Banner

John Zorn

A Dreamers Christmas

7.0
Quincy Cloet - 10 december 2011


Tzadik, 2011

Het is een jaarlijks wederkerend fenomeen: artiesten die hun laatste greintje zelfrespect overboord gooien en kiezen voor plat commercieel geldgewin door op het einde van het jaar met een bijzonder origineel kerstalbum af te komen. Een intergenerationeel fenomeen, want ook roemruchtige helden als Elvis Presley, Nat King Cole en Bing Crosby hebben zich er jaren geleden aan bezondigd. Tegenwoordig pikken jonge (en minder jonge) sterren even graag een graantje van het winterse kassagerinkel mee. Dit jaar horen we bijvoorbeeld de kerstklokken luiden bij Justin Bieber, Michael Bublé en She & Him. En daar mogen we zelfs John Zorn aan toevoegen.

Nee, het is allesbehalve een flauwe grap. Zorn bracht afgelopen maand een cd- en lp-versie van zijn 'favoriete' kerstmuziek uit, een gloeiende verzameling van klassiekers en eigen geschreven materiaal. Voor u echter de indruk krijgt dat de wereld helemaal naar de verdoemenis is, hoeft u nog te weten dat Zorn een beroep heeft gedaan op zijn Dreamerscollectief, met onder andere Marc Ribot, Cyro Baptista en Mike Patton. Doorgaans experimenteel genoeg om iedereen op stang te jagen, maar nu opvallend teder en zachtaardig - speciaal voor de kleinsten en romantische zielen onder ons.

Dat we überhaupt de tijd nemen om hier woorden aan te besteden, heeft niet zozeer te maken met de naam van de uitvoerder (al staat Zorn doorgaans wel garant voor interessante muziek) maar met het uiteindelijke resultaat van het project. Vergeet dus alle andere kerstrommel, 'A Dreamers Christmas' is het album dat uw decembermaand een pak plezanter zal maken.

Het album heeft waarschijnlijk meer gemeen met albums als 'The Dreamers' en 'O'o' dan met de doordeweekse kerst-cd. Zorn selecteerde een breed gamma aan instrumenten en deinsde daarbij niet terug om geluiden te gebruiken die doorgaans buiten de typische kerstsetting vallen. Marc Ribot mag bijvoorbeeld een stomende gitaarsolo geven in 'Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!' en ook in andere nummers klinkt hij eerder als een rockabilly-muzikant dan een brave huisvader. Daarnaast krijgt ook Jamie Saft in 'Santa Claus is Coming to Town' de kans om volledig zijn eigen ding met het bekende kerstdeuntje te creëren. Aan vrijdenkerij dus geen gebrek.

Zelfs met dat scherp kantje blijft 'A Dreamers Christmas' bovenal een aangenaam en luisterrijk album. Het magische gevoel bij de aanvang van 'Christmas Time is Here' wordt bijvoorbeeld heerlijk in stand gehouden, in een sober maar vloeiend samenspel van piano en gitaar. Net als op 'Alhambra Love Songs' laat Zorn zich hier van een bijzonder amoureuze kant zien. 'Magical Sleigh Ride' is duidelijk als een eigen compositie te onderscheiden, omdat het die herkenbare opbouw heeft: een traag opbouwend continuüm van verschillende instrumentale lagen. Ribot kleur hier wederom (op indrukwekkende wijze!) buiten de lijntjes in een compositie die enige raakvlakken met progressieve rockmuziek vertoont.

Dat we deze keer echter niet met een Zorn grand cru te maken hebben, is eerder te merken in details. De rol van Mike Patton is grotendeels tot het slotnummer 'The Christmas Song' beperkt, met een aantal minieme vocale stukjes in de overige nummers. Te weinig om echt een stempel op het geheel na te laten. Bij 'Snowfall' storen we ons dan weer aan het vreemde blubgeluid in de muziek. Een kleinigheidje dat het geheel wat ontregelt.

Geen reden tot zorgen, want 'A Dreamers Christmas' zet stevig in de verf waar het allemaal om draait in deze tijden van het jaar. Niet de zoveelste gooi naar een kassucces, maar een originele benadering van een genre dat doorgaans door oppervlakkigheid wordt geteisterd. Als er één kerstalbum is dat het verdient om gekocht te worden, is het Zorns 'A Dreamers Christmas'.

http://www.tzadik.com/

E-mailadres Afdrukken
 
John Zorn

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST