Banner

Kiss The Anus Of A Black Cat

The Nebulous Dreams

8.0
Steven Vervaet - 19 oktober 2008

Kiss The Anus Of A Black Cat: The Nebulous Dreams

Conspiracy, 2008

Niks zo intens als de laatste seconden van een nachtmerrie: de oogbollen worden dolgedroomd, de brug met de wereld aan de andere kant van de oogleden hangt aan flarden en niets geeft aan dat de realiteit op het punt staat om de lenzen binnen te stromen. Sommige platen sorteren hetzelfde effect. 'The Dark Is Rising', zong Jonathan Donahue van Mercury Rev al op 'All Is Dream' en die frase zit 'The Nebulous Dreams' als gegoten. Na de met kraaienpoten bedekte folkrockpaden van voorganger An Interlude To The Outermost zoekt Kiss The Anus Of A Black Cat opnieuw aansluiting bij de gitzwarte dronegrandeur van zijn debuut, zij het nog radicaler. 'The Nebulous Dreams' is namelijk een apocalyptische doemtriptiek die opwalmt uit de broeierige onderbuik van de psychfolk: met slechts 3 nummers schetst oppermeester Stef Irritant (né Stef Heeren) het falen van de zondige mens. Hieronymus Bosch knikt ongetwijfeld goedkeurend vanuit het graf!

Wat er ook uit het brein van Stef Irritant komt gesijpeld, het resultaat kondigt steevast dreigend onheil aan. Hoewel Kiss The Anus Of A Black Cat op de vorige plaat voor songs in plaats van drones koos, was de sfeerscheppping er niet minder sinister en ijzingwekkend om. Door op 'The Nebulous Dreams' onvoorwaardelijk voor de psychedelische invalshoek te kiezen, kan Irritant de poorten naar zijn grimmige, ongure droomwereld pas helemaal opengooien. De plattegrond van heldere songstructuren vervaagt langzaam op deze plaat en de grond zakt weg onder de voeten. De ogen sluiten en u op sleeptouw laten nemen door de hypnotiserende geluidsspiraal van Irritant is de boodschap.

Met 'Between Scylla And Charybdis', een 15 minuten durende asbestnevel, kan dat alvast geen probleem vormen. Een cello, viola en percussie draaien minutenlang concentrische, vicieuze cirkels en het lijkt wel alsof rusteloze geesten ons vanuit een andere dimensie om verlossing smeken. De toegang tot de naargeestige droom is verschaft en Irritant heet ons onmiddellijk al debiterend welkom. "Doubt the rain but the rain will come/ Oh! I have seen your storm", klinkt het profetisch en geen lichaamshaartje dat niet naar de hemel reikt. Begeleid door doempauken, een pervers lichtvoetig orgeltje en de naar de keel grijpende stem van Gudrun Roos, laat Irritant drone en song op indrukwekkende wijze samenvloeien.

De contouren van de werkelijkheid vervagen nog verder met 'Dyptich'. De hypnotiserende percussie vormt rietgeritsel aan de Styx en de raadselachtige geluiden op de achtergrond doen sterk aan de helletocht van Maninkari denken. Irritant en z'n kompanen schetsen opnieuw een duistere setting waarin dit keer het mantrisch herhaalde "And some of us are bleeding children" als roesopwekkend vergif fungeert. Voor een tweede keer verdampen noties als tijd en plaats in het ijle.

Voor wie het asgrauwe universum van Irritant na twee zorgvuldig gesculpteerde brokken muziek al de rug wil toekeren, zal 'Miserere' ongetwijfeld aanvoelen als een verlossing. Geen dreigende drones, geen onbestemde klanken in de verte, maar een intimistische folksong met zachte percussie, akoestische gitaar en vooral een fijne vocale interactie. De terugkeer naar de oppervlakte is duidelijk ingezet en de realiteit van de dageraad gloort aan de einder. Een goeie zet van Irritant, want daardoor voelt de plaat des te meer aan als een louterende reis die je leeggezogen, maar gezuiverd in de zetel laat wegzakken.

Hoewel de plaat niet bepaald in de hemel eindigt, is de vergelijking met 'La Divina Commedia' van Dante toch snel gemaakt. 'The Nebulous Dreams' is een tocht in drie etappes die naadloos in elkaar overvloeien en de luisteraar met een knoert van een catharsis achterlaten. Met zijn derde plaat bewijst Kiss The Anus Of A Black Cat nog lang niet uitverteld te zijn en we kijken nu al uit naar het volgende hoofdstuk van het imposante verhaal dat Irritant aan het schrijven is.

http://www.myspace.com/kisstheanusofablackcat

E-mailadres Afdrukken