en berekend aanvoelt? Dank u.
De winnaar: Mo'Nique. Tja. Voor verder cynisme omtrent 'Precious' verwijzen we u graag naar onze recensie van die film, we willen ook niet bitter overkomen.

Beste scenario (origineel):

The Hurt Locker: Mark Boal
Inglourious Basterds: Quentin Tarantino
The Messenger: Allesandro Camon, Oren Moverman
A Serious Man: Joel & Ethan Coen
Up: Bob Peterson, Pete Doctor
Onze gok:
Dit zal waarschijnlijk naar één van de andere grote genomineerde films gaan, dus gaat het eigenlijk tussen Tarantino en de Coens. Wij gokken op Tarantino, met een neuslengte.
De winnaar: onze enige foute gok, want ook deze ging naar 'The Hurt Locker'. Niet helemaal terecht als u het ons vraagt - de Coens of Tarantino hadden hier eigenlijk meer recht op.

Beste scenario (gebaseerd op een ander medium):

District 9: Neill Blomkamp, Terri Tatchell
An Education: Nick Hornby
In the Loop: Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci, Tony Roche
Precious: Jeffrey Fletcher
Up in the Air: Jason Reitman, Sheldon Turner
Onze gok:
Zoveel miserie in één scenario steken, dat moet beloond worden. Deze gaat naar 'Precious' en ja, wij zullen boe roepen, ook al zullen ze het niet horen tot in Hollywood.
De winnaar: boe! Boe, zeg ik u! Wat? Oh, niemand luistert, huh? Wel,anyway, 'Precious' dus.

Beste animatiefilm:

Coraline
The Fantastic Mr Fox
The Princess and the Frog
The Secret of Kells
Up
Onze gok:
wij duimen voor 'Coraline' of 'The Fantastic Mr Fox', maar naar goede gewoonte zal deze wel weer naar Pixar gaan voor 'Up'. Niet dat we daar heel boos om gaan zijn, maar dammit, die twee andere films verdienen het ditmaal méér!
De winnaar: 'Up' natuurlijk, maar wij kijken alvast uit naar de volgende animatiefilm van Henry Selick. Dat hij maar al nieuwe plasticine figuurtjes begint te kneden.

Bent u blij met de uitslag? Niet blij? Bent u boos, verontwaardigd, dolgelukkig, of geconstipeerd en u weet niet waar het aan kan liggen want u eet nochtans gevarieerd? Laat het ons weten!
E-mailadres Afdrukken