Banner

He's Out of Our Lives

Max Dedulle - 27 juni 2009
'He's Out of Our Lives'

Leven en werk van Michael Jackson

Het is een dag die nu al 'the Day the Music Died, Take Two' wordt genoemd. Op 25 juni 2009 werd Michael Jackson na een hartstilstand naar een ziekenhuis in Los Angeles gebracht, waar hij even later overleed. The King of Pop stond aan de vooravond van wat hij zelf zijn 'final curtain call' had genoemd. Enkele maanden eerder was een reeks van 50 optredens in de Londense 02 Arena aangekondigd. Het had een unieke kans kunnen zijn om nog een laatste keer in de verf te zetten waarom hij een van de meest succesvolle entertainers van onze tijd was. De laatste jaren kwam Wacko Jacko immers veel vaker in de media met controversiële rechtszaken, 'esthetische' operaties en een zeer excentrieke levensstijl dan met zijn muziek. Begrijpelijk, maar vooral eeuwig, eeuwig zonde. Een overzicht in 8 bedrijven van een discografie die goed was voor 13 Grammy Awards, even veel nummer 1-hits en een slordige 750 miljoen (!) verkochte platen.

The early years

Het begint natuurlijk allemaal bij the Jackson Brothers, die hun naam veranderen in 'The Jackson 5' toen Michael op achtjarige leeftijd samen met Jermaine de showsteler van het groepje wordt. De jongste Jackson oogst veel lof en wordt qua stem al snel vergeleken met grootheden als Stevie Wonder en Ray Charles. De eerste vijf singles van The Jackson 5 bereiken stuk voor stuk de eerste plaats van de Billboard-hitparade. Kleine Michael wordt een wereldster, en brengt daarnaast vier solo-albums uit. 'Ben' wordt in 1972 zijn eerste monsterhit. Achter de schermen gaat het er iets minder gezellig aan toe. Vader Joseph managet de vijf met ijzeren hand, en schrikt er niet voor terug om fysiek en emotioneel geweld te gebruiken wanneer zijn zonen niet aan zijn torenhoge eisen voldoen. Michael verwerkt dit trauma nooit.

Essentieel: I Want You Back, Blame it on the Boogie


'Off the Wall'

Eind jaren '70 taant het succes van de vijf. Ook Michael verdwijnt even uit the picture. Jackson moet nog twintig worden, maar twijfelt aan de slaagkans van zijn verdere carrière. Alles verandert evenwel wanneer hij tijdens de repetities voor de musical 'The Wiz' wordt voorgesteld aan Quincy Jones. De legendarische producer heeft dan al met grootheden als Dean Martin, Dinah Washington en Frank Sinatra samengewerkt, en neemt Michael onder zijn vleugels. Met de hulp van een gereputeerde studioband en songschrijvers als Paul McCartney en Stevie Wonder wordt in 1979 'Off the Wall' gemaakt. Het album slaat in als een bom, en wordt door velen nog steeds het hoogtepunt van Jackson's discografie genoemd. Een criticus noemt Michael 'stilistisch en technisch gezien de beste zanger ter wereld'. De plaat gaat twintig miljoen keer over de toonbank. 'Off the Wall' is een huwelijk van pop, rock, jazz en vooral heel veel funk dat dertig jaar later nog niets aan kracht heeft moeten inboeten. Het onbetwistbare hoogtepunt is opener 'Don't Stop Till You Get Enough', een zelfgeschreven nummer waar we voor het eerst zijn typische kreetjes op horen. Ondanks Michaels typische hoge falsetstem is 'Off the Wall' het geluid van een kindsterretje dat man wordt. En hoe.

Essentieel: Don't Stop Till You Get Enough, She's Out Of My Life


'Thriller'

Hoe volg je een weergaloos meesterwerk op? Met een nieuw, natuurlijk. Over 'Thriller' valt niet veel te schrijven wat nog niet al duizend keer gezegd is, en eigenlijk spreken de nummers voor zich. Zeven van de tien songs op deze plaat worden top 10-hits, en in deze download-tijden is er weinig kans dat er ooit nog eens een album verschijnt waarvan meer exemplaren worden verkocht. Jackson profiteert ook optimaal van het net gelanceerde MTV, door als een van de eerste artiesten videoclips te maken die al even legendarisch worden als de bijbehorende nummers. 'Michael Jackson is the biggest thing since The Beatles', schrijft Time Magazine. Ondanks zijn heel brede publiek deinst Jackson er overigens niet voor terug om relatief risky thema's aan te snijden op 'Thriller'. 'Beat It' zou verwijzingen naar de losse handjes van vader Joseph bevatten, en 'Billie Jean' is het waargebeurde verhaal van een obsessieve fan die beweerde dat Jackson haar had bezwangerd en dat ze samen konden zijn in de dood. Deze plaat is een tweede triomf voor Jackson en Quincy Jones, maar dat had u zelf ook wel begrepen.

Essentieel: Thriller, Billie Jean


'Bad'

In 1987 verschijnt 'Bad', een album waarop Michael een nieuwe kant van zich laat zien. Het schattige jongetje van weleer profileert zich als een 'smooth criminal', en ook de hoes is een duidelijk statement. Daaronder schuilen echter opnieuw enkele wereldnummers, die zonder veel moeite naast zijn beste werk kunnen staan. Zo is er 'Man in the Mirror', dat na 'We Are the World' een nieuwe oproep is tot meer verdraagzaamheid. 'I Just Can't Stop Loving You' is dan weer een ronduit perfecte ballad. Michael begint meer en meer onder de aandacht te komen op basis van zijn levensstijl. Geruchten doen de ronde als zou hij in een zuurstofkamer slapen, en dan is er nog zijn speciale vriendschap met Bubbles, een chimpansee. Verschillende ernstige huidziektes worden bij Jackson vastgesteld, en de medicijnen zorgen ervoor dat zijn huid langzaam verbleekt. 'Bad' sluit af met 'Leave Me Alone', een nummer dat verraadt dat Michael dan al niet goed kan omgaan met sommige aspecten van zijn bekendheid.

