Banner

Ultrasonic 7

Makes You (S)we(a)t

8.0
Markus Niementhaler - 03 augustus 2004


Eindelijk is het zomer! Nadat de maand juli heel erg haar best deed om eruit te zien als de dubbelganger van oktober, kunnen we eindelijk onze lelijkste bermuda's, hawaïhemden, zonnebrillen en teensletsen uit de kast halen. Een plaatje dat er een hele maand juli een beetje flets bijliep, zo'n beetje als een pinguïn in de tropen, was 'Makes You (S)we(a)t' van Ultrasonic 7. Pas wanneer de temperaturen Armstrongsgewijs begonnen te klimmen naar het dak van de thermometer kwam dit langspeeldebuut van Ultrasonic 7 volledig tot zijn recht.
Ultrasonic 7 luidt hopelijk (voorgoed) de terugkeer in van zanger Tom Derie (wijlen Soapstone) in de hoogste afdeling van onze pop- en rockscene. Deze man heeft meer soul in zijn kleine teen dan alle wannabe diva's uit de Lage Landen samen. We zijn echter realistisch genoeg om te beseffen dat voor het grote publiek Ultrasonic 7 in de eerste plaats de groep zal blijven van 'Where You At' (opener van de cd) en 'Lips They Move', twee kleppers die - als het voetbalploegen waren - elk jaar minstens doorstootten naar de halve finales van de Champions League. Dit is de muziek die vroeger - toen ik nog klein was - uit de radio kwam toen ik op zaterdagavonden pas uit bad kwam en vóór het slapengaan nog even naar de lottotrekking en de begingeneriek van de weekendfilm mocht kijken. Seventies soul volgens het boekje; geen goedkope kopie, maar puur, met een kloppend hart en een levende ziel erin, met dank aan Tom Derie.
De naam van Derie is intussen twee keer gevallen in deze bespreking (drie, als je deze zin meerekent), maar dat wil niet zeggen dat we doof en blind zijn voor het werk van de drie andere groepsleden. Ultrasonic (7) is uiteraard - en voor de meesten onder u misschien vooral - het project van Kristof Michiels, alias Fresh 4T4 van oa. 't Hof van Commerce. Maar minstens even belangrijk is Uwe Teichert, niet meteen de man die graag in de schijnwerpers staat, maar kijk thuis maar eens na hoeveel van uw cd's door hem werden gemasterd. Drie heren dus, die op de versterking mogen rekening van zangeres Tania Straw om het klavertje vier te vervolledigen. Bovendien kreeg de band ook nog het bezoek over de vloer van andere getalenteerde gasten zoals bassist Mirko Barkovic, gitarist Mathias Van de Wiele, percussionisten Danny Rietvelde en Kobe Proesmans, en saxofonist Jeroen van Herzeele en trompettist Yves Hernandez.
Over de twee hits gaan we het niet meer hebben, wel over de andere party animals die in het schijfje werden gebrand. Na 'Where You At' breekt 'Dollar Twist' los, een funkbeest dat na grondig gekeurd te zijn geweest door de veearts gezond en wel verklaard werd en meedogenloos op de mensheid komt afgestormd. Daarna volgt 'It Ain't No Use' bijvoorbeeld, één van onze favorieten, een soulnummer waarin de stem van Derie weliswaar de hoofdrol opeist maar ook de backings van Tania Straw voor vuurwerk zorgen en dat voortgestuwd door een bezwerende beat en dito percussie. 'All In Me' klinkt als een nummer van een discoster uit de '70s, die een comeback probeert te maken in de '80s. Ambiance verzekerd, met andere woorden, met een fijn elektro-baslijntje, synthetische strijkers en blazers zoals die destijds te horen waren op de platen van Jimmy Sommerville. 'Spinnin' & Rollin' komt na 'Lips They Move' en is een instrumental die - mits gedraaid op het juiste volume - brokken kan maken op menige dansvloer. 'Magic Interlude' is gelukkig meer magic dan interlude, een rustige, sfeervolle song met Tania Straw achter de microfoon, die ook niet zou misstaan op de playlist van pakweg Plastyc Buddha. (Even later, in het door jaren '80-drums en synths geschraagde 'Electric Fire', laat ze horen dat ook zij van alle markten thuis is.)
Een funky gitaartje kondigt vervolgens 'This Life' aan, de nieuwe single, die mogelijk nog straffer, gelaagder en geslaagder is dan zijn twee voorgangers. 'Tokyorama 6000' biedt ons een blik in de toekomst en leert ons dat de Japanse stad aan het begin van het zesde millennium geen onaangename plek zal zijn om te toeven. Afsluiter 'Now and for the Future' verwoordt wat we een hele tijd zaten te hopen: aan dit verhaal komt nog zeker een vervolg! 'Makes You (S)we(a)t' getuigt met andere woorden niet alleen van vakmanschap, maar klinkt vooral tijdloos en getuigt van internationale klasse.
E-mailadres Afdrukken
 
Ultrasonic 7
Swet / 2004

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST