De wraak van Graaf Skarbek 1

Twee gouden handen (Rosinski & Sente)

Marc Bastijns - 02 februari 2004

Twee bekwame vakmannen slaan hier de handen in mekaar voor een historisch tweeluik. Voor tekenaar Rosinski betekent het een uitdaging om een rechtbankdrama in het Parijs van de 19de eeuw overtuigend uit te beelden. Ook scenarist Yves Sente verlaat zijn vertrouwde paden van Blake & Mortimer voor een nieuw experiment.

Grzegorz Rosinski staat al bijna 30 albums lang in voor het tekenwerk van één van de populairste avonturenstrips in Europa. Zijn vage en schimmige tekenwerk brengt de mystieke wereld van Thorgal steeds weer krachtig tot leven. In de one-shot Western probeerde Rosinski voor de eerste keer een geschilderde stijl uit. Ook in Graaf Skarbek gebruikt hij deze, maar in tegenstelling tot Western overstijgt het ditmaal het puur illustratieve. Het verhaal oogt dynamisch en levendig en in grote mate kan die verdienste aan Rosinski worden toegeschreven. Het verhaal van Sente blijft voorlopig immers beperkt tot een vakkundige opsomming van klassieke verhaalelementen.

Graaf Mieszko Skarbek zoekt wraak. Wraak op diegenen die hem vele jaren terug hebben bedrogen en misbruikt toen hij onder de naam Louis Paulus een gevierd schilder was. Kunsthandelaar Daniel Northbrook gelooft immers dat Paulus dood is, en een stapel onbekende schilderijen van diens hand zal Northbrook dan ook verbazen. Hij klaagt Northbrook aan voor de rechtbank en beschuldigt hem van bedrog en zelfs van moord. Via zijn getuigenis komen we beetje bij beetje te weten hoe de vork aan de steel zit.

Uitgeverij Dargaud pakt nu uit met dit nieuwe werk van Rosinski, nadat ze allebei begin jaren ’90 al een groot succes kenden met De Klaagzang van de Verloren Gewesten, met een scenario van Jean Dufaux. Hoewel de uitgeverij niet tevreden was over het tekenwerk van Rosinski en hem dan ook inruilde voor Philippe Delaby, geven ze hem nu toch opnieuw een kans met dit tweeluik. Na het bandwerk van de laatste Thorgals slaat Rosinski hard terug en snoert zijn kritikasters de mond met virtuoos en gedreven tekenwerk.

Op een even vakkundige maar weinig verrassende manier serveert Yves Sente ons zijn verhaal. Toch weet het album zeker te overtuigen. In tegenstelling tot zijn twee Blake & Mortimer-verhalen, vormt De Wraak van Graaf Skarbek immers boven alles een geheel en zijn de personages helemaal die van Sente. Dit eerste album is dus zeker de aankoop waard voor een ontspannend halfuurtje, niet meer maar ook niet minder.

E-mailadres Afdrukken