Banner

Lykke Li

Youth Novels

8.0
Steven Vervaet - 09 september 2008

Warner, 2008

'Gij zult kwikzilveren melodieën rondstrooien als verslavend snoepgoed, gij zult strofen en refreinen speelse danspasjes laten uitvoeren, gij zult harmoniërende instrumentpartijen tongen laten draaien,…': het zijn slechts enkele geboden uit het Grote Popboek. Björk, Hanne Hukkelberg en Emiliana Torrini voegden eerder al de daad bij het woord zonder in een pretentieuze didactiek te vervallen en met haar debuut mag Lykke Li zich bij dit selecte kransje Scandinavische nachtegalen rekenen. Met dit Zweedse elfje heeft het Hoge Noorden namelijk alweer een Tinkerbell gebaard die wonderlijke miniatuurtjes van liedjes laat opborrelen uit de geisers van haar geest. 'Youth Novels' is het bedwelmende resultaat van een vruchtbare tête à tête met de creativiteit van een aanstormend talent. Lykke Li: na de alliteratie, de popster? Wij vermoeden alvast van wel!

Met een stem die koorddanst op de grens tussen vertederende onschuld en zwoele sensualiteit verstaat Lykke Li op 22-jarige leeftijd de kunst om de luisteraar rond haar vinger te draaien. In het openingsnummer reikt ze ons onmiddellijk de sleutel tot haar emoties, een loper om het slotje van haar auditieve dagboek te openen. Want dat is 'Youth Novels', een verleidelijk egodocument dat dolgraag gelezen wil worden. "Love is the harmony/Desire is the key/Love is the melody/Now sing with me", orakelt ze oorstrelend. De toon is gezet.

Andere leitmotieven in de muzikale roman van Lykke Li, vraagt u? De ontwapenende manier waarop de jeugdige nimf schijnbaar banale kinderpoëzie weet te transformeren tot een universele melancholie, bijvoorbeeld. Zo laat ze zilte tranen rollen in 'Let It Fall', een speelse popsong in de trant van Cocorosie waarin tekst en muziek heerlijk contrasteren. In het verkillend mooie 'Tonight' kruipt ze dan weer als een kat met roodomrande ogen op de schoot om troost te zoeken in de geborgenheid van de lichaamswarmte van de luisteraar. Het lijken de interieure monologen van een weemoedige tiener, maar 'Little Bit' bewijst dat de hoofse onschuld van Lykke Li's stream of consciousness slechts schijn is. "And for you I keep my legs apart/And forget my tainted heart…/Push the button/Pull the trigger", prevelt de Zweedse terwijl ze zachtjes tegen een loopse mandoline aanschurkt.

Die tekstuele onvoorspelbaarheid wordt gedrapeerd met een minimaal muzikaal kleedje met doorkijkmotiefjes die de luisteraar aan de luidspreker gekluisterd houden. Björn Yttling (Peter, Björn and John) is couturier van dienst en kiest voor een sobere productie die toch veel subtiele details herbergt. Van de dansbare handclaps en backings in het aanstekelijke 'Breaking It Up' over de repetitieve synths van 'Dance, Dance, Dance' tot de rijke orkestratie van 'My Love' die toch vederlicht aanvoelt: Lykke Li en Yttling laten op 'Youth Novels' mooi horen welke schutkleuren pop kan aannemen. Dat bewijst ook single 'I'm Good, I'm Gone', een uptempo song die aanvankelijk het vreemde eendje in de bijt lijkt, maar evenzeer elektronische impulsen door onze synapsen jaagt met een heuglijk refrein.

Lykke Li nestelt zich dus schijnbaar moeiteloos naast geografisch gelijkgezinde zangeressen als Hanne Hukkelberg, Stina Nordenstam en Björk. Haar gloeiende toortsen van popsongs zullen ongetwijfeld heel wat ijsgekoelde emoties doen ontdooien. Het enige minpuntje is het bloedarmoedige einde van de plaat, waardoor 'Youth Novels' de luisteraar net niet met een anticlimax uitzwaait. 'Time Flies' is een irritant hijgtelefoontje van een nummer waarin haar stem voor het eerst in aanstellerigheid vervalt en ook afsluiter 'Window Blues' heeft te weinig om het lijf om de aandacht vast te houden.

Ondanks deze missers is 'Youth Novels' toch een behoorlijk consistente en erg betoverende plaat geworden. Enkele jaren geleden stond Lykke Li nog voor schamele dollars te zingen op Amerikaanse voetpaden, maar als Vrouwe Justitia geen verstek geeft, behoort die periode definitief tot het verleden. Met dit fraaie debuut zal ze alvast de ophaalbruggen van heel wat harten naar beneden laten. Te ontdekken!

http://www.lykkeli.com
http://www.myspace.com/lykkeli

E-mailadres Afdrukken