Banner

Mogwai

Government Commissions - BBC Sessions 1996 – 2003

8.0
Hendrik Delnat - 10 maart 2005


Post-rock is all around you. Net zoals de vaste omlijningen van het genre de laatste jaren stilaan begonnen te vervagen - de nieuwe van K3 werd, met een beetje gevoel voor overdrijving, net niet tot een postrockplaat uitgeroepen - komt er een beetje sleet op de formule. Terwijl steeds meer nieuwe, jonge bands onder de post-rock vlag varen, hebben zelfs de groten in het 'genre' de scherpte van hun zwaard verloren. Zelfs het anders zo onaantastbare Godspeed You Black Emperor! herhaalde zichzelf op het bij momenten ronduit saaie Yanqui U.XO.. Mogwai, nog steeds de meest gracieuze der postrockbands, formuleerde twee jaar geleden met Happy Songs For Happy People een passend antwoord op de vraag naar ouderwets postrock-grandeur.Een verassend rustige plaat voor hun doen, en misschien wel hun meest toegankelijke tot nu toe, al is dat in het geval van Mogwai vrij relatief.

En dan is er nu 'Government Commissions'. Geen nieuwe plaat deze keer, maar wel een verzameling songs uit de sessies die de heren voor de BBC (onder andere bij John Peel, die de plaat ook inleidt) gemaakt hebben in de periode 1996 - 2003.
Voor de fans kunnen we het kort houden: dit is een aanrader. Mogwai-adepten zullen met genoegen deze versies aan een vergelijking kunnen onderwerpen met de albumversies. Mensen die zich voor het eerst in het merkwaardige universum van de Schotten willen onderdompelen, raden we eveneens aan om bij deze cd te beginnen. 'Government Commisions' is namelijk een interessante reis doorheen het werk van Mogwai, en ook al is het een verkapte compilatie, toch kunnen we van een behoorlijk coherent geheel spreken.

Dit komt vooral door een zeer goed doordachte tracklist: van elk album krijgen we twee nummers voorgeschoteld, enkel 'Rock Action' biedt slechts een nummer, namelijk 'Secret Pint', meteen ook het enige nummer op deze plaat dat de duimen moet leggen voor zijn origineel. Het verliest veel van zijn glans zonder de lichte pianotrekjes die in de versie op 'Rock Action' aanwezig waren. Naar alle waarschijnlijkheid is er veel aandacht besteed aan de volgorde van de songs. Dé spil waar alle andere nummers rond draaien, is een uitstekende versie van 'Like Herod'. We krijgen een achttien minuten durend gevecht met het geluid, dat de oorspronkelijke versie naar de tweede bank verwijst. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de Schotten ook hier op torenhoog niveau hun instrumenten bespelen. Er wordt ruim de tijd genomen om de muziek diepte te geven, zonder te veel onnodige tierlantijntjes toe te voegen. De kwaliteit van de opnames is eveneens uitstekend, te danken aan de jongens van de BBC.

Spijtig genoeg vinden we hier niet onder andere het geweldige 'Mogwai Fear Satan' op terug, anders hadden we deze plaat meteen ook als een heuse best of kunnen bestempelen. Misschien is het enige echte nadeel aan 'Government Commissions' het gebrek aan de sfeer die rond een live-optreden van de heren hangt. Steeds wordt in herinnering gebracht wat voor een uitzonderlijk geluid het vijftal op een podium weet te produceren. Voor deze kwaal is er natuurlijk maar één oplossing: een optreden bijwonen, je in vervoering laten brengen door de hemelse geluidstapijten, om vervolgens op een onverwacht moment van je sokken geblazen te worden door de gitaarexplosies.

Niettemin is dit een uitstekende greep uit het indrukwekkende oeuvre van Mogwai. We kijken alvast reikhalzend uit naar het volgende studio-album, dat hopelijk niet te lang op zich laat wachten.
E-mailadres Afdrukken
 
Mogwai

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST