De Lemen Troon 1

De ridder met de bijl (Theo, Jarry & Richemond)

Marc Bastijns - 26 januari 2009

Silvester heeft een fijne neus voor nieuw talent. De Lemen Troon is een nieuwe historische reeks. Tekeningen en tekst staan op een hoog niveau.

Frankrijk, 1418. Tanneguy van Châtel is een trouwe volgeling van koning Karel VI en diens familie, de Armagnacs. Zowel vanuit Bourgondië als Engeland wordt de vorst echter bedreigd. Bovendien verliest de koning meer en meer zijn verstand. Zijn zoon Karel is nog erg jong om de troon op zich te nemen. Tanneguy besluit die zoon zo goed mogelijk te beschermen tegen de invallende Bourgondiërs en de loerende Engelsen.

De Lemen Troon is een onvervalst klassiek middeleeuws epos. In zeven delen zullen Nicolas Jarry en France Richemond (die samen ook al garant stonden voor De Roos en het Kruis, vertaald door Daedalus) dit verhaal vol moedige ridders en onderkruipende tegenstanders uit de doeken doen. De plot moet het doen zonder enige vorm van mythologie of fantasy, wat dezer dagen gerust als een uitzondering in het stripaanbod beschouwd mag worden. Anderzijds mist het verhaal zo hier en daar wel wat kleur. De verschillende personages blijven steken in figuren uit een geschiedenisboek, zonder eigen karaktertrekken die een verhaal mee kruiden.

Théo Caneschi is een nieuwe Italiaanse ontdekking en verrast ons heel erg met zijn elegante en dynamische stijl. Caneschi komt uit de Italiaanse illustratiewereld en dit eerste deel van De Lemen Troon is dan ook een droomdebuut. Landgenoot Lorenzo Pieri zorgt voor de warme inkleuring. De tekeningen van De Lemen Troon hebben overigens heel wat verwantschap met de beelden uit het al eerder vermelde De Roos en het Kruis, waarbij een landgenoot van Caneschi, Luigi Critone, achter de tekentafel kroop.

Ondanks ons voorbehoud na het lezen van dit eerste deel, is De Lemen Troon 1 zeker een meer dan geslaagd album. De auteurs kiezen voor een rustig verteltempo met heel ambachtelijke, bijna ouderwetse tekeningen. Tussen de actuele strips die vaak met een rotvaart hun gebrek aan diepgang compenseren, is een reeks als deze dan ook welkom. Uitgever Silvester heeft grootse plannen, want op de achterzijde staat al vermeld dat de delen twee en drie spoedig zullen volgen. Silvester scoort trouwens ook op andere vlakken. Dit Dit album is immers weer een pareltje van een uitgave. Mooie lettering, goed drukwerk, kwaliteitspapier, stevige band. Deze ambitieuze Nederlandse uitgever laat geen steekjes vallen.. Nu alleen nog hopen dat ook het verhaal zelf in het tweede deel wat meer zal loskomen van het geschiedenisboek.

E-mailadres Afdrukken