Banner

Gang Gang Dance

Eye Contact

8.0
Vincent Van Peer - 03 juni 2011


4AD, 2011

Juicht ende jubelt, lieve mensen, want de oddballs van Gang Gang Dance zijn heden naar het rijk der stervelingen afgedaald met een nieuwe - we verklappen het al: uitstekende - plaat, 'Eye Contact' genaamd. Bovendien zijn ze helemaal klaar om u zomaar eventjes de stratosfeer uit te katapulteren, en wel in de richting van dezelfde sterrenstelsels waar volgens de laatste berichten ook Syd Barrett, The Flaming Lips en The Knife een optrekje hebben gevonden. Zo far out zijn ze dat een ex-bandlid van hen ooit om het leven kwam door een friggin' blikseminslag. Neemt u het ons dus niet kwaliteit als wij in onze gedachten al eens naar Gang Gang Dance durven verwijzen met de naam Alien Collective. Ha!

Nochtans komen Lizzi Bougatsos, Brian DeGraw en co gewoon uit Brooklyn, en zijn het, wanneer ze de zwaartekracht niet proberen te ontvluchten, welgemanierde jongelui met - niemand is perfect - een fetisj voor spiritualiteit. Aards succes is hen voorlopig nog vreemd, al sluipen ze sinds de release van 'God's Money' uit 2005 wel stilletjes dichter naar de grens van de toegankelijkheid, met 'Saint Dymphna' als hun dappere poging om de oversteek te maken naar mainstream succes. Toen waren de brain waves van de gemiddelde wereldburger er nog niet klaar voor, maar wij voelen in onze kleine teen dat 'Eye Contact' wel eens het album van de Grote Doorbraak zou kunnen worden.

Het begint al met 'Glass Jar', een song waarvoor wij een paragraaf nodig hebben: het nummer opent en lijkt meteen de geest van Hans-Joachim Roedelius te kanaliseren (ja de mens leeft nog, en dan), terwijl rustige percussie een brug slaat naar iets meer wereldlijke klanken. Een minuut of tweeënhalf verder komt de Animal Collective in Gang Gang Dance naar boven, waarna het nummer evolueert naar iets wat zo op 'Merriweather Post Pavillion' had kunnen staan. Om vervolgens - we zijn bijna zesenhalve minuut ver - keihard open te barsten: dit is wat er zou gebeuren moesten Emeralds en Oneohtrix Point Never het tezamen en voor een volle dansvloer op een knallen zetten. Zo stelt Black Dice zich de oerknal voor.

Intermezzo '?' slaat via een gesampled staaltje Zuid-Amerikaanse wereldmuziek de brug naar 'Adult Goth', dat voorspel achterwege laat en meteen laat zien dat Gang Gang Dance wel degelijk popnummers kan schrijven. Lizzi Bougatsos - een hybride kruising tussen Satomi Matsuzaki van Deerhoof en Karin Dreijer Andersson - is het soort zangeres dat sommige mensen allicht oeverloos op de zenuwen zal werken, maar in feite passen haar buitenaardse vocalen gewoon perfect bij Gang Gangs geflipte synth-scapes. 'Adult Goth' toont ook meteen dat Gang Gang niet alleen werd beïnvloed door Afrikaanse funk, maar ook door de Aziatische cultuur; iets wat op het bijwijlen (vreemd, we know) Indisch aandoende 'Chinese High' alleen maar bevestigd wordt.

'MindKilla' is dan weer de track die Gang Gang toont op het toppunt van dansbaarheid; denk The Knife op uppers. Een snuifje Tune-Yards ook, al gaat het door elkaar rijgen van stijlen wereldmuziek Gang Gang Dance een stuk natuurlijker af dan "man voice" Merrill. '? ?' laat ondertussen zien dat ook de kunst van het samplen hen niet vreemd is. Hiphop al helemaal niet. Of moeten we misschien meteen een nieuw genre uitvinden - 't is het einde van de maand en we hebben nog niks nieuws, shit! - en het synth-hop noemen? Urgh, neen. Wel is 'Romance Layers' (met Alexis Taylor van Hot Chip achter de microfoon) een gelikt staaltje neo-soul waarin Blondes het op een shaken zet met D'Angelo. Massive Attack is stikjaloers.

Daniel Lopatins Games-project lijkt op 'Sacer' nog de handen in elkaar te slaan met Kate Bush. En met '? ? ?' en 'Thru and Thru' krijgt het album tot slot een gepast melancholische, très Oosters getinte finale: Omar Souleyman op een raveparty met Gatekeeper, maar toch, tóch melancholisch. Da's kunnen, zeker als u Omar Souleyman en Gatekeeper kent. Ondertussen zijn we pakweg vijftig minuten verder en heeft 'Eye Contact' geen rustpauze gekend. Wij happen - begrijpelijk - even naar adem: in de kosmos is immers weinig zuurstof. Wel heel veel leven, zo blijkt.

http://www.myspace.com/ganggangdance

E-mailadres Afdrukken
 
Gang Gang Dance

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST