Banner

Antony and the Johnsons

I Am A Bird Now

9.0
Tom Deburghgraeve - 20 februari 2005


Artiestenmilieus tellen wel vaker vreemde vogels in hun rangen. Neem nu deze: een artiest die zichzelf Antony noemt, een stem heeft waar Jasper Steverlinck enkel van kan dromen en door het leven gaat als androgyne travestiet. De hoes van zijn tweede album, met 'Candy Darling on her Deathbed', een beroemde cultfoto van wijlen Peter Hujar, liegt er niet om. Meteen is de toon gezet: op deze plaat krijgen dramatiek en seksuele knipogen schaamteloos vrij spel. Maar Antony is allesbehalve een karikatuur, getuige het ijzersterke 'I Am A Bird Now'.

Nu pas pikt Europa de man op, maar hij heeft een niet onverdienstelijk palmares. Hij stamt af uit de cabaretscène van New York en als protégé van Lou Reed kreeg hij al een bijrolletje toebedeeld op diens 'The Raven' en de bijhorende tournee. Op zijn beurt gordt Lou de gitaar om op deze plaat en leidt hij 'Fistful of Love' in. En er komt nog meer mooi volk meedoen. De geweldige Devendra Banhart bijvoorbeeld en Rufus Wainwright, die een schitterende zanglijn verleent aan 'What Can I do'. Zielsverwant Boy George werkte dan weer mee aan het wondermooie 'You Are My Sister'.
De muzikale omlijsting bestaat in hoofdzaak uit verfijnd pianospel en sierlijke strijkers, maar de grote kracht van deze muziek is de betoverende stem van Antony. Een multi-octaafstem naar verluidt, die doordrenkt is van de soul en al met veel grote namen vergeleken werd, waaronder Nina Simone. Niet onterecht trouwens, maar laten we Antony vooral om zijn eigenheid prijzen, liever dan hem de ondankbare rol van succesvol imitator toe te kennen. Wanneer Antony huiveringwekkend mooie vibrato's bovenhaalt, is het alsof een scalpel ons hart openhaalt.

Niet iedereen zal de aanpak lusten van deze jongeman. Zijn geflirt met pathos en homoseksuele toespelingen ("One day I'll grow up/ I'll be a beautiful woman/ but for today I am a child/ for today I am a boy") zullen een barrière vormen waar sommigen niet of moeilijk overheen kunnen kijken. Jammer. 'I Am a Bird Now' lijkt een plaat die gedoemd is om een cultstatus te verwerven, maar beter verdient. Want de kwetsbaarheid en authenticiteit die deze plaat tentoonspreidt, is niet makkelijk te evenaren. Wij zijn in elk geval helemaal verkocht.
Dit is geen wuft gedoe van een excentrieke vogel, verre van. Om deze muziek te maken is lef nodig. Het is een opgestoken middelvinger naar de bagger en de voorgekauwde formules die MTV en aanverwanten of voorspelbare hitlijsten als de Afrekening ons voorschotelen. Klasse.
E-mailadres Afdrukken
 
Antony and the Johnsons

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST