Banner

John Zorn & Fred Frith

Late Works

7.0
Quincy Cloet - 06 juli 2010


Tzadik, 2010

Het is een vriendschapsband die al meer dan dertig jaar bestrijkt, maar sinds hun eerste ontmoeting in 1978 hebben John Zorn en Fred Frith een aanzienlijke invloed gehad in de New Yorkse avant-garde muziekwereld. Ongetwijfeld een hoogtepunt was het project 'Naked City', een traditionele line-up die op brute wijze alle regels van compositie en genre aan zijn laars lapte. 'Naked City' was, naast de radical jewish music van Masada, een van de meest succesvolle experimenten van Zorn, maar werd na vijf jaar aan de kant geschoven omdat de Amerikaanse altsaxofonist nieuwe richtingen wou uitgaan.

Deze abrupte stop in 1993 betekende echter niet het einde van de samenwerkingsverbanden met artiesten die deel uitmaakten van het collectief. In 2003 was er een korte reünie van Naked City op enkele Europese festivals, maar er waren ook onderlinge samenwerkingen in een andere context tussen de muzikanten. Bill Frisell en Joey Baron hebben dikwijls geparticipeerd - en doen dat nog steeds - in de talrijke releases van Tzadik, terwijl Wayne Horvitz bij regelmaat (maar minder frequent) opduikt tussen de talrijke gastbijdrages bij Zorns gevarieerde muziekprojecten. 'Late Works' is in dat opzicht een lichtend voorbeeld: Fred Frith en John Zorn zijn twee briljante artiesten, met een parallel verleden, die ijverig muziek blijven maken.

De veelheid aan gekrijs, gepruttel en instrumentengeram zal waarschijnlijk niet alle fans van John Zorn aanspreken, maar het mag onderstreept worden dat de twee artiesten een bijzonder bruisend en energiek album hebben opgenomen. 'Foetid Ceremony' is onverhulde natuurkracht, gewelddadig en vernietigend in zijn acties, maar met een zekere indringende schoonheid. Zorn wroet doorheen de verschillende toonregisters, terwijl Frith met broeierig getokkel en gepluk een psychotische klankbrij tevoorschijn haalt. 'Mosquito Slats' sluit aan bij diezelfde stijl, maar klokt sneller af waardoor het in tegenstelling tot openingsnummer 'Foetid Ceremony' ontbreekt aan enige doorontwikkeling. Dat maakt namelijk een intrigerende overgang tussen chaos en minimalisme.

Fred Frith en John Zorn hebben met 'Late Works' een verzameling van bijzonder beschrijvende muziek gemaakt. Van echte genres of stijlen is weinig of geen sprake, aangezien er talrijke kruisbestuivingen van traditie en avant-garde te bemerken vallen. 'Horse Rehab' is daarbij een interessante fusion met een leuke dreiging, die verrassend genoeg zeer aangenaam klinkt. Zorn gaat op meesterlijke wijze aan de slag met de mogelijkheden van zijn instrument en geeft een bijzondere naturalistische dimensie aan zijn saxofoonpartijen. Bij 'Creature Comforts' is er ook sprake van een ver doorgevoerde vervaging van vormelijke kenmerken: een stortvlaag aan geluiden zonder echt harmonisch fundament. Het contrast is bijzonder scherp wanneer het nummer eindigt met een bijna lullaby aandoend fragment.

Als er één rode draad naar voren komt in dit brouwsel van niet altijd even coherente composities, dan is het dat de deconstructie als artistiek proces bijzonder actief kan aangevoeld worden. Flarden van traditie worden gecombineerd met gitzwarte noisejazz, waarbij in alle muzikale parameters de grootste extremen worden opgezocht. Die urban bricolage is voelbaar bij 'Movement of Harried Angels' maar eveneens bij afsluiter 'Ankle Time'.

Hoewel de wispelturigheid en de broeierige klanken interessant om te volgen zijn, is het vooral het ingetogen 'The Fourth Mind' dat overduidelijk de artistieke oppervlakte openbreekt. Een bijzonder minimale gemoedsstemming met kleine oprispingen die een middenweg vormen tussen desert blues, klezmer, maqam en Indiase muziek. Frith en Zorn gaan aldus heel suggestief te werk maar de compositie heeft een moeilijk te bevatten diepgang, een contemplatieve berusting die ontbreekt bij de andere nummers (enkel 'Slow Lattice' vormt een uitzondering). 'The Fourth Mind' is veruit het meest interessante nummer van 'Late Works', omdat het op mysterieuze wijze zowel een volstrekte leegte als een universele oerkracht herbergt.

John Zorn en Fred Frith worden er niet jonger op, maar afgaande op de inhoud van 'Late Works' hebben ze weinig aan energie en radicalisme ingeboet. Vurige en onverwachte bricolages, soms zelfs stevige teringherrie, maar op gepaste momenten ook een gevoel van berusting en contemplatie.
E-mailadres Afdrukken
 
John Zorn & Fred Frith
Tzadik / 2010

Recensies:
John Zorn :: The Hermetic Organ + Templars - In Sacred Blood
David Krakauer :: Pruflas: Book Of Angels Volume 18
John Zorn :: Nosferatu
John Zorn :: Mount Analogue + The Gnostic Preludes
John Zorn :: A Dreamers Christmas
John Zorn :: At The Gates Of Paradise + A Dreamers Christmas
John Zorn :: Enigmata
John Zorn :: Nova Express + The Satyr’s Play / Cerberus
Banquet Of The Spirits :: Caym :: Book Of Angels Volume 17
John Zorn :: What Thou Wilt + Interzone
John Zorn :: Ipsissimus
John Zorn :: Filmworks XXIV :: The Nobel Prize Winner
Masada String Trio :: Haborym :: The Book Of Angels Volume 16
John Zorn :: The Goddess :: Music For The Ancient Of Days
John Zorn :: Dictee / Liber Novus
Ben Goldberg Quartet :: Baal :: Book Of Angels Volume 15
John Zorn / Fred Frith :: Late Works
The Dreamers :: Ipos :: The Book Of Angels Volume 14
John Zorn :: In Search of the Miraculous
John Zorn :: In Search Of The Miraculous
Mycale :: Mycale :: The Book Of Angels Volume 13
John Zorn :: Femina
John Zorn :: Femina
John Zorn :: O'o
John Zorn :: Alhambra Love Songs
John Zorn :: The Crucible
John Zorn :: The Dreamers
John Zorn :: Filmworks XIX :: The Rain Horse
John Zorn :: From Silence To Sorcery
John Zorn :: Six Litanies For Heliogabalus
John Zorn :: Astronome
John Zorn :: Moonchild

Live:
Gent Jazz 2013: John Zorn At 60 :: 14 juli 2013, Bijlokesite
Jazz Middelheim :: 13 augustus 2011, Park den Brandt
Jazz Middelheim 2009 :: John Zorn, Lou Reed & Laurie Anderson
John Zorns 'Moonchild' :: 28 november 2006, AB

Artikels:
Jazz Middelheim 2011 :: Werken in de breedte
John Zorn :: Triomf van de gulzigheid

Nieuws:
Einde in zicht voor John Zorns Masada

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST