Banner

Gatekeeper

Giza

7.0
Vincent Van Peer - 07 januari 2011


Merok, 2010

Op het punt dat de maan haar hoogste punt bereikt, komen wolken het geringe licht verhullen (neonlichten flitsen aan) en als hij daar zin in heeft, komt de weerwolf van achter de hoek de buurtbewoners de stuipen op het lijf jagen met zijn gehuil. De grond breekt open en te midden van helse zwaveldampen, puffende rookmachines en shakende satyrs komt de filmset van 'Escape From L.A.' bovendrijven. Eén huis valt op; stel u de Phantom Manor van Disneyland voor te midden van Michael Jacksons 'Captain EO'-videoclip. Op de dansvloer van dát horrorhuis, op een indianenbegraafplaats neergepoot door David Lynch en gevuld met travestieten, motorbendes en zombies draait men sinds kort alleen nog maar 'Giza' van Gatekeeper; de imaginaire locatie bij uitstek voor een 'Evil Dead'-fuif.

Gatekeeper bindt de eindjes van Salems even gitzwarte als goed foute rave anthems en Games' wolkdichte synthesizerexplosies aan elkaar tot een bevreemdende mix van horrordisco en geremixte Vangelis-soundtracks. Net als bij het dringend te ontdekken Umberto klinkt Gatekeeper alsof ze de soundtrack bij de meest nachtmerrieachtige videogame uit uw dromen hebben willen componeren, en ze zitten er verdorie niet veraf. 'Giza' haalt er een ziek genoegen uit dreigende industrial te laten opboksen tegen loeiharde technobeats en beukt een kleine twintig minuten lang genadeloos tegen uw schedelpan in. Het resultaat is niks voor gevoelige zielen of verstokte meerwaardezoekers die hun tijd alleen willen spenderen aan politiek correcte muziek, maar het valt niet te ontkennen dat Salem en Gatekeeper hun best doen om met hun goed foute witch house nieuwe horizonten te verkennen.

'Chains' is met zijn repetitieve beats, sirenegezang en dreigende duivelsstem een party crasher van jewelste. 'Antichrist' van Lars Von Trier in sci-fi remake, zoiets. Want of het nu gaat om Von Trier, Lynch, Carpenter of Raimi, Gatekeeper maakt filmische muziek en staan nu al bovenaan ons lijstje als wij ooit beslissen om eens een retrofuturistische B-film te maken. De evocatieve plaathoes en de prikkelende groepsnaam zeggen het al: 'Giza' is een ep die je meeneemt naar de schemerzone tussen leven en dood, een surrealistische droomplek waar je nergens op je gemak bent en nooit weet wat te verwachten. En daarom maar aan het dansen slaat.

http://www.myspace.com/iiigatekeeperiii

E-mailadres Afdrukken
 
Gatekeeper
Merok / 2010

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST