Banner

PN

From What Rivers Have To Offer

8.0
Tom Hamelrijckx - 12 mei 2009


Funtime Records, 2009

Het gaat al geruime tijd goed met de Vlaamse muziekscène. En nee, we hebben het nu niet over Milk Inc. en konsoorten, maar over échte muziek. Vorig jaar kregen we al prachtige platen van ondermeer Amen Ra, Maudlin en The Black Heart Rebellion voorgeschoteld, dit jaar is het de beurt aan het Brabantse PN. De band rond de broers Johan 'Jokke' (zang) en Bert Quinten (gitaar), beiden ook actief in de punkrockformatie Homer, timmert al bijna vijftien jaar lang aan de weg en heeft op die tijd een serieuze back catalogue opgebouwd. Hoewel ze bij het grote publiek nooit écht zijn doorgebroken, kunnen ze op een trouwe fanbasis rekenen. En terecht, want de meningen over 'Through Satin Veils Gropes Desire', de laatste studioplaat van de band, waren unaniem lovend. Daardoor kwam de lat voor diens opvolger des te hoger te liggen.

Gelukkig beschikt PN, in tegenstelling tot heel wat andere (lees: bekendere) groepen, over genoeg knowhow en klasse om bij elke plaat vooruitgang te boeken. Dat bewijzen ze dan ook met hun nieuwste album, 'From What Rivers Have To Offer'. Volgens hun MySpace-pagina speelt PN een mix van hardcore en metal. En inderdaad, 'From What Rivers Have To Offer' biedt voor elk wat wils. 'Let The Muse Respond' en 'Stone Roses, Dead Gardens' zullen zowel door stoner-als metalfans gesmaakt worden, terwijl PN in 'How Can I Be You?' (onze favoriet) en 'Favours and Favourites' de postcore-toer opgaat. 'Pull Out Of This Story' en (vooral) titeltrack 'From What Rivers Have To Offer' leggen dan weer de meer ingetogen kant van de band bloot. Voor laatstgenoemde song deed PN een beroep op de Leuvense Annelies Tanghe, als soloartieste ook wel bekend als IZA. Toen we dit nummer voor het eerst hoorden, dachten we zowaar even dat PN Lou Rhodes van Lamb had weten te strikken. Wát een stem!!!

Maar ook de vocals van Johan Quinten doen daar niet voor onder: zijn cleane zangstem doet ons zelfs terugdenken aan de tijd dat John Garcia met wijlen Kyuss menig podia onveilig maakte. Tevens beschikt hij over een oerkreet die zonder de minste moeite een beer uit zijn winterslaap zou kunnen wekken. De andere muzikanten weten trouwens ook goed waar ze mee bezig zijn. Sla er daarvoor de lekker lang uitgesponnen instrumentale outro (inclusief een vette dubbele baspartij) van 'Favours and Favourites' maar eens op na. Jammer genoeg duren mooie liedjes nooit lang, want na dik dertig minuten en acht songs zit 'From What Rivers Have To Offer' er al op.

'From What Rivers Have To Offer' van PN verveelt geen nanoseconde. Meer nog: in onze ogen (en oren) kan de band zich zonder blikken of blozen met meer internationale acts meten. Op de korte duur van de plaat na, hebben we dan ook hoegenaamd niks aan te merken op 'From What Rivers Have To Offer'. Dat PN ook oog voor detail heeft, bewijst de verpakking en het artwork van 'From What Rivers Have To Offer'. Elk album steekt namelijk in een houten sigarendoosje, waardoor de plaat al snel een heus hebbeding pleegt te worden. Klasse!!!

P.S.: Fans van de broertjes Quinten en van punkrock met een lichtmetalen randje worden trouwens op hun wenken bediend: binnen een maand verschijnt 'Wasteland Reflections', de nieuwe Homer. Way to go, Jokke!

www.funtimerecords.com/pn
www.myspace.com/pn666

E-mailadres Afdrukken