Essentieel: Smooth Criminal, The Way You Make Me Feel


'Dangerous'

De samenwerking met Quincy Jones komt tot een einde, en volgens velen betekent dit ook dat het creatief grensverleggende aspect van Jackson's muziek over z'n hoogtepunt heen is. 'Dangerous' is een heel degelijk album en verkoopt uitstekend, maar echt onvergetelijke nummers zijn er niet op terug te vinden. De bekendste song op de plaat is zonder twijfel 'Black or White', met Slash van Guns N' Roses als special guest. Muziektijdschrift Rolling Stone noemt het evenwel 'een doorslagje van Beat It'. Jackson houdt zich daarnaast ook bezig met liefdadigheidswerk. De opbrengst van de Dangerous World Tour gaat vrijwel integraal naar zijn 'Heal the World Foundation', en ook in de strijd tegen het HIV-virus staat Michael op de spreekwoordelijke barricaden. Hij blijft een ontzagwekkend populaire wereldster, maar artistiek gezien valt er begin jaren '90 niet al te veel te beleven in vergelijking met het voorgaande decennium.

Essentieel: Black or White, Remember the Time


HIStory

In 1995, een minnelijke schikking (na vermeend kindermisbruik) en een huwelijk met Lisa Marie Presley later, wordt met veel poeha het dubbelalbum 'HIStory: Past, Present and Future, Book I' uitgebracht. De eerste schijf is een selectie van Michael's grootste hits, en de tweede kant bevat vijftien nieuwe nummers. Wat het nieuwe werk betreft, laat Jackson twee gezichten zien. De uptempo-nummers zijn uitstekend, en dan vooral 'They Don't Really Care About Us' en 'Scream', het duet met zus Janet. Daarnaast bevat het album ook enkele overdreven cheesy ballads, zoals 'Earth Song' en 'Stranger in Moscow'. Een Belgische rechter oordeelt dat het door R. Kelly geschreven 'You Are Not Alone' plagiaat is van een door ene Eddy en Danny Van Passel geschreven melodie. Het nummer mag nog steeds niet worden gedraaid op de Belgische radio, maar misschien is dat maar goed ook. De HIStory World Tour brengt Jackson in 1997 voor de derde en laatste keer naar ons land. De technisch en choreografisch zeer indrukwekkende show in Oostende wordt echter deels verpest door een zwakke geluidsinstallatie. Het HIStory-concept krijgt nog een verlengstuk met 'Blood on the Dance Floor', een remixalbum dat nog vijf middelmatige nieuwe nummers bevat.

Essentieel: Scream, They Don't Care About Us


'Invincible'

De volgende jaren is het wat stil rond Michael Jackson. Hij trouwt met dermatologisch verpleegster Debbie Rowe, die twee kinderen met hem krijgt. De twee scheiden in 1999. Twee jaar later verschijnt het laatste album: 'Invincible'. Naar Jackson-normen flopt de plaat genadeloos, wat onder meer aan problemen met platenmaatschappijen ligt. Hoewel 'Invincible' veel te veel overgewicht bevat (zestien nummers, alsjeblieft), is die magere verkoop niet helemaal terecht. Net als 'Dangerous' is het geen onvergetelijk maar wel een zeer degelijk album. De albumbesprekingen worden echter meer dan ooit beheersd door de controverse rond de mens Michael Jackson. 'You Rock My World' wordt een bescheiden hitje, maar de manier waarop Jackson in de clip vrouwen verleidt als was het opnieuw 1987, zorgt ervoor dat hij door nog maar weinig mensen serieus wordt genomen.

Essentieel: You Rock My World, Butterflies

Epiloog

Het is er nooit meer op verbeterd. In de nasleep van de ophefmakende documentaire 'Living With Michael Jackson', waarin Wacko Jacko toegeeft geregeld het bed te delen met jongetjes, wordt hij opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Jackson wordt vrijgesproken, maar lijkt nog een schim van de charismatische ster die hij was. De glorie van weleer lijkt heel ver weg. De onheilspellende berichten die in de daarop volgende jaren verschijnen, hebben nog maar weinig met muziek te maken. Jackson zou financieel aan de grond zitten, zijn pretpark Neverland moeten verkopen en zelfs aan huidkanker lijden. In maart 2009 haalt Jackson voor het eerst in tijden nog eens het nieuws in positieve zin. Duizenden fans wonen een persconferentie bij waarop een opvallend vitale Jackson een concertreeks aankondigt. Sommigen hopen zelfs op een volwaardige comeback. Het heeft niet mogen zijn. Michael Jackson sterft op 25 juni na een hartstilstand. Uiteindelijk is zijn carrière er een geworden van ongelofelijke toppen maar bijna even diepe dalen. Maar toen zijn ster tanende was, stonden er genoeg nieuwe op om de fakkel over te nemen. Van Britney over Beyoncé tot Justin Timberlake: stuk voor stuk hebben ze ongelofelijk veel te danken aan The King of Pop. 's Mans hart stopte misschien met slaan, in zijn en andermans muziek bonkt het onophoudelijk verder.
E-mailadres Afdrukken
 
He's Out of Our Lives

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST