Banner

Handsome Furs

Sound Kapital

8.0
Boris Ketels - 01 juli 2011


Sub Pop 2011
Konkurrent

Dan Boeckner is vooral bekend als frontman van indie darlings Wolf Parade. Maar ook de vrije tijd die hem nog rest samen met echtgenote Alexei Perry wordt sinds een vijftal jaar opgesoupeerd aan het schrijven van fijne riedeltjes. In hoeverre dit nog ruimte laat voor andere huis-, tuin- en keukenprojecten zal je wellicht niet in het minst interesseren. Laten we het dan ook vooral hebben over wat het koppel ons dit keer voorschotelt.

'Sound Kapital' doet vermoeden dat Boeckner, child of the nineties, de teugels aan vrouwliefs handen toevertrouwde. Veel meer dan zijn voorgangers, steunt deze nieuwe Handsome Furs immers op echo's uit de jaren tachtig: ziedende industrial, pompende synthpop en new wave met een vleugje Robert Smith worden gesmeed tot een spel vol knipogen en gebracht op een duizelingwekkend tempo.

De vaak erg simpele, maar soms ook best doeltreffende teksten worden gezongen op een manier die doet denken aan LCD Soundsystems James Murphy. En ook de instrumentale stijl van die band is hier en daar een referentie. Maar deze plaat is voornamelijk Frankie Goes To Hollywood mét ballen, The Knife meets The Cure on speed en Nine Inch Nails in de interpretatie van een zevenjarige - and it all sounds so swell.

Het overgrote deel van het album werd dan ook opgebouwd rond felle beats en catchy synthesizerpartijen. Hoewel dit een bijzonder snedig geluid oplevert, blijft het eindresultaat ver weg van al wat lofi is. Gitaren werden slechts mondjesmaat gebruikt en dan nog onder strikte voorwaarden, involving sterk vervormende effectpedalen en een erg ondergeschikte plaats in de eindmix.

En daar kan je echt niet rouwig om zijn. Want waar 'Face Control' uit 2009 voor velen tot niet meer diende dan het overbruggen van de wachtperiode tussen twee platen van die andere band van de zanger, weet 'Sound Kapital' de gebruikelijke status van interessant-maar-ook-niet-meer-dan-lollig zijproject ver te overstijgen.

Met mijn persoonlijke voorliefde voor de wondermooie jaren tachtig is dit right up my alley, maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat ook mensen zonder deze fetisj de plaat prima zullen kunnen smaken. Want wie houdt er nu niet van een fiks doorgedreven en uitgestelde teenage angst?

"Nostalgia never meant much to me", klinkt het in 'Memories of the Future' met de nodige ironie. En deze zinsnede bevat de sleutel tot het album. Ongepolijst, zonder al te veel sérieux, maar altijd goudeerlijk: dát is 'Sound Kapital' ten voeten uit.

http://handsomefursmusic.tumblr.com/
http://www.myspace.com/handsomefurs
E-mailadres Afdrukken
 
Handsome Furs

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST