Nachtdieren (Evens)

Marc Bastijns - 14 januari 2008

Vlaamse talenten, ze schieten als paddestoelen uit de grond. Gelukkig zijn er niet alleen geweldige debutanten maar zijn er ook auteurs die even hard door blijven gaan. Brecht Evens heeft zijn derde album in even veel jaar klaar.

In 2005 debuteerde Evens als negentienjarige met Een Boodschap uit de Ruimte. Deze albumuitgave was de prijs die hij had gewonnen voor dit verhaal, als beste debuut van de Vlaamse Stripgilde. Van dan af ging het snel voor deze Limburgse student. Hij bleef aan een verschroeiend tempo tekenen en publiceerde in 2006 het schitterende Vincent, een boeiend liefdesverhaal in een geheel eigen teken- en kleurstijl. Daarnaast bleef Evens ook actief op het net via de sites PulpDeLuxe, TopShelf en de 24 Hour Comic Day van 2007. Ook op zijn blog zijn Brechts Spartaanse hersenactiviteiten te volgen. Tussen al het tekenen door studeerde hij in 2007 bovendien nog enkele maanden in Barcelona. We durven besluiten dat zijn steeds vrijere stijl die in Nachtdieren een nieuw hoogtepunt kent, althans ten dele voortkomt uit zijn verblijf in de Catalaanse hoofdstad.

Nachtdieren bestaat uit twee tekstloze verhalen die onderling wel de nodige verbanden hebben. In Slechte Vrienden volgen we een jong meisje op een nachtelijke tocht door een bos vol loerend gevaar. De nachtelijke gevaren blijken zelfs levender dan eerst gedacht. Evens slaagt erin om het volwassen worden van een meisje op een prachtig beeldende manier te verwerken. Hij combineert dit thema met een uitzinnig kleurenpalet dat perfect aansluit bij de wirwar van vreemde creaturen die Evens’ nachten lijken te bevolken. Blind Date vertrekt dan weer vanuit een figuur die op zoek gaat naar de liefde. Een kaal mannetje steekt zich in een konijnenpak en gaat zo wachten op de blind date uit de titel. Er daagt niemand op, maar er verschijnen wel lichtgevende pijlen die hem de weg lijken te wijzen. Langs gruwelijke figuren en zelfs doorheen een konijn leiden de pijlen hem naar zijn uiteindelijke doel.

Beide verhalen baden in een zelfde vreemde sfeer. Evens’ nachten worden bewoond door creaturen die zo weggelopen lijken uit het werk van Jeroen Bosch. De hoofdfiguren worden telkens bedreigd door wat er zich rondom hen bevindt. De veranderingen die beide figuren ondergaan, kunnen enkel gebeuren door het weerstaan aan de verlokkingen van de buitenwereld. Nachtdieren biedt dus meer dan voldoende vlees om de lezer een tijdje aan het knagen te houden.

Op korte tijd heeft Brecht Evens een meer dan opmerkelijke weg afgelegd. Elk album heeft een eigen gezicht, eigen thema’s en zelfs een eigen tekenstijl. Wat natuurlijk meteen opvalt, zijn de steeds fellere kleuren in zijn werk. Toch blijft hij een jong talent dat zichzelf wil vernieuwen en zijn grenzen blijft verkennen. Wellicht is zijn jonge leeftijd de oorzaak van die steeds evoluerende stijl, maar anderzijds kunnen we alleen maar hopen dat hij zo verder blijft groeien. Na deze lichte maaltijd (een tussendoortje durven we het niet te noemen), kijken we met een knorrende maag uit naar Evens’ volgende worp.

E-mailadres Afdrukken