Banner

Rise And Fall

Faith

8.0
Stijn Van Hees - 20 maart 2012


Deathwish Inc., 2012

Voor vele bands is het derde album erop of eronder. In de hardcorescene geldt dat misschien nog meer dan voor andere muziek. Alles wordt er zoveel intenser beleefd, dat zelfs het maken van twee albums voor veel bands een uitputtingsslag blijkt. 'Faith' is voor Rise And Fall uit Gent het vierde album. Gewoon al het feit dat het bestaat en gemaakt werd, zonder dat er eerste dramatische pauzes waren in de levensloop van de band, is veelbetekenend. Rise And Fall meent het, en ze willen ervoor werken om je dat duidelijk te maken. Wat ze ook duidelijk maken is dat er nog geen sleet op (de evolutie van) hun formule zit.

De eerste drie tracks razen bloeddorstig voorbij in iets meer dan vijf minuten. Het reeds vooruit gestuurde 'Deceiver' blijft indrukwekkend. Ook 'The Gallows Await' bevestigt dat deze band een enorme muur van geluid kan wegzetten, die desondanks de fluïditeit en passionele gedrevenheid van punk behoudt. In 'Burning At Both Ends' komen er al wat meer van de dissonante klanken en tempowisselingen voorbij, die dit album over het algemeen mee kleur geven. Het feedbackende einde van dat nummer is een perfecte opmaat tot 'Things Are Different Now'. Dat nummer is trager. Door het vluchtige gitaarriedeltje dat twijfelt tussen dissonantie en harmonie krijgt het een beklemmende sfeer.

Na 'Things...' volgt eerst 'Breathe', dat stuitert tussen crust, sludge en core. Als je het dan nog niet gehoord had, dan kan je nu niet meer missen: de basgitaar van Vince heeft een erg centrale rol gekregen op deze plaat. Hij laat zijn instrument ronken, gonzen of blaffen, en geeft het geheel een hyperkinetische paranoia mee. Nummer zeven is dé splinterbom van deze plaat, 'Hidden Hands', waarvoor door Mathieu van Amenra een erg enerverende clip werd geproducet. In minder dan twee minuten word je het vel van de oren en de billen gestroopt door het muzikale equivalent van een scheermesjeswervelstorm.

Daarna volgen 'Escapism' en 'Dead Weight', tracks die bij de eerste beluisteringen wat in de schaduw van 'Hidden Hands' en het lange slotnummer staan, maar geleidelijk aan toch op eigen benen kunnen moshen. 'Escapism' heeft met zijn melodieuzere gitaarspel en roffelende marsdrum een echo van Modern Life Is War in zich. 'Dead Weight' is meer rechttoe rechtaan hardcore zoals ze die altijd al speelden, met een vettige scheut dis-punk, een solo en een korte breakdown om effe naar adem te happen.

Eindigen doen we met 'Faith/Fate', een sludgy monster van feedback en dissonanten dat meer dan zes minuten duurt. De vocalen lijken wat meer naar achter gemixt dan op de rest, en daardoor eist de repetitieve, jankende gitaar de meeste aandacht op, om niet te zeggen dat ze door merg en been snijdt. Lompe ritmes slepen het nummer voort, terwijl het langzaam uitmondt in een onontwarbaar cataclysmisch kluwen van feedback en passie waarin de hartenklop van een ongeborene voor een summiere leidraad zorgt.

Het vierde album van Rise And Fall is voor de band een stap vooruit. Het experimenteren met andere invloeden (voornamelijk sludge) pakt goed uit, zonder dat ze vergeten om ook de moshpitmaniakken een paar nieuwe favorieten toe te gooien voor hun beulswerk. De mix van deze plaat is erg helder en in your face, zoals we gewend zijn van Kurt Ballou. Dit zorgt ervoor dat je aanvankelijk misschien wat overweldigd wordt door de onstuitbare stroom aan rauwe passie die uit ieder van deze tien tracks komt gegutst. Na een paar luisterbeurten ben je hier wel tegen bestand en zal je jezelf volledig kunnen loslaten in de maalstroom. Lijkt me te verkiezen boven aanvankelijk plat gemept te worden met gespierde brutaliteit, maar al rap van verveling met je duimen zitten te draaien.

'Faith' eist dus zoals het zelf zegt, geloof en vertrouwen van de luisteraar. De muziek is niet van dien aard om je slaafse volgzaamheid op te leggen richting zekere ondergang noch oppervlakkige verlossing. Nee, 'Faith' stuurt je uiteindelijk op expeditie naar jezelf. Zoek de kracht om het hoofd te bieden aan de verleiding van gemakkelijkheidsoplossingen en vertrouw op jezelf en wat je kent om het onbekende met open vizier tegemoet te treden.

http://www.riseandfall.org/

E-mailadres Afdrukken
 
Rise And Fall

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST