Banner

HEALTH

Get Color

8.0
Steven Vervaet - 21 september 2009


City Slang, 2009

'This record should be played at a minimum of 90DB': HEALTH windt er geen doekjes om op de hoes van hun tweede plaat. Wie dit Amerikaanse kwartet ooit al live heeft gezien, weet dat deze intentieverklaring geen loze woorden zijn. Zelden een band gezien die zo kort van lont is en een zaal in een splitseconde kan omtoveren tot een infernaal mijnenveld waarbij de brokstukken je om de oren vliegen. Op hun tweede plaat bewijst het zootje ongeregeld echter dat ze meer zijn dan bezeten geluidsterroristen. Meer dan ooit paart HEALTH z'n ziedende noisecore namelijk aan grooves, structuur en ja, zelfs dromerige melodieën. Het resultaat is ziekelijk onweerstaanbaar: 'Get Color' is een wake up call die de indiescène midscheeps in de familiejuwelen treft.

Nog nooit hingen onze kaken zo snel uit hun hengsels als tijdens het concert van HEALTH op het Dominofestival dit jaar. Microfoons werden gemolesteerd, tribale floortoms bombardeerden het vege lijf van de onthutste toeschouwers, de gitaren brachten klanken voort alsof ze door Satan zelf werden uitgebraakt en over die schroothoop van lawaai weerklonk een ijle stem. Het was alsof de mannen van Wolf Eyes de kooi van Animal Collective binnenvielen, met een bestiale orgie als resultaat. Of die opwindende destructie op plaat gevat kon worden, was de grote vraag. 'Get Color' veegt die echter bruut van tafel: de plaat klinkt besmettelijker dan miltvuur en op een paar ideeënarme noisejams na doen de Amerikanen menige gespannen zenuw knappen.

Liefhebbers van vlot in het oor liggende fm-rock zouden dan ook al snel naar het ministerie van Volksgezondheid bellen om de plaat uit de rekken te laten halen. Zij dwalen echter. Achter de soms radicale noise-erupties en demonische razernij schuilen namelijk verrassende stijlversmeltingen en verfrissende muzikale ideeën. Single 'Die Slow' is wellicht het beste voorbeeld. Disco, postpunk en noise worden tot een opwindende brok euforie gesmeed die op elke dansvloer voor klapwiekende ledematen en gebroken halswervels zal zorgen. Ook 'We Are Water' schiet ziedend uit de startblokken, maar achter de pompende drums en gierende noise vechten wel catchy zanglijnen, onweerstaanbare synths en pophooks om de aandacht van de luisteraar.

Ook de ingehouden ambienttechno van 'In Violet' en de abrupte u-turns van de spastische splinterbom 'In Heat' bewijzen dat HEALTH niet voor één gat te vangen is. Toch duurt het even vooraleer al die nuances komen bovendrijven. Daar zit de Sturm und Drang van de band voor heel wat tussen. De korte tracks volgen elkaar in sneltempo op en tijd om naar adem te happen krijgt de luisteraar nauwelijks. Daarnaast is het ook niet al goud wat blinkt op 'Get Color'. Zo is 'Death+' weinig meer dan een ongeïnspireerde en repetitieve dronestomp en zou het saaie 'Before Tigers' slechts heel misschien op de b-kantjes van de laatste Animal Collectieve kunnen belanden.

'Get Color' koppelt dus vaak waanzin aan dosering, maar gelukkig durft HEALTH ook nog steeds extreem en compromisloos te zijn. Luister maar naar de grindcore-intro die het ronduit ranzige 'Severin' op gang beukt, een straffe die er geen bloedneus aan overhoudt. Maar het kan nog radicaler: 'Eat Flesh' lijkt wel een rondleiding door een houtzagerij. Slijpschijfsynths, bot gestomp en cirkelzaaggitaren gieren erop los en wie achteraf nog tot tien kan tellen, mag zich gelukkig prijzen.

'Get Color' is het bewijs dat HEALTH niet enkel een fenomenale liveband is. De band doet de grenzen tussen dance, postpunk en noise vervagen en komt met een geluid op de proppen dat ongelofelijk hic et nunc klinkt. Bovendien blijft hun overrompelende sound ook in de huiskamer overeind. Die barstjes in de muren nemen we er dan maar bij!

HEALTH speelt op 27 oktober in De Kreun (Kortrijk) en op 28 oktober in de Ancienne Belgique (Brussel).

www.myspace.com/healthmusic
E-mailadres Afdrukken