Banner

Xiu Xiu

Women As Lovers

8.0
Kristof Vande Velde - 10 maart 2008


Het is van 'Fabulous Muscles' uit 2004 geleden dat Xiu Xiu nog zo toegankelijk voor de dag kwam als vandaag. 'Women As Lovers' is het zesde studioalbum van de band uit San Francisco en neem het van ons aan: de plaat staat steviger in zijn schoenen dan vorige albums 'La Forêt' (2005) of The Air Force (2006) en komt kwalitatief in de buurt van datzelfde 'Fabulous Muscles'. Jamie Stewart is terug en poppy'er dan ooit!

Wanneer we het woord 'pop' gebruiken bij een band als Xiu Xiu moet je dit in de juiste context plaatsen en verwacht je best geen hitparademateriaal. Ook op 'Women As Lovers' is de sound van de Amerikanen soms zo chaotisch en verward dat je de draad even kwijtraakt in een op het eerste en ook tweede gezicht weinig rechte geluidsmuur, maar in vergelijking met voorgaand werk heeft de band rond Jamie Stewart meer alledaagse structuren in hun songs gestopt. Al degenen die Xiu Xiu als categorisch onbeluisterbaar hebben bestempeld krijgen nu een nieuwe kans in confrontatie te gaan met de donkere wereld van Stewart.

'I Do What I Want, When I Want'. Het is niet alleen een statement met ballen dat getuigt van een doorgedreven wil, het is ook het openingnummer van 'Women As Lovers'. Het meest catchy deuntje, slechts een zestal noten lang, brengt het melodieuze nummer in beweging. Wanneer je in het midden van de song een arsenaal aan fluiten en vreemdsoortige percussie op je bord krijgt, weet je weer dat je naar Xiu Xiu luistert (als dat door Stewarts karakteristieke, hoge stem nog niet het geval was) maar de popstructuren nemen al gauw terug over. De eerste voltreffer volgt onmiddellijk met 'In Lust You Can Hear the Axe Fall'. Een nummer dat een stuk heviger is, met een heftige drive en een combinatie van een fikse dosis zenuwachtigheid en gejaagdheid met een zekere dreiging. Dat de sfeer ook in de kalmere stukken grimmig blijft, bewijzen lyrics als "Crush an ashtray into your breast". Om het af te leren schept Xiu Xiu er nog een fantastisch hitsige, instrumentale finale bovenop.

Een opmerkelijke gast op 'Women As Lovers' is Michael Gira. De man mag even Bowie spelen in de sterke cover 'Under Pressure', een van de fijnere van Queen en hier een van de meest geslaagde songs van Xiu Xiu. De transformatie van 'Under Pressure' naar de typische, van nervositeit doordrenkte Xiu Xiu-sfeer is fantastisch en ook de stem van Caralee McElroy, het nichtje van Stewart dat ook op andere nummers meezingt maar hier een meer prominente rol krijgt, komt er erg mooi uit.

Uitbuiting of mishandeling van kinderen is een terugkerend thema op deze langspeler. Zo kruipen we in het rustige en melancholische 'Black Keyboard' in het perspectief van een kind dat zijn pakkende en onbegrijpende klaagzang begint met "Why would mother say such things?" Het opzwepende 'Child At Arms' zet dan weer aan met een kogelregen en slaagt er door zijn structuur en ritme in een gevoel van waanzin over te brengen, terwijl suizende bommen in de verte het oorlogsgevoel compleet maken.

'Child At Arms' is de aanzet van een sterk einde van het album, dat in het midden een aantal dipjes kent met songs als 'The Leash' en in mindere mate 'You Are Pregnant You, You Are Dead'. Wel overtuigend is 'White Nerd' met als slaglyrics "White nerd, what have you done? / white nerd, you've let us down". Het nummer is bijzonder dansbaar en catchy tegelijk. 'Gaelle Lynn' is dan weer mede door de zang van Caralee McElroy een aandoenlijk zachte afsluiter geworden.

Jamie Stewart heeft met zijn Xiu Xiu eigenlijk nog maar zelden teleurgesteld. Oké, hij heeft zich in het verleden niet altijd even makkelijk opgesteld maar op experimenteren om het experiment hebben we hem nooit betrapt. Met 'Women As Lovers' gaat Xiu Xiu een stap vooruit zonder haar uitermate unieke sound te verliezen. Twee keer op de Belgische podia, ga dat zien!

http://www.xiuxiu.org
http://www.myspace.com/xiuxiuband

Xiu Xiu speelt op 6 mei in de Kreun (Kortrijk), op 7 mei in Paradiso (Amsterdam) en op 8 mei op Les Nuits Botanique (Brussel).

E-mailadres Afdrukken