Banner

Gabriel Rios

The Dangerous Return

9.0
Quincy Cloet - 22 december 2010


PIAS, 2010

In tijden waar sneeuwvlokken, gladde wegen en bijtende vrieskou deel uitmaken van ons dagelijks leven, kan een warme muzieknoot al eens wonderen verrichten. U hoeft de (ongetwijfeld uitgebreide) collectie met kerstliedjes niet boven te halen, want Gabriel Rios heeft met 'The Dangerous Return' een plaat uit die het knetterende haardvuur overbodig maakt. Hoewel, past de muziek van de sympathieke Belg slash Puerto Ricaan dan niet beter bij een blakende zon, halfnaakte lichamen en verkoelende drankjes? Nee, want Rios is een muzikale kameleon die zich moeiteloos aan iedere omgeving aanpast. Zelfs kerstmuziek boezemt hem geen angst meer in, afgaande op de kerstsingle 'What's This?' van enkele jaren terug. Gelukkig bestaat 'The Dangerous Return' uit meer dan enkel jolige deuntjes en grappige stemmetjes.

Sterker nog, Gabriel Rios levert als klap op de vuurpijl een album af dat zich kan meten met de betere Belgische muziek van het afgelopen jaar. 'Angelhead' uit 2007 werd hier positief ontvangen door de indrukwekkende variatie van stijlen en de complexiteit in de onderbouw. Op verschillende manieren lijkt 'The Dangerous Return' daar nog een schepje bovenop te doen.

Trommels, snaarinstrumenten en blazers verenigt u, want Gabriel Rios heeft kosten noch moeite gespaard om er een veelzijdige belevingswereld van te maken. Het gelijkmatig getik op openingstrack 'You Will Go Far' is allesbehalve onschuldig en herbergt een hoop muzikale partikels. In een kort intermezzo wordt er fijnzinnig gebroken met die gestructureerde ritmes om finaal uit te monden in een majestueus slot. Het is echter titeltrack 'The Dangerous Return' die op dat vlak alles uit de kast haalt: een eigenzinnig nummer waar blaasinstrumenten worden gebruikt als trapleuning in een donker en dreigend schimmenspel. Dat Rios kiest om dit complex en hermetisch muziekstuk als de rode draad voor het album te nemen, kan enkel maar toegejuicht worden.

De single 'Dauphine' beschrijft in frisse en heldere strofes de wereld van een zeventienjarige. Wat opvalt is hoe gevarieerd het stemgeluid van Rios wel klinkt: hoog, laag, luid en gedempt gaan moeiteloos samen, en het kleine geritsel in de diepte van zijn stem heeft een aangename uitwerking op het geheel. Dat dynamische karakter van zijn stem weerspiegelt zich ook in de muziek, meer bepaald in 'Gulliver', dat met de fijnbesnaarde akkoorden de luisteraar direct voor zich wint. Grote intervallen en verschillende stijlen worden niet gemeden, maar Rios weet ze op een manier te verpakken dat ze moeiteloos geconsumeerd worden.

Hoe zwaar de thematiek soms mag zijn, het geheel wordt lichtvoetig gehouden en dat maakt 'The Dangerous Return' een uitstekende popplaat, die tegelijk over de nodige diepgang beschikt. Dat komt sterk naar voren bij 'Natural Disaster' en 'Tidal Wave'. Beide songs beschrijven op een relativerende manier de overmacht van de natuur op de menselijke beschaving. Net zoals Sufjan Stevens heeft Rios een berg instrumenten ter beschikking om zijn ideeën te verbeelden of muziek kracht bij zetten. Hij verliest zich nooit in dat werkproces waardoor een fantastische bricolage zoals 'Tidal Wave' (met elementen van operette en triomfantelijke marsen) niet karikaturaal gaat klinken.

Die veelheid hoeft echter geen eenvoudige en doeltreffende songs uit te sluiten. 'Straight Song' is wat het pretendeert te zijn: "This is a straight song / It's made for you / It shouldn't take long / Because that's not what I wanna do". De afwezigheid van overdreven versiering legt het nummer geen windeieren. Het subtiele en selectieve gebruik van instrumenten (de ijzige sfeer, het snedige pianospel in het middengedeelte) zorgt voor de kers op de taart. 'Old Shoes' doet dat nogmaals over dankzij het zachte maar doorprikkende gitaarspel. De zachte verzuchtingen in de stem van Rios monden uit in een beklijvend samenspel tussen zang en instrument.

Een terugkeer zonder scrupules of compromissen. 'The Dangerous Return' levert een foutloos parcours af waarin Gabriel Rios grasduint in een veelheid van genres, en er in slaagt om steeds leuke vondsten boven te halen. Met een dergelijke prestatie hoeft hij nog niet onmiddellijk weg te gaan.

http://www.gabrielrios.be/
http://www.myspace.com/gabrielrios

E-mailadres Afdrukken