Banner

Mojave 3

Puzzles Like You

8.0
Kristof Vande Velde - 11 juni 2006


4AD

Toen Neil Halstead, Rachel Goswell en Ian McCutcheon in 1994 vonden dat ze het met die distortion wel even hadden gehad en ze de begrijpelijke neiging vertoonden om meer hun akoestische gitaar in de hand te nemen, betekende dit de dood van Slowdive én het einde van een shoegaze-icoon. Hun nieuwe project kreeg de naam Mojave 3 en een eerste album, 'Ask Me Tomorrow', volgde in 1996. De begrippen indiepop en sadcore werden op de groep geplakt en worden ook vandaag nog met deze Britten geassocieerd. Mojave 3, dat zich in de loop der jaren meer en meer liet inspireren door legendes als Neil Young en Bob Dylan, heeft er nooit voor teruggedeinsd country-elementen doorheen hun nummers te weven en dat is niet anders op 'Puzzles Like You'. Hun vijfde album toont aspecten die we op de vorige platen niet tegenkwamen, waardoor het woord 'evolutie' hier meer dan ooit op zijn plaats staat. Sombere ballades hebben plaats geruimd voor voorzichtig en eenvoudig vrolijke deuntjes en het gaspedaal wordt meer dan eens stevig ingedrukt. Hoewel, stevig, het blijft wel indiepop natuurlijk.

De toon wordt aangegeven door 'Truck-Driving Man', een nummer dat aan een vrolijk tempo vooruitrolt als een kei van een helling en ons weet te bekoren met synthesizereffecten die we bij een groep als Grandaddy ook aantreffen. Dezelfde vrolijkheid en gelijkaardige effecten vinden we bij 'To Hold Your Tiny Toes', alleen wordt het ritme hier nog wat opgetrokken en is hier van sadcore allang geen sprake meer. Dit is pure rock, waarbij, net als in 'Truck-Driving Man', het repetitief aanslaan van dezelfde noot op piano of elektrische gitaar een gezwindheid meegeeft die aanvoelt als het doorkruisen van een weids landschap op de fiets met wind in de rug.
We fietsen op hetzelfde tempo door met 'Breaking the Ice', de vooruitgeschoven single, en een van de hoogtepunten van de plaat. Zoals in heel wat nummers, heeft Halstead het over een vrouw en dan nog vaak iemand die meer afstand wil, of hem zelfs volledig wil verlaten, waarna de zanger haar met zijn woorden nog wil overtuigen van zijn goede bedoelingen: "I know you want to get away. I know nothing ever stays the same. Jenny, I've been thinking things over. I know thinking never got me far". In 'Most Days', het melancholische hoogtepunt van dit album, waarin we de wondermooie stem van bassiste Rachel Goswell af en toe mogen horen, is de dame al vertrokken en wordt in de verleden tijd over haar gesproken. Geen vrolijk gefiets meer, maar nostalgie en hartzeer ten top, terwijl Halstead zich moed inspreekt dat het andere dagen wel beter gaat. Goswell blijft op de achtergrond, maar vult de frontman breekbaar mooi aan, waarbij een samenzang ontstaat zoals we die in de mooiste nummers van Low kunnen horen.

Voor elke zich vooruitslepende song zijn er echter dubbel zo veel up-temponummers. 'Ghostship Waiting' bijvoorbeeld, waarvan het begin dermate veel wegheeft van dat van George Harrisons 'Here Comes the Sun', dat een aanklacht wegens plagiaat niet ondenkbaar is. En er is reden voor vrolijkheid, want guess what? Ze komt (misschien wel) terug! "You'll be back and I'll be waiting." Wat een mens meemaken kan. Maar genoeg over haar, want Halstead kijkt af en toe ook naar zichzelf en doet dat voortreffelijk in 'Just a Boy', een nummer waar opnieuw plaats is voor een streepje zon.
Een heel aantal songs passen in onze categorie 'best goed, maar hé, jullie kunnen beter'. 'Puzzles Like You' is er een van, maar ook 'You've Said It Before' en 'Big Star Baby'. Hun middelmatigheid zorgt ervoor dat deze nieuwe Mojave 3 niet in onze lijst van topalbums terechtkomt, maar beletten niet dat we verheugd zijn met deze release.

Op 'Puzzles Like You' maakt Mojave 3 dezelfde fout waarvoor het al eerder is veroordeeld: het maakt te weinig gebruik van de engelklanken van Rachel Goswell. Niet getreurd, want Neil Halstead is een prima zanger en zet opnieuw een aantal pareltjes op zijn conto. Dit album is dan ook een toonbeeld van het vakmanschap van Mojave 3: een zachte zomerplaat met harde speldenprikken.
E-mailadres Afdrukken
 
Mojave 3

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